krzywy olek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Na zapomnianych cmentarzyskach umarłe anioły w omszałych szatach, zastygły zaczytane w marmurowych modlitwach. Spoczęły w zaroślach bezużyteczne aureole, świecą nad głowami żywych.
Bajadera Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 anioły nie umierają, taka ich właściwość. (mogą być upadłe, zagubione, etc.) nie jestem przeciwniczką inwersji, ale w drugiej zwrotce zaburza odbiór. lekko poprawić i może być. pozdr.
Rihtik Stempelek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Słusznie zauważyłaś Bajadero, że anioły (zbuntowane - Szatan Diabeł i demony) JESZCZE nie umierają, ale mają to jak w banku wraz ze swoim ojcem - Szatanem Diabłem - czeka je jezioro ognia i siarki symbolizujące śmierć bez możliwości powrotu do życia - pozostaną w niej (nim) na zawsze - Objawienie 20, 7-10; 15.
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 myślę, że potraktowaliście anioły zbyt dosłownie, myślę, że Autorowi szło o rzeźby nagrobne, przedstawiające anioły. chociaż taki obrazek mi się namalował. w trzecim wersie fatalna inwersja. jeśli ją poprawisz, to dam plusa, bo wiersz, w moim odczuciu w pełni na to zasługuje :) pozdrawiam i do poczytania :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 a... i masz rację, wszyscy święci, jeżeli są, to na pewno są żywi :), a posągi martwe :)
Rihtik Stempelek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Sylwestrze - dostrzegłem to co ty. Nie odnosiłem się do cmentarnych figurek lecz do stwierdzenia użytego przez Bajaderę. :)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Mnie się ten wiersz podoba. Ma nastrój. I fajne zakończenie. Też bym sobie życzyła od czasu do czasu taką aureolę. Może być bezużuteczna Pozdrawiam Lilka
krzywy olek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak nie umierają, jak tak! tylko jeszcze o tym nie wiedziałaś ;) inwersji tam nie było, to tylko sposób odczytu to sprawił, żeby było łatwiej wywaliłem posągi; ok?
krzywy olek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czółko chylę za znajomość objawień; pozdr
krzywy olek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nooo! i był jeszcze do tego posąg, ale nie - paszli w diabły za jakimiś upadłymi ;)))) teraz dopiero się narobi, bo posągi wykasowałem, ale i domniemana inwersja z nimi przepadła; pozdr
krzywy olek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak, tak - BAJADERA NAMIESZAŁA, to się jej nie upiecze ;)))) pozdr
krzywy olek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. leeć aureolo! Lilko - łap! masz? ;))))) pozdr
krzywy olek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. na bank!!! pozdr
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 słowo się rzekło :) +
Waldemar Talar Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj - a ja dam plusa od razu - wiersz zmusza do zastanowienia się ... nam żywym - co znaczy życie a co śmierć ... pozd i życzę powodzenia
maria_bard Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Anioły-rzeźby niech sobie śpią. Byle ich "kamienne" aureole nie lądowały nad głowami pustymi, lichymi - tymi żywymi. Pozdrawiam. E.
Magdalena_Blu Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Jestem za, ale bez - "umarłe anioły" i "spoczęły" - wg mnie lepiej, bo klimat jest. Pozdrawiam:)
Anna_Para Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ładny obrazek. Spacer po takim miejscu owocuje refleksyjnym wierszem z klimatem. Kulturalnie, plastycznie, nie trzeba nic więcej. Cieplutko, Para:)
krzywy olek Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok :)) pozdr
krzywy olek Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj - a ja dam plusa od razu - wiersz zmusza do zastanowienia się ... nam żywym - co znaczy życie a co śmierć ... pozd i życzę powodzenia z podziękowaniem; pozdr
Rekomendowane odpowiedzi