Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 To ja powiem tak: Zazdroszczę Ci tego wiersza, też chcę taki napisać, buuu... Cmokasy :)
Anna_Para Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Ośmielona zachętą zaproponuję czyszczenie z inwersji. Wszystkich - nie damy rady:)w pochmurnym niebie bieleją gromy już wszystkie julie zeszły z balkonów gorące usta studzą i dłonie ich chłopiec jeszcze do nich nie dorósł spływają deszczem zielone suknie wiatr niesie płacz i żałosny lament wśród zawiłości własnych przekonań błądzi korowód nieufnych panien znaczą kwiatami każdy dzień lata wplatają w warkocz coraz to nowe wciąż wypatrują czy dojrzał w końcu romeo który odnalazł drogę stoją a każda jak jedna z drugiej baby matrioszki cud - malowanki wszystkie wyniośle unoszą głowy póki nie zwiędną ich złote wianki No, a może i wszystkie:) Wybaczaj, Babo. Cieplutko, Para:)
NOWA Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Podobają mi się te julie czekające na swojego romea, fajnie ujęłaś ten temat. Pozdrawiam:)
mefisto35 Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 A ktoś biadolił, że kmentarzy nie ma, a tutaj ciężko przedrzeć się przez ich gąszcz;-) w pierwszej strofie, w trzecim wersie jakby słowa brakło ale to tylko moje wrażenie marnego czytelnika:-)
Baba_Izba Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo życzliwie zazdroszczę Ci Sławko umiejętności tworzenia pięknych metafor. Na razie czytam i podziwiam Twoje. Może, może kiedyś i mnie się uda. Dziękuję ślicznie za czytanie i miłe słowa dotyczące wiersza. Ściskam - Iza no wiesz, co , jak to w życiu już bywa, ja tobie też po chichu... ale ale, wróciłam bo zapomniałam splusować ;)) buzka i sieciesze jak cholera, ze tak myślisz o mnie:P Staszka tez pozdrawia :)))))) Dziękuję, wiesz, że mówię prawdę najprawdziwszą! Cmoki jak smoki! Heej!
Anna_Myszkin Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Panny-dziewanny cieszą ucho rytmem, a wyobraźnię zgrabnie splecionymi obrazami. Prosi się ten wiersz o muzykę. Pozdrawiam :)
Baba_Izba Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Alu! Ja go pisałam kiedyś b. dawno! Jeszcze pewnie żyły dinozaury! Ania Para ma rację, chciałam poprawić, wywalić inwersje i nie umiem tego zrobić w tym nowym systemie. Trudno, niech świadczy o tamtych czasach! Dziękuję Ci serdecznie, jeszcze mam takie dwa z szuflaty, nie płacz proszę, bo wiesz doskonale, że mój wiersz się rumieni przy Twoim! Buziaki, uściski - Iza
Baba_Izba Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Aniu jak nie wiem co! Chyba należy najpierw usunąć wiersz i potem wkleić ten wyżej, bo po dawnemu w tym nowym systemie się nie da? Próbowałam już trochę zmienic, lecz się nie dało. Boję się nieco, że usunę równiez komentarze. Jestem Ci bardzo wdzięczna za zwracanie uwagi na moje błędy. Ściskam, dziękuję baaardzo - Iza p/s Z ostatniej chwili : "edytuj " działa, zmieniłam, dzięki!!!!!
Baba_Izba Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, miło mi, że czytałaś, cieszę się, że Ci się spodobał. Serdeczności - baba
Baba_Izba Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Nowa za czytanie i słowa na temat wiersza. Serdecznie Cię pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za przybycie mefisto35! Im większe grono, tym sympatyczniejsze rozmowy, komentarze są zawsze mile widziane! Ktoś narzekał na ich brak? Nie słyszałam, miałam przerwę dość długą. Jak możesz nazywać się "marnym czytelnikiem"? Czytający poświeca swój czas i uwagę, jest bardzo pożądany i szanowany! Trzeci wers w pierwszej zwrotce tylko tak fikuśnie wygląda (jak by nie dorósł), ale zgłoskowo jest (myślę) jak ulał. Dziękuję za podzielenie się swoimi wątpliwościami na ten temat, lubię takie stawianie sprawy! Dziękuję, pozdrawiam już wiosennie - baba
Magdalena_Blu Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Nad Capulettich i Montecchich domem, Spłukane deszczem, poruszone gromem, Łagodne oko błękitu Baby piękne i wiosenne z nieuchronie płynącym czasem. Ładny wiersz z głębszą myślą. Fajny - pozdrawiam:)
Baba_Izba Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przywołałaś piękny cytat "Romea i Julii"! Dziękuję za czytanie wiersza i bardzo miły komentarz. Serdeczności - baba
Bolesław_Pączyński Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Bardzo fajny ten wiersz na plus:) dziś serenady nikt nie śpiewa a przecież kiedyś tak bywało inne zasady młodzież miewa na pierwszej randce chcą mieć całość Z wiosennym pozdrowieniem:)
Baba_Izba Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za czytanie, masz dużą lekkość wysławiania się, dzięki za ocenę wiersza, serdeczności - baba
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 a odnośnie prawdziwych dziewann :), to moja babcia wróżyła z nich zimę :). prognozowany przebieg zimy miał być taki, jak intensywność pojawiania się kwiatów na łodydze :). a to znasz? tam gdzie rosną dziewanny, tam bez posagów panny. :) dlaczego? chyba nie muszę tłumaczyć? pozdrawiam
Baba_Izba Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie znałam, bo rośnie na lichych, piaszczystych glebach - zgadłam? Wróżba Babcina - super i na mur prawdziwa! Dziękuję za doinformowanie mnie, no i za miłą rozmowę! Ja szczerze mówiąc zawsze kojarzyłam dziewanny z kolorem żółtym, takie widywałam. Dowiedziałam się, że bywają również białe, purpurowe, pomarańczowe i niebieskie. A może spotykałam je, ale brałam za inne rośliny, sama nie wiem! A może rosną gdzieś, gdzieś?! Dzięki, heeej!
cezary_dacyszyn Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 trzeba wrażliwej duszy żeby ująć taki temat ;-) A wiersz ... trochę taki Harasymowicz kobiecego pióra - fajny klimat . Upierałbym się na " na " na początku :-) ;-)
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 u nas zawsze żółte :), a ziemia pszenno-jałowcowa :), jak zając przeleci, to kurz przez tydzień opada :), więc i dziewann sporo :) do poczytania :)
Baba_Izba Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Lubię ludzi upartych, bo sama taka jestem, ale tylko w dobrej sprawie! Uparłeś się, no i ciach, już zmieniam! Masz rację, będzie lepiej brzmialo, między "w" i "na" - jest różnica zasadnicza. Dzięki! Dobrej nocki, pozdrawiam mile - baba
Rekomendowane odpowiedzi