Biała Lokomotywa Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 wiąże sznurówki odkleja krople z maski klauna stuka w pancerz żółwia jak w sejf zagląda do starej cukiernicy by usłyszeć dziejetruskawek w Milanówku z dłonią na białych włosach odwraca głowęmama takie miała *** przeskakują ze wskazówkami w rytm kroków jest przygotuje do drogi
krzysztof marek Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 jestem tutaj z trzeci raz. treść na pozór niepozorna. mnie zastanawia kto w tym wierszu jest wolontariuszem i dla kogo. pomaganie innym jest w pewnym stopniu pomaganiem sobie. kiedyś otarłem się o hospicjum. przychodziło trochę młodzieży, różnej, trochę starszych. myli podłogi... tak. myli podłogi w całym hospicjum. praca nad sobą to nie jest slogan, tak myślę. szykuje do drogi, dalszej i bliższej, pierwszej i ostatniej... i mimo że brakuje truskawek, jest słodko wtedy... kiedyś dla takiej pracy myłem ale gary w domu. a miałem wtedy ponad 30 lat, no niby "dorosły facet" i ciekawe były reakcje najbliższych. szok! takie mini-potępienie też się nawet zdarzyło ;) jak dla mnie ciekawy obraz i do przemyśleń Lokomotywo. pozdrawiam :)
Biała Lokomotywa Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Krzysztofie za komentarz, masz rację, że wolontariusz daje, ale i tym samym bierze. Mimo tego to trudna profesja, a ja chciałam pokazać takiego jakim sobie wyobrażam, że powinien być. Też pozdrawiam:)
Magda_Tara Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 bardzo piękny, skromny, wręcz ascetyczny - tak jak czuwanie, tak powinno ono wyglądać: ciche, skupione w troskliwym czekaniu. wspaniały wiersz, Lokomotywo. to będzie powracać, ale jeśli już można o tym to...chciałam napisać: "łatwiej", a to nieprawda pozdrawiam, L, pełna szacunku i sympatii :*
Leokadia_Koryncka Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Witaj, Od jakiegoś czasu czytam twoje wiersze, a dopiero dziś postanowiłam powiedzieć, że ten zatrzymuje, prosi o ponowne, nie ujmując niczego pozostałym Twoim. Bardzo trafnie zdiagnozowałaś postać wolontariusza z charyzmą. Gratuluję subtelnego przekazu rzeczy najważniejszych. Pozdrawiam, Leo.
egzegeta Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Biała Autorko :) czy te dwa "i" są konieczne? no i tytuł o wszystkim mówi zanim dobrnie się do końca. Tytuł do zmiany msz. Pozdrawiam
Biała Lokomotywa Opublikowano 29 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pięknie mi Magdo napisałaś:) Nigdy nie będzie „łatwiej”, bardzo dziękuję za szacunek, sympatię i empatię:)
Biała Lokomotywa Opublikowano 29 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To bardzo miły i prawdziwy komentarz, charyzma - bardzo dobre określenie. Dziękuję i też pozdrawiam:)
Biała Lokomotywa Opublikowano 29 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Egzegeto - rozumiem, że napisałam kryminał, a w tytule ujęłam zabójcę:) Dziękuję za wskazówki, wszystkie sobie zabieram i poprawiam, a nad tytułem pomyślę, bo zabójcę zmienić już nie da rady. Pozdrawiam też:)
Anna_Para Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Jak anioł stróż;) Podoba mi się, Lokomotywko! Mam wątpliwości wobec formy czasownika po przejściu do drugiej części wiersza. Kto "przeskakują"? Dłonie? Włosy? Nie wiem. Dobra, powiesz: "nie musisz wiedzieć" - i będziesz miała rację. Cieplutko, Para:)
Biała Lokomotywa Opublikowano 30 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uroki wywalania zbędnych słów, co do których nie do końca wiadomo czy są faktycznie niepotrzebne:) Dziękuję Aniu za ciepły komentarz i też pozdrawiam:)
teresa943 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 oszczędna forma a tyle i to jakich!!! treści :)))) szkoda tylko, że tytuł... :)) serdecznie pozdrawiam - Krysia
Biała Lokomotywa Opublikowano 2 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A ja się bardzo cieszę, że tylko tytuł...:) Dziękuję za miły komentarz i też pozdrawiam.
cezary_dacyszyn Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 fajny wiersz - podoba się :-)
Biała Lokomotywa Opublikowano 3 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam:)
Rekomendowane odpowiedzi