Grażyna_Kudła Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 w orszaku pośmiertnych masek udrapowanych w przepych wiktoriańskiego błogostanu gdzie jestem między kryptą a skryptem pod kryptonimem skrzypiących metafor jak faraon zamknięty za życia w grobowcu usiłuję skatalogować inwentarz ducha i ciała mieszając herbatę z bezdechem i tykaniem zegara pociągam za sznurek władzy nad pustką między nieistniejącymi ścianami w trwaniu ku ostateczności po schodach kolejnych pokładów zalegania myślę że jestem choć nie mam nic do zaoferowania światu nie pamiętam momentu w którym umarłem muszę się uszczypnąć może dzielę ciało z kimś kto nie ma świadomości że żyje jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa tylko łóżko nabrało wymiarów lirycznej tajemnicy anioła tracąc swoją skrzypiącą naturę jestem w arogancji użycia
cezary_dacyszyn Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 ... " jak faraon zamknięty za życia w grobowcu usiłuję skatalogować inwentarz ducha i ciała mieszając herbatę z bezdechem i tykaniem zegara pociągam za sznurek władzy nad pustką między nieistniejącymi ścianami w trwaniu ku ostateczności po schodach kolejnych pokładów zalegania ... " I pomysł , i zgrabna obserwacja , i bardzo bardzo metafizyki :-) Dalej już tak bliżej ziemi ale ogólnie na podium :)
Biała Lokomotywa Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Podoba mi się, bardzo, a im więcej razy go czytam, to włazi we mnie. Kawał bardzo dobrego tekstu. No nic nie poradzę:)pociągam za sznurek władzy nad pustką między nieistniejącymi ścianami w trwaniu ku ostateczności po schodach kolejnych pokładów zalegania myślę że jestem choć nie mam nic do zaoferowania światu To najbardziej. Pozdrawiam:)
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Część pierwsza: straszna gorycz - porażki ,"klatki" ,klatki za życia ,bezsensu ,marazm ,rezygnacja i ...."pociągam za sznurek władzy" i też po co? Część druga: (choć to ciąg dalszy) w " może dzielę..." i "jeszcze nie powiedziałem ostatniego..." nadal bezwarunkowa kapitulacja ,ale skoro jakaś "arogancja" tli, to może nie bezwarunkowa? Nie lubię tego wiersza ( chociaż dobrze zdaję sobie sprawę ,że nie mam monopolu na pesymizm) ,ale nie mogę mu nic zarzucić. Nadzieję widzę ( to znaczy światełko) w "lirycznej tajemnicy anioła" jeśli to nie anioł śmierci. Pewnie jeszcze wpadnę na "dochlapkę" ,bo na raz to tylko kura dobra:) (podobno). pozdrowionka
Grażyna_Kudła Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak już bywa, Cezary, że ta ziemia nas do siebie ciągnie... albo my do niej? Dziękuję, że byłeś. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Lo, wybrałaś to- co i mi najbardziej. No i nie ma na to rady ;) Fajnie, że zajrzałaś. Dziękuję. Odpozdrawiam. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Część pierwsza: straszna gorycz - porażki ,"klatki" ,klatki za życia ,bezsensu ,marazm ,rezygnacja i ...."pociągam za sznurek władzy" i też po co? Część druga: (choć to ciąg dalszy) w " może dzielę..." i "jeszcze nie powiedziałem ostatniego..." nadal bezwarunkowa kapitulacja ,ale skoro jakaś "arogancja" tli, to może nie bezwarunkowa? Nie lubię tego wiersza ( chociaż dobrze zdaję sobie sprawę ,że nie mam monopolu na pesymizm) ,ale nie mogę mu nic zarzucić. Nadzieję widzę ( to znaczy światełko) w "lirycznej tajemnicy anioła" jeśli to nie anioł śmierci. Pewnie jeszcze wpadnę na "dochlapkę" ,bo na raz to tylko kura dobra:) (podobno). pozdrowionka W takim razie- zapraszam ponownie. Może znajdziesz to "coś" jak udało się peelowi? Chociaż niekoniecznie trzeba wyłuskać z wiersza wszystko do końca, może właśnie warto zatrzymać się nad tym, co przyciąga... Dziękuję, że ciebie przyciągnęłam- czymkolwiek :))) Pozdrawiam, Mariuszu. :)
Emmka_Szlajfka Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 w sprawach ostatecznych nic nie jest jasne. metafizyka jak najbardziej, mimo użycia w wierszu podmiotu rodzaju męskiego, pierwsza część wiersza przywiodła mi na myśl Peelkę w koronkach, plączącą się z rozterkami między bytem, a niebytem. obraz ten zburzyły mi słowa : "jestem w arogancji użycia"- mocna rzecz! pozdrawiam:))
Ela_Ale Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 Jestem tego samego zdania co Loko. Bardzo plastyczny wiersz z prądem. Nie deszyfruję treści, bo zepsuję wrażenie. Wyczułam odrobinkę sarkazmu, przymrużenia oka, bo ostatnie dwa wersy przeczytałam sobie: jestem w arogancji do życia - :))) Dodałam sobie: i do śmierci. Ale to tylko moja natura bez szacunku dla wielkości :))) Pozdrawiam, Grażynko. Pięknie. Elka.
Grażyna_Kudła Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Emm, cokolwiek by to było: koronki czy krawaty- słusznie nazwałaś to plątaniną. Wszak wszyscy z jednej gliny ulepieni... podobno ;) Mocno pozdrawiam. :))
Grażyna_Kudła Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo mi się, to co napisałaś pod wierszem, Elu- dziękuję. I chwała Ci za takie odczytanie zakończenia! Uściski zostawiam, Grażyna. :)
Anna_Myszkin Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Właściwie mogę tylko powtórzyć wszystko za Białą Lo i Elą. Smutnawe zadumanie, ale na koniec puszczone oko wnosi wiele lekkości. Za plastyczność zostawiam brawka. Pozdrawiam :)
teresa943 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2011 smutnawo o przemijaniu ale z dystansem "przymrużasz" oko, Grażynko. z uznaniem chylę czoło przed treścią i formą - grabulki!!! cieplutko pozdrawiam :)) Krysia
Rekomendowane odpowiedzi