Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 (edytowane) Drepczą mrówki dróżką w lesie, równym rządkiem, żwawo. Każda ważny bagaż niesie, rzec by, z dużą wprawą. Pierwsza ciągnie smukłe piórko, zgubę żółtej wilgi, druga dźwiga z trzciny rurkę, trzecia, sosny szpilki. Czwarta taszczy pancerz chrząszcza, ciężki niczym kamień, ale ona uśmiechnięta, bo to fraszka dla niej. Piąta trzyma krzywy patyk, szósta ucho mysie, za nią zmierza tyle innych, że ich już nie zliczę. Dokąd mrówki skarby niosą poprzez leśne gąszcze? Do mrowiska, co pod brzózką kipi niczym wrzątek. Wre tu praca, jak to zwykle, gdy się coś buduje. Wszystkie mrówki są zajęte, żadna nie próżnuje. Choć bez planów, to wciąż rośnie kopiec doskonały. Będą mrówki w pięknym lesie, piękny pałac miały. Gdy tak z boku się przyglądam, trochę im zazdroszczę, bo mieszkają tu na stałe, a ja tylko goszczę. Edytowane 24 Października 2017 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 2
Jacek_Suchowicz Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 choć już koniec tej powiastki jeszcze myśl dorzucę wspólna praca nas jednoczy może pięknem urzec teraz ludzie przykład wzieli czy z mrówczego gustu no i będą zapier....ć chyba do lat dwustu no bo jakiś cwaniak oszust skradł emerytury każdy pyta kto to zrobił lecz wie dobrze który + pozdrawiam 1
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 !!! I znów jestem zauroczona wersami :) Piękne to, logiczne, ciekawe, zgrabne... Chyba jeszcze jestem dzieckiem. Pozdrawiam!
Lilka_Laszczyk Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Sympatyczny całkiem wierszyk przedszkolny. Słodziutki (dla kogoś kto lubi słodycze) Ale najbardziej podoba mi się super komentarz pana Jacka Suchowicza. Uśmiałam się do łez. Sam w sobie też byłby zabawny, ale w kontekście... brzmi brawurowo, więc brawo brawo, brawo... Pozdrawiam Lilka
Baba_Izba Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Dla dzieci dużych i małych! Nasze miasta - to też takie ogromne mrowiska, można sobie wybrać swoją postać mrówki; "Każda ważny bagaż niesie, rzec by, z dużą wprawą." Mrówki zaglądają czasem do naszych mieszkań i dziwią się, że jesteśmy tacy podobni! Pogodny, ładny wiersz, pozdrawiam - baba
sława_zaczek Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 mrówki to są pracowite stworzonka, dobry twój wiersz, dydaktycznie:) zabieram:)
NOWA Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Bardzo, bardzo w moim stylu. Podoba mi się, lekko, zgrabnie, puenta też udana. Pozdrawiam z uśmiechem:)))
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. o, to, to! dobry temat, Jacku, podsuwasz :). bardzo aktualny i dający spore pole do twórczej inwencji :). dzięki za wiersza i krzyżyka ;) kłaniam się i pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wszyscy jesteśmy dziećmi, Agnieszko :). cieszę się z życzliwego przyjęcia. kłaniam się i pozdrowienia załączam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. też mi się komentarz Pana Jacka podoba, co już wyżej wyraziłem :). Miło mi, że tak sympatycznie odebrałaś moją bajeczkę dla najmłodszych :). pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nasze miasta, to też takie ogromne mrowiska, tylko nie pachą żywicą :) dzięki za czytanie i ciekawy komentarz serdecznie pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki sławo :) serdeczności :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. cieszę się, dzięki :) również z uśmiechem :)
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Tylko mam jedno pseudozastrzerzenie - czy w czwartym wersie drugiej zwrotki nie lepszy by był myślnik miast przecinka? Pozdrawiam znów :) PS: Chyba poeci rzeczywiście są pewnym stopniu dziećmi :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 mówiąc szczerze, nie wiem :), dzięki za ponowne odwiedziny :) do poczytania :)
cezary_dacyszyn Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 a gdzież to Lasoto , do lasu Cię nosi ??! Osobiście wolę wiersze w rozmiarze XXL :-) , ale obiecuję , że dzieciom przeczytam i ich reakcja będzie oceną tego wiersza , OK ? Ja też im zazdroszczę ;-)
Sylwester_Lasota Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 jak to nosi? jak to nosi? przecież leśny człowiek jestem :))), taki orangutan :)))... zurbanizowany. OK :). też testowałem, mój sześciolatek przeżył i kazał pisać więcej :), no to chyba jest bezpieczne :), możesz czytać :) wszystkiego dobrego :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Jeśli wierszyk dla dzieci, to dobrze, że zamknięty w taki obrazek, można by rzec - wzorcowy. Może nawet posłużyć jako wiersz edukacyjny, ba! nawet pozytywistyczny :))) Ale świat mrówek bywa też niestety dziwny, a nawet smutny. Mam na myśli tzw. krąg śmierci tworzony przez te owady - chodzą tak długo w kółko, aż wszystkie pozdychają. Może to temat na wiersz dla dorosłych... Pozdrawiam i podobasia zostawiam. :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 wiersz dla dzieci :). zastanawiałem się, czy to ucho niesione przez jedną z mrówek nie jest zbyt drastyczne :). co do kręgu, to pierwsze słyszę. Google zwracają mi tylko jakiś filmik. jeśli wiesz coś więcej na ten temat, to napisz, proszę. dzięki za życzliwe przyjęcie i pozdrawiam :)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 Fajny miły wierszyk na plus. No bo takie mrówki małe one nie próżnują są tak dzielne i wytrwałe od rana pracują. Mają ścieżki swe i dróżki którymi chadzają na nich swe maleńkie nóżki szybko wyciągają. Te maleństwa dla nas wzorem tylko czy na pewno? dla próżniaków to jest chore no i w tym jest sedno. Z wiosennym pozdrowieniem:)
Rekomendowane odpowiedzi