dzie_wuszka Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 Którego słowa w języku polskim nie lubicie, Państwo? Tak za dźwięk, poczucie, odczucie, barwę...
islamic Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 Ale, dziewuszeczko, to bardzo zależy, bo jeśli mowa o całej rozpiętości językowej, także tej internetowej, to ja nienawidzę wszelkiej nowomowy i slangu, który pleni się jak peż w sieci, i degraduje język. Straszliwe to jest. Ale tak poza tym ja po prostu nie lubię kiedy jakieś słowo jest zbyt często używane, czyli kiedy jest nadużywane, a ostatnio zauważyłem, że ludzie zwykli mawiać osiemnaście razy w trakcie swojej wypowiedzi słowa "generalnie" i "aczkolwiek"; dlatego na obecną chwile te dwa słowa są u mnie na rezerwie ;)
dzie_wuszka Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1. perz 2. chodzi o zasadę. jak napisano - za dźwięk, barwę, odczucia, poczucia. słowo, nie znaczenia, choć wiadome, ze one rzutują. ale słowo, słowo, słowo :)
Goliard Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 nie będę rzucał nazwiskami :) pozdrawiam
amerrozzo Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 Nie cierpię słowa "jałowy", bo kojarzy mi się z jałową zalewajką, to jest taką bez skwarków :) I jeszcze słowo "ssać" i wszystkie jego odmiany, a zwłaszcza "ssę". Takie jakieś "bez smaku" słowo. Kiedyś wrzuciłem je do wiersza i mi się wiersz przez to nie spodobał :)
islamic Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1. perz 2. chodzi o zasadę. jak napisano - za dźwięk, barwę, odczucia, poczucia. słowo, nie znaczenia, choć wiadome, ze one rzutują. ale słowo, słowo, słowo :) Perz Dobra, to nie lubię: foch, szloch, wkurw, zjeb, trep, łeb, kiep; ogarnąć, skumać, zajarzyć ;)
Oxyvia Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 Właśnie ostatnio często nad tym rozmyślałam, a teraz mi te słowa uciekły, bo nie zamierzałam ich zapamiętywać... W tej chwili pamiętam, że nie lubię brzmienia (barwy) słów: twierdzić (we wszystkich formach), pierdzić (sorry), w ogóle wszelkich z dźwiękiem "pier" (przyzwoitych i nieprzyzwoitych, w tym także: pierwszy, pierścionek, piersi, Napierski itd.), krew, skrewić, krwawy (ale być może dlatego, że kojarzą mi się z konkretną cieczą organiczną)... Na razie więcej nie pamiętam, ale jest ich znacznie więcej. Słowa, a także oderwane dźwięki mowy (głoski, sylaby, grupy głosek), mają dla mnie często barwę (dosłownie), kształt, konsystencję, są w mojej wyobraźni uprzedmiotowione - i to jakoś automatycznie, bez udziału mojej świadomości. A skoro zadałaś to pytanie, które chyba bardzo dobrze zrozumiałam, to znaczy, że i Ty podobnie odczuwasz dźwięki mowy?
islamic Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 - budzik to jest definitywnie słowo którego nie lubię szczególnie mocno ;)
Oxyvia Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 Jeszcze: krupy, Krupówki, Krupska, krupnik, krypa, grypa, Agrypina...
HAYQ Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 muślin kluska śluz pleśniawka wstrzemięźliwość śliski świąd krnąbrny zajefajny mlaskać zarąbisty, siala lala miąższ :)
M._Krzywak Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 Praca, budzik, pobudka i autobus.
Konrad_O. Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 auto czemu rozkmina jednakże luzacko dryń eyeliner czyt. ajlajner
islamic Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 Przypomniało mi się! Wiecie jakie słowo robi dzisiaj zawrotną karierę i jest przekleństwem naszego słownika polskiego? Otóż jest to słowo: ogarnij. Ależ obrzydliwość.
islamic Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2011 Za to, że jest nadużywane a tym samym zostało zużyte: genialny, kocham. Ludzie zdolni powiedzieć dzisiaj, że kochają kiełbasę śląską. Zdolni powiedzieć, że Gienek Loska jest genialny.
Stefan_Rewiński Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 Ja tam nie lubię słowa "nie".
Rekomendowane odpowiedzi