Grażyna_Kudła Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 jak zwykle otworzyła matka. z pozoru nienaruszona wiekiem a jednak łagodnie wycofująca się z życia najpierw przestała odwiedzać brata. w dzieciństwie (wiem z opowieści ) wszędzie razem po drzewach płotach. teraz mieszkał za daleko na obolałe nogi do mnie robiła najazdy w każdą sobotę. nie mogła wytrzymać bez widoku dzieci. dźwięcząc altem stare romanse zaczynała przeróbki - nie pamiętam ostatniej przemierzyłam obszar od starego tableau nad pianinem - z twarzą młodzieńca o chmurnym i górnym spojrzeniu - do fotela z płaskorzeźbą starca wprawioną w miękkie oparcie. ojciec często opowiadał o dzieciństwie wciągał w krajobrazy swojej bytności. w pół - obecnej twarzy dostrzegłam że tkwi tam i nie chce się wydostać w znajomym mieszkaniu odnalazłam bezład i porządek wniknęłam w niezachwianą stałość przedmiotów zabłąkana w swoim i nieswoim już życiu. trwając w poczuciu nieprzemijalności w przemijalnym uległam czarowi przestrzeni miedzy zdjęciem a fotelem. kilkadziesiąt lat odmierzone w kilku krokach do przyszłego świata
Pan_Biały Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 to jest moja poezja dobry wiersz pozdrawiam r
wanesa_ciska Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Ważne są miłe wspomnienia , to wzorce na to jutro własnie .Pamięć koduje tak wiele ,,, Refleksja , zaduma , tego nam tez trzeba na dziś, by na długo starczyło ...dzięki
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Wspomnienia, refleksje... Podoba mi się dystans narracji. W sumie same suche fakty, reszta do odbioru czytelniczego. Pozdrawiam Grażynko.
miet dlugolecki Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 drzwi nieprzemijalnosci (zmyslow / uczuc ?) w przemijalnym (zyciu ?) skudlalas moja czupryne swoim wierszem, Grazyno do zapamietania Pozdrawiam przemijalnym jasminem
Grażyna_Kudła Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo mnie cieszą Twoje słowa, Rafale, pod moim. Dziękuję za czytanie i ślad. Pozdrawiam serdecznie, Grażyna. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To ja dziękuję, Wan, za przemyślenia zostawione pod wierszem. Spodobały mi się "wzorce na jutro" - takie właściwe. Pozdrawiam. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wspomnienia, refleksje i obraz przyszłego... Dziękuję, Popsutku, że zaglądasz i czytasz. Pozdrawiam serdecznie, Grażyna. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeśli skudłałam, to pewnie i ja komentarz "popamiętam" :)) A tak na poważnie, bardzo mi przypadła Twoja interpretacja, Mietku. ps. jaśmin może przeminąć, ale zapach pozostaje, tak jak wiele zapachów dzieciństwa... Dziękuję za czas i czytanie. Pozdrawiam serdecznie, Grażyna. :)
Liryczny_Łobuz Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Grażyno - dziękuję w imieniu swoim i Einsteina :)) Bo tym pięknym wierszem udowodniłaś wszystkim niedowiarkom, że czas jest "kurczliwy i rozciągliwy" w zależności od punktu widzenia obserwatora. A wszak nasz punkt widzenia, zmienia się z wiekiem - właśnie pod wpływem takich doświadczeń - jakie ujęłaś w wierszu. I szkoda tylko, że cena tej nauki - jest taka wysoka. Marek
Grażyna_Kudła Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uwierzysz, Marku? Pierwotny tytuł brzmiał: dla jednych świat się kurczy, dla innych rozszerza; Myślę więc, chyba dobrze, że zmieniłam. Tą myśl da się jednak wyczytać z treści, skoro Ty to uczyniłeś. Uniknęłam zbędnego powtarzania myśli. Marku, to ja dziękuję za wspaniały komentarz. Pozdrawiam serdecznie, Grażyna. :)
Pablo_Pikaso Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2011 trąca prozą, ale jaką! rozwiń temat w opowiadanie, albo sagę rodzinną; przeczytam, obiecuję :D pozdr.
olga fil Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2011 Zaczarowane te drzwi. Gdyby tak można wcześniej - - choćby podejrzeć przez dziurkę od klucza - - zanim się przez nie przejdzie. Pozdrawiam autorkę.
Grażyna_Kudła Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pablo, nie obiecuję, że napiszę, ale za motywację - ogromne dzięki. Zgadzam się z "trącaniem", to jest jedna z moich nielicznych prób właśnie. Pozdrawiam :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, Olgo. Twoje słowa pod wierszem jakoś mnie roztkliwiły, a może zaczarowały... :) Pozdrawiam serdecznie. :)
Rekomendowane odpowiedzi