fuksja Opublikowano 30 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2004 Było tak cicho i ciepło, majowo raczej niż wrześniowo. I tylko zapach żółkniejących liści wyrywał nas z półsnu przedziwnego, cudownego. Z magii czystej, co szczelnie otuliwszy ciała pozwala myślom szybować wysoko ponad codzienność, gdzie księżyc rozpina swoje srebrne sieci. I aż chce się krzyczeć: trwaj chwilo! Jesteś piękna! Ale nic z tego. Mefisto nie słyszy zajęty śmiercią gdzieś na końcu świata. I dzień przychodzi, pokorny sługa życia. Rutyny szczotką zamiata ostatnią skrzydlatą myśl, schowaną we włosach przed srebrnym rybakiem.
fuksja Opublikowano 30 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2004 A doczytał Pan resztę? Bo na początku niechcący kliknęło mi się enter i pierwotna wersja brzmiała: "było tak cicho i ciepło". Ale teraz jest już ciąg dalszy. A jeżeli nadal nijak, to co zmienić, by było lepiej? pozdrawiam
Anna Służewska Opublikowano 30 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2004 Bardzo mi sie podoba. Ciekawe i oryginalne!
Włodzimierz Nabkowski Opublikowano 30 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2004 ja bym widział to tak: było cicho i ciepło tylko zapach żółkniejących liści wyrywał nas z półsnu Z magii czystej co szczelnie otuliwszy ciała pozwala myślom szybować wysoko ponad codzienność, gdzie księżyc rozpina swoje srebrne sieci. I aż chce się krzyczeć: (trwaj chwilo! Jesteś piękna!) --> tu wypadałoby coś zmienić bo brzmi banalnie Ale nic z tego. Mefisto nie słyszy zajęty śmiercią gdzieś na końcu świata. I dzień przychodzi, pokorny sługa życia. Rutyny szczotką zamiata ostatnią skrzydlatą myśl, schowaną we włosach przed srebrnym rybakiem. Srebrny rybak mi się podoba :)) pozdrawiam
Jacek_P. Opublikowano 30 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2004 Zgadzam się z Włodkowymi zmianami. Rzeczywiście tak jest lepiej. Ale Fausta bym nie zmieniał. Natomiast skróciłbym go do: Trwaj chwilo!... i ponieważ jest to cytat, dałbym pochylony druk. Pozdrawiam Oboje. Jacek
Red Rose Opublikowano 30 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2004 Podoba mi się! Rzeczywiście, w wersji pana W. brzmi odrobinę gładziej... Zdarzają się w życiu takie chwile (nie tylko wrześniowe:)), które chciałoby się zatrzymać na dłużej, ale może właśnie w tej ulotności tkwi cały ich urok... Życzę jak najwięcej takich pięknych chwil! Pozdrawiam:) R.R.
Emilia Jedwabińska Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Podoba mi się tylko pierwsza część wiersza do słow "Trwaj chwilo! Jesteś piękna!". W tej części jest dużo ciepła, czarów, a potem wszystko znika.... Szkoda.....
Rekomendowane odpowiedzi