Jacek_P. Opublikowano 28 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Szarość się szerzy w Białowieży, zza krzaków szare szczęki szczerzy, w gąszcz puszczy kleszcze już zapuszcza, aż w paszczy chłodu trzeszczy puszcza. Buk stoi prosto, władczo srogi, szary, jak szare słonia nogi i szaro strzyże sękiem złym; nie szumi, bo już nie ma czym. Czasem deszcz chłoszcze, tnie i moczy chaszcze strzępiastoszarych pokrzyw, szarych wron stada kraczą sennych, szukając larw późnojesiennych, na niebie sinoszare chmury, świat poszarzały i ponury. Lecz wierzcie, trzeba to wytrzymać, aż szarość wreszcie skryje zima.
Ona_Kot Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 trochę taki satyryczny ten utwór, takie jest moje zdanie fajna zabawa słowem, wymawialne tylko dla Polaka hihihi a tu dodałam tylko jedno słówko, które powoduje lepszą rytmikę w moim mniemaniu, i uchu - oczywista koci mix:Szarość się szerzy w Białowieży, zza krzaków szare szczęki szczerzy, w gąszcz puszczy kleszcze już zapuszcza, aż w paszczy chłodu trzeszczy puszcza. Buk stoi prosto, władczo srogi, szary, jak szare są słonia nogi i szaro strzyże sękiem złym; nie szumi, bo już nie ma czym. Czasem deszcz chłoszcze, tnie i moczy chaszcze strzępiastoszarych pokrzyw, szarych wron stada kraczą sennych, szukając larw późnojesiennych, na niebie sinoszare chmury, świat poszarzały i ponury. Lecz wierzcie, trzeba to wytrzymać, aż szarość wreszcie skryje zima. *** pozdrawiam
Jacek_P. Opublikowano 28 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Wiesz, masz rację! Mnie też trochę w tym miejscu kuleje. Kiedyś były tam słoniowe nogi, ale zmieniłem, bo raziły przymiotnikowością. Pomyślę, posłucham, może wysłucham. Lubię bawić się słowami, różne trudnowymawialne zestawiać spostrzeżenia. Dziękuję Ci wielce i miaukocię serdecznie.
Messalin_Nagietka Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Jacku - Czech by się uśmiał - a ja cóż - piękna zabawa - choć jak "Kocica" wskazała są czasem rytmiczne niedociągniecia, które łatwo wywalają z zapatrzenia i obrazu całośc MN
Lobo Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 ...Brawo za zabawę słowem...;-))...A z sugestią Kota tym razem się nie zgadzam ( pierwszy i ostatni oby, a może nie??).;-))...Czterowiersz ( czterowers ??) od "buk stoi prosto..." do"...nie ma czym" ma inny, swój rytm i ten rytm jest OK, moim zdaniem ofkors...;-)
Wuren Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Brawo! Nie bedę się czepiał, bo sam nie umiem tak żonglować :D) Pozdrawiam Wuren
Jacek_P. Opublikowano 29 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Ci O! Lobo! Teraz już wiem dlaczego tak zmieniłem! Masz łeb! Ja to robiłem intuicyjnie. A Kocicę i tak uwielbiam. Pozdrawiam wybitnie. Wurenie! Tobie też dzięki za uznanie! odpozdrawiam szybkostrzelnie. I Tobie też, Strachu na Wróble... eee to znaczy Nagietku dzięki serdeczne! ;))
Natan Lemens Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Na takie prymitywne zabawy słowem to chyba miejsca w warsztacie, czy w każdym razie gdzieś indziej niż tu. Jeśli to nie jakiś żart celowy oczywiście. Pozdrawiam
Joanna_W. Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Jaki znowu żart? Świetna sprawa taki tekst. Podoba mi się i już . A.
Jacek_P. Opublikowano 29 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wolę pisać wierszydła i cieszyć się kiedy ktoś je nazwie poezją niż tworzyć poezję i bać się że ktoś ją nazwie wierszydłami Pozdrawiam Natanie! Żart - owszem - celowy jest jak najbardziej, przeznaczony dla ludzi z poczuciem humoru. Ale czy tylko zabawę słowem w tym wierszu widzisz? Joanno W Dziękuję! I Wam Wszystkim, którym już dziękowałem dziękuję raz jeszcze.
Luthien_Alcarin Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 SZuper... ;) Pozdrawiam Agata
pan_ktotam Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 jestem na tak... pozdrawiam
PiątaPoraRoku Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 świetna zabawa słowem - podobało się;)
Rekomendowane odpowiedzi