Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

upiory budzą rewolucje
naprawiane białą ciszą

pośpiesznie leją zimną wodę
na obolałe pęcherze historii
włosy wirują wokół głów
niepokoje kręcą piruety

żaden kaftan nie utrzyma duszy
zbyt wolnej dla siebie a bolesnej

spokojne twarze rozdrapują
wzrok rozbiegany wibracją

pokój jest zbyt małym teatrem dla emocji

Opublikowano

Elu, przeczytałam kilka razy, słowo „pokój” występuje w dwóch znaczeniach, a ludzkość nie raz sparzyła się na histerii, czasem wymykającej się spod kontroli. Ostatni wers mówi wiele. Ciekawe przedstawienie tematu. Mam nadzieję, że dobrze odczytałam przesłanie. Pozdrawiam:)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

upiory budzą rewolucje a rewolucje z kolei zjadają swoje dzieci. ot co... fajnie zakończyłaś. zgadzam się z tym wierszem.
pozbyłbym się trzech wyrazów: "białej" (2 wers 1 strofki), "obolałe" (2 wers 2 strofki) i "historii" (też 2 wers 2 strofki).
pozdrawiam Elu.
Opublikowano

Jeśli tak je chciałaś odczytać, to dobrze odczytałaś. To tylko dobrze, że wierszyk przyniósł więcej skojarzeń. Mój pokój, to sala szpitalna. I walka człowieka z nieszczęściem. Pozdrowienia. E.
Opublikowano

upiory budzą rewolucje a rewolucje z kolei zjadają swoje dzieci. ot co... fajnie zakończyłaś. zgadzam się z tym wierszem.
pozbyłbym się trzech wyrazów: "białej" (2 wers 1 strofki), "obolałe" (2 wers 2 strofki) i "historii" (też 2 wers 2 strofki).
pozdrawiam Elu.

Nie, nie wyrzucę "białej". To kolor choroby. "Obolałe" to też choroba. A ta też bardzo boli. Człowiek tak obolały ma te swoje historie, często nieświadomie ułożone i nie zna leków. Inni są tylko obserwatorami, często pełni rutyny wyłącznie. Nie umiemy się rozumieć nawzajem. Uścisk. E.