Nata_Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 (edytowane) Pętla i znów czas pożogi jakby mało wierzb wędrówek tobołków na plecach dziecko matki czuły gest za wzgórzem cienie spopielały dom i krzyk i wiatr przeganiają nas dziecięcy bucik na piasku ślady stóp zaschnięta krew dół pagony sumienia na temblaku czerwiec, 2012 Edytowane 11 Grudnia 2023 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
marek_miros Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo przejmujący i świetnie napisany. Nie wiem tylko po co te pagony skoro "sumienia na temblaku". Swoją drogą coraz częściej nuta katastrofizmu. Pozdrawiam.
aluna Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Nato wiersz porusza ...ale myśle ,że w puencie :na pagonach sumienia temblaku bez na , zakłóca odbiór punty. Ale to tylko moje TY jesteś autorem, i Toje swięte prawo przekazu! Pozdrawiam! Hania +
Nata_Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Aluno, jeśli porusza, to fajnie... wiem, wiem.. ale jak okreslić, że na pagonach są sumienia na tmblaku. Samo.. sumienia/ temblaku.. nie może być, mówi się.. na tamblaku. Już przy pisaniu myślałam o tym, dlatego.. na pagonach.. jest jako samodzielny wers. Mogłoby być tylko.. pagony.. co brałam pod uwagę, ale dałam, jak dałam. Pomyślę jeszcze "chwilkę" Dziekuję za zajrzenie i post. Pozdrawiam... :)
Nata_Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Marku, dla mnie, przejmujące są wszystkie "ogniska zapalne" na naszym globie, ale tutaj moje gadanie na nic się zda.. dlatego zapisałam krótką myśl w "Pętli". Pagony uznałam za konieczne, tyle teraz. Bardzo dziękuję za wizytę, miło mi... :) Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 A gdyby tak odwrócić, tzn. tytuł na koniec a w zamian pierwszy wers... bo mi ta "Pętla" jakoś wszystko odkrywa na początku czytania. Po prostu treść za bardzo stanowi o dopełnieniu tytułu.i znów czas pożogi jakby mało wierzb wędrówek tobołków na plecach dziecko matki czuły gest za wzgórzem cienie spopielały dom i krzyk i wiatr przeganiają nas dziecięcy bucik na piasku ślady stóp zaschnięta krew dół na pagonach sumienia na temblaku pętla" Ale klimacicho aż mrozi. Fajnie!
Nata_Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Andrzeju, mogłby, czemu nie... ale tytułowa pętla, jest również pętlą w dosłownym tego słowa znaczeniu i dlatego właśnie jest tytułem całości. Mnie miło bardzo, że zechciałeś tu zajrzeć i bardzo dziękuję za.. fajnie.! Pozdrawiam... :)
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, ja wiem jakie są znaczenia. Niemniej mi się tak ekstra rozwija klimat do słowa pętla a nie odwrotnie :) Ale oczywiście wola autorska święta i basta ;)))
Alina_Służewska Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 również uważam że to dobry wiersz dla mnie w całości z plusem pozdrawiam:)
Magda_Tara Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 podoba się Nato, choć o niełatwej tematyce. ściskam Cię serdecznie. i plusik stawiam.
Nata_Kruk Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, ja wiem jakie są znaczenia. Niemniej mi się tak ekstra rozwija klimat do słowa pętla a nie odwrotnie :) Ale oczywiście wola autorska święta i basta ;))) Andrzeju, jak wiem, że Ty wiesz... :) po prostu rozwinęłam wypowiedź, bom gaduła, chyba. "Moja peelka" mówi, żeby nie ruszać zapisu, ale nie neguję tez Twojego pomysłu. Dziekuję za ponowny wlgąd.!
Nata_Kruk Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Alino, cieszę się, ża akceptujesz treść taką, jaka jest. Dziekuję za śład pod wierszem. Pozdrawiam serdecznie... :)
Nata_Kruk Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi to czytać, bo wiersz z założenia miał być prosty, tym bardziej cieszę się. Ściskam i ja... :) Dzięki, że byłaś.
Zbyszek_Dwa Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Podsumowanie zmagań skutków i dróg w przebłysku kilku słów Inspiruje Nata :) Pozdrawiam i plusuję :)
Nata_Kruk Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zbyszku, cieszy mnie bardzo Twoja wizyta, dziękuję za "pościk"... :) Również pozdrawiam.!
Magdalena_Blu Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Dobry - migawki mają to do siebie, że można wiele przekazać. Tutaj się to udało. Wersja Andrzeja bardziej mi podchodzi, ale to tylko kosmetyka. Świetny klimat. Pozdrawiam:)
NOWA Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Dla mnie przejmująca relacja przedstawiona migawkami. Pozdrawiam:)
Mirabelka Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Każde słowo jest w punkt [że się tak wyrażę ;)] i niesie ze soba wiele treści. Zazdroszczę tego minimalizmu przepełnionego znaczeniem po brzegi... pozdrawiam mirabelkowo:)
Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 sumienia? dobrze gdy są, nawet jeśli połamane. niestety, kultura audiowizualna, której oddziaływania nie sposób uniknąć, konsekwentnie stara się zabić je we współczesnych społeczeństwach. nie będę się rozpisywał, bo to temat rzeka. wiersz doskonale oddaje stan beznadziei, w którą popada coraz więcej tu i teraz żyjących. dlaczego tak jest? to kolejny temat do obszernych przemyśleń. pozdrawiam serdecznie :) i do poczytania :)
Oxyvia Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Ślady wojny? Jeśli tak, to ja też mam tu gdzies wiersz o tym: "Wspomnienia niezbyt letnie" - jeśli masz ochotę, to zajrzyj. Twój wiersz jes znacznie bardziej niedomówiony, mój - reportersko dosłowny, ale też wiersz, nie reportaż bynajmniej. Podoba mi się Twoje "niedopisanie", ja tak nie umiem.
Rekomendowane odpowiedzi