HAYQ Opublikowano 29 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 buja w obłokach na ziemię sprowadza treść z wymówieniem
Bea.2u Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 wylany brama zamknięta wymawia się łzami pochmurne niebo
bazyl_prost Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 super, niepodległa twórczość snuje swój gobelin nietykalnie
Leonard Kern Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 dopracuj ostatnią
HAYQ Opublikowano 8 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ładne, dzięki Bea.
HAYQ Opublikowano 8 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie zawsze ;) ale dzięki że zajrzałeś. Pozdrawiam.
HAYQ Opublikowano 8 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jakoś nie lubię schematów, poza tym wszystko zależy od podejścia do haiku. Czy np. w każdym występuje kigo? 5-7-5 sylab, to nie wszystko, czasem 3-5-3 wystarcza w zupełności. U mnie jest 5-7-4. I brak jeszcze jednego - pory roku na przykład. Mógłbym oczywiście napisać tak:lato w obłokach na ziemię ściąga szef - treść z wypowiedzeniem Tylko, że to już nie to samo, więc po co? Najgorzej, kiedy coś jest na siłę. Przykład (fonetycznie):fuyu no hi ya (5) bajô ni kôru (5) kagebôshi (4) Matsuo Basho Po Polsku będzie trochę inaczej, ale to też haiku, mimo, że schemat niezachowanyzimowe słońce - (5) mój cień na koniu (5) lodowacieje (5) więcej tutaj: www.haiku.pl/ Za uwagę jednak dziękuję i za czytanie. Pozdrawiam.
Leonard Kern Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jakoś nie lubię schematów, poza tym wszystko zależy od podejścia do haiku. Czy np. w każdym występuje kigo? 5-7-5 sylab, to nie wszystko, czasem 3-5-3 wystarcza w zupełności. U mnie jest 5-7-4. I brak jeszcze jednego - pory roku na przykład. Mógłbym oczywiście napisać tak:lato w obłokach na ziemię ściąga szef - treść z wypowiedzeniem Tylko, że to już nie to samo, więc po co? Najgorzej, kiedy coś jest na siłę. Przykład (fonetycznie):fuyu no hi ya (5) bajô ni kôru (5) kagebôshi (4) Matsuo Basho Po Polsku będzie trochę inaczej, ale to też haiku, mimo, że schemat niezachowany Daruj sobie wykładu. zimowe słońce - (5) mój cień na koniu (5) lodowacieje (5) więcej tutaj: www.haiku.pl/ Za uwagę jednak dziękuję i za czytanie. Pozdrawiam.
HAYQ Opublikowano 10 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 tak myślałem ;)))
Rekomendowane odpowiedzi