Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zamilkły w rozpaczy nad sobą
odszedł wirtuoz

dziecko w czasie nie zawsze znajduje drogę
granica nie staje się widoczna
zanika

gdzie stoi dobro gdzie zło
szukasz

usprawiedliwienia.

pochylasz głowę przed kulą
dostajesz rykoszetem

sprawiedliwość?

rzeczywistość miesza się z fikcją

www.youtube.com/watch?v=OorZcOzNcgE

Opublikowano

czytam kolejny raz i dopiero teraz do mnie przemówił :)
wszyscy jesteśmy jak te organy, gdy się nami ktoś zachwyca, przez chwilę jesteśmy w środku uwagi, a potem przychodzą nowe pokolenia wynalazków i powoli odchodzimy w niepamięć. podobają mi się wersy z kulą i rykoszetem, gdzie kula dla mnie jest próbą przewidzenia przyszłości (kryształowa kula wróżki), a rykoszet, to to co nas może spotkać. myślę, że 'mieszanie rzeczywistości z fikcją' całkiem nieźle może oddawać link do Stop, Sam Brown, podesłany przez cezarego. nie wiem, ale podejrzewam, że w utworze z końca lat osiemdziesiątych użyto syntezatora naśladującego organy Hammonda.
pozdrawiam i do poczytania :)

Opublikowano

Mam wrażenie, że to "migawka" na ostatnie zajście na premierze filmu, a organy są tylko "przykrywką" do gry.. słów.
Wersyfikację chyba bym zmieniła, a nad sprawiedliwością można dłuuuugie rozmowy prowadzić, tylko kto ich wysłucha...
Emmko, jedno słowo podmieniłabym.. dostaniesz.. loda, nagrodę, bilety itp... ale rykoszet, a jakby.. dopadnie cię rykoszet.?
Podoba mi się, treść, to "niemy krzyk", niestety... weź to za komplement.
Pozdrawiam... :)

Opublikowano
Słodkie dziecko, z czasem dostrzeżesz granicę
Granicę wyznaczoną pomiędzy dobrem i złem
Widzisz tego ślepca strzelającego w świat
Kule latają, zbierają żniwo
Jeśli byłeś zły, o Panie z pewnością byłeś
A nie zostałeś trafiony latającym ołowiem
Lepiej jeśli zamkniesz oczy i pochylisz głowę
Czekaj na rykoszet

to w luźnym tłumaczeniu słowa piosenki Child in time (dziecko w czasie)

wiersz ma odniesienie do śmierci członka zespołu, który był niekwestionowanym wirtuozem organów Hammonda, ale też do treści jednej z najpopularniejszych piosenek Deep Purple...od dzieciństwa szukamy drogi mając nadzieję na dobre życie.. wtedy inaczej spędzało się czas, dzisiaj internet i komunikatory rządzą światem, szczególnie młodych, a granica między dobrem i złem jak zwykle cienka...
takie tam refleksje...
dzięki za Waszą obecność pod wierszem, pozdrawiam:))

ps. Anno, masz rację- drugi wers poprawiłam - teraz mówi dokładnie to co chciałam przekazać (było : nie ma wirtuoza)