Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

nie czuję się kompetentna, by wypowiadać się na temat formy, stylu etc, ale skoro po pierwszym... i za każdym kolejnym czytaniem pamięć przywołuje mi obrazy Caspara Davida Friedricha, to moim skromnym zdaniem swój zamiar stworzenia romantycznej ballady zrealizowałeś :)
wiersz ma wyraźny klimat, nostalgię, uczuciowość bliską rozrzewnieniu. jest bardzo dźwięczny i rytmiczny. a ostatnia zwrotka, to wcale nie tłumaczenie się z potrzeby serca, tylko głośne powiedzenie sobie, że uporałem się z przeszłością... ale, jak każdy człowiek, mam serce.

za to serce, które podyktowało piękny, romantyczny obraz, kłaniam się z uznaniem,

in-humility.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

no tak, 'Dom' na Lisiej :), pamiętam, czytałem :). to miała być ballada, ale chyba trochę przesadziłem, szczególnie w warstwie słownej :). będę wdzięczny za wskazanie miejsc, które Twoim zdaniem należałoby dopracować. ciągle myślę nad wylataniem, ponieważ to ballada, więc słownictwo gwarowe, a nawet archaiczne, z założenia dopuszczalne, a nawet wskazane, jednak domyślam się, że nieco odpycha Czytelników :).
dziękuję za pochwałę i wiarę w moje możliwości :))).
pozdrawiam i do poczytania :)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

niepotrzebna skromność, Kaliope :), bo jeśli nie Ty, to kto? :) cieszę się z takiego odbioru, cieszę się, że są Czytelnicy, do których coś takiego trafia i przemawia :)
dziękuję serdecznie, kłaniam się, pozdrawiam
i do poczytania :)

[quote]
niepotrzebna skromność, Kaliope :), bo jeśli nie Ty, to kto? :) cieszę się z takiego odbioru, cieszę się, że są Czytelnicy, do których coś takiego trafia i przemawia :)
dziękuję serdecznie, kłaniam się, pozdrawiam
i do poczytania :)

skromność jest potrzebna. takie mam o sobie przekonanie. ale dziękuję :) Twoje słowa są dla mnie motywacją. no, zmykam - już mnie tu za dużo :)

kłaniam się,
in-humility.

• 2 tygodnie później...

Podoba mi się ta opowieść, dom z duszą, wciąż tętniący życiem; z drugiej strony myślę, że dałoby się wykroić z tego wiersza materiał na kilka innych; lepiej czasem napisać mniej, ale zachować przy tym porządek; nie miej mi za złe tej uwagi, ja tylko chciałem coś zasugerować. Plus za klimacik :)

Ciepło pozdrawiam :)