Magdalena C Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Masz piękne futro- powiedział,trzymając palec w kawie.Zeskrobał glinę z mojego policzkai schował ją sobie do tylniej kieszeni.Między nogami krzeseł leżałapodarta koszula i obcinki z jego szarych paznokci.Stanęłam między nimi.... Ewa w czarnych majtkach i Adam między okruszkami planety z zeszłego tygodnia.Dwa nieświeże ciała z nieporozumieniem w oczach...
e-m-e-m Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 pytanie zasadnicze: czy to jest poezja !?Pozdrawiam
Kai_Fist Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 troszkę może dziwny...chyba do ulubionych nie wezmę,ale mimo wszytkonawet fajny
Adam_Szadkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Świetnie zbudowany klimat. Mam wątpliwości co do zasadności niektórych znaczeń w środku tekstu, ale i tak - do ulubionych!Adam
Adam_Szadkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (e-m-e-m @ Aug 10 2003, 02:01 PM) pytanie zasadnicze: czy to jest poezja !? Zdecydowanie poezja to jest!Adam
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Jest, jest. I to nawet całkiem niezła Pozdr.
Seweryn Muszkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 To chyba jakieś nieporozumienie, bo jak się ma pierwsze 6 wersów z pozostałymi? Wydaje mi się, że to nawet nie jest chaos myślowy poetki (bo zawsze można to uporządkować), tylko raczej zabawa słowami "Ewa w czarnych majtkach" "do tylnej kieszeni schował" "palec w kawie" - bez pokrycia. Innymi słowy, napisane ot tak sobie, "bo mi się tak podobało, ale znaczenie nie jest jakoś szczególnie ukierunkowane".5 ostatnich wersów jest mało enigmatycznych (ale podpiąłbym to pod zaletę wiersza). Reasumując za i przeciw, to jednak muszę stwierdzić, że nie podoba mi się wiersz "Adam & Ewa". ps. witam serdecznie na forum.Pozdrawiam.
Seweryn Muszkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 I jeszcze "&" w tytule. Trochę prowokacyjne.
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Nie zgadzam się z przedmówcą. Pięć ostatnich wersów jest wyraźną kontynuacją poprzednich. Widzę tu logiczną całość i mogę sobie wyobrazić taką sytuację. Ale każdy ma prawo do swojego zdania Pozdr.
Magdalena C Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Dziękuję za powitanie Jak na poczatek całkiem miłe...Dziękuję wszystkim za krytykę!!!Ps: i jeszcze sprawa tego "&" nieszczęsnego, to też ma swoje znaczenie. Nie pojawiło się ot tak sobie...Nie chciałbym tutaj narzucać nikomu interpretacji więc zakończę...Jeśli będą pytanie to chętnie odpowiem.Pozdrawiam
Kieszonkowiec Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ludzie! gdzie wy macie oczy (nie wszyscy). Pytanie czy jest to poezja jest najgłupszym jakie do tej pory słyszałem i świadczy jedynie o człowieku, który je zadał.Dech mi zaparło kiedy czytałem ten wiersz. Jest dobry, momentami genialny. Choć tutaj jesteś nowa, to po tym tekście widać, że piszesz nie od dziś. Powiem nawet więcej - Ty potrafisz pisać (czego nie można o wszystkich tu powiedzieć).Masz talent!Pozdrawiam!
Magdalena C Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (Kieszonkowiec @ Aug 10 2003, 02:47 PM) Ludzie! gdzie wy macie oczy (nie wszyscy). Pytanie czy jest to poezja jest najgłupszym jakie do tej pory słyszałem i świadczy jedynie o człowieku, który je zadał.Dech mi zaparło kiedy czytałem ten wiersz. Jest dobry, momentami genialny. Choć tutaj jesteś nowa, to po tym tekście widać, że piszesz nie od dziś. Powiem nawet więcej - Ty potrafisz pisać (czego nie można o wszystkich tu powiedzieć).Masz talent!Pozdrawiam! DZIĘUJĘ....mnie też dech zapadło, po przeczytaniu Twojej opinii...
Seweryn Muszkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (Magdalena C @ Aug 10 2003, 02:46 PM) Jeśli będą pytanie to chętnie odpowiem.Pozdrawiam Jest pytanie. :-) Ale najpierw:"&" - prowokacyjne, ale w końcu nie bez znaczenia. :-)I teraz pytanie:Jaką funkcję pełnią "..." w wierszu? Pozdrawiam.
Magdalena C Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (Seweryn Muszkowski @ Aug 10 2003, 02:55 PM) I teraz pytanie:Jaką funkcję pełnią "..." w wierszu? "..."- zatrzymują akcję. Wprowadzają element statyczny. Między Adamem i Ewą następuje wymiana gestów, następnie Ewa staje i widzimy ich oboje w bezruchu. Widzimy ich piękno i brzydotę i to czym się stali przez ten czas od początku swego istnienia do chwili obecnej.
Seweryn Muszkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (Magdalena C @ Aug 10 2003, 03:03 PM) "..."- zatrzymują akcję. Wprowadzają element statyczny. Między Adamem i Ewą następuje wymiana gestów, następnie Ewa staje i widzimy ich oboje w bezruchu. Widzimy ich piękno i brzydotę i to czym się stali przez ten czas od początku swego istnienia do chwili obecnej. Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
Magdalena C Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (Seweryn Muszkowski @ Aug 10 2003, 03:10 PM) Dziękuje za odpowiedź. Służę pomocą
Seweryn Muszkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Komentarz usunięty przez moderatora, ponieważ nie dotyczy on komentowanego utworu.
Kieszonkowiec Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Komentarz usunięty przez moderatora, ponieważ nie dotyczy on komentowanego utworu. Plus wulgaryzmy.
agnieszka puczynska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 podoba mi się, tylko jedna uwaga, wybacz:) zamiast tylniej - tylnej:) pozdrawiam, aga
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Komentarz usunięty przez moderatora, ponieważ nie dotyczy on komentowanego utworu.
Rekomendowane odpowiedzi