Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

dezyderata

Rekomendowane odpowiedzi

człowiek jest karany śmiercią
za parę minut przerwy w oddychaniu
umiera po paru dniach bez jedzenia i picia

nie umiera
parę minut po zabiciu drugiego człowieka
nie umiera po paru latach
bez prawdy dobra i godności

uszanuj odwieczną regułę przetrwania
powtarzaj siebie

zapewne zgrzeszysz zbrodnią lub dobrocią
postawą anormalną w świecie zwierząt
z dwojga złego wybierz to pierwsze
ostatecznie
ginie się za wolność prawdę ideały
a dla przyjemności brzucha
żyje

kara śmierci człowiekowi
za przerwę w oddychaniu
bez jedzenia i picia
i tak po kilku dniach

człowiek nie umiera
po zabiciu drugiego
nie umiera pomimo lat
bez prawdy dobrej i godności

uszanuj odwieczną regułę przetrwania
jedz śpij oddychaj
powtarzaj siebie

jeśli zgrzeszysz zbrodnią
lub w świecie zwierząt
z dobroci wybierz to ostateczne
giń za wolność wiary prawdę ideały
dla pieniędzy władzy i sławy
żyj w obfitości brzucha

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Za naród wylane strugi krwi czerwonej, żyjemy na grobach wolności państwowej. A choć drogę czasu tu toczę powoli, nie czuję narodu, i kogoś to boli. Bo wszędzie oglądam wciąż krzyże i orły, słuchając o walkach i bitwach dla wojny. Mam oddać swój żywot za kreski na mapie, dla straty żywota, dla śmierci podatek? Mam umrzeć za portfel jakiegoś bandyty, by miano Polaka mieć i pochwał szczyty?  
    • @Leszczym @Ewelina Wzajemność to już dużo. Są i inne ciekawe słowa o podobnej końcówce. Co do poezji: 6 wersów a dużo, czasami ktoś 16cie linijek zamieści, a mniej... treści. pozdrawiam!
    • czerwień słów i kruchość ramion,   uśmiech wabiący pszczoły i twój wzrok wciąż niespełniony    powietrze mi łamie jaskrawa łuna,  dziki śpiew przebija oddechy... lgniesz do mnie, do świtu, do jutra    tak bliscy sobie jak farby i płótna  jesteśmy z włókien porozywanych...  serca i tkanki słowami są malowane   skrzydła czarują wysokim lotem... niczego nade mną już nie ma  prócz okrętu i ciągłego o miłość proszenia     @FaLcorN @Leszczym
    • Każda bajka baśń legenda jest dla mnie jak kolęda której słuchać uwielbiam złote chwile z nią spędzam Chwile które czasu nie mierzą w czar magię i zaklęcia wierzą chwile wesołe ciepłe i miłe mające w sobie tajemnic tyle Dlatego mimo mojej dorosłości tkwi we mnie coś z dziecinności która fantazji się nie boi która czasem łezkę uroni
    • @Ewelina Na ten temat nic nie wiem. Wiem natomiast, że wiersz jest niezły. Tylko tyle :) A że ja akurat nie jestem to inna sprawa. Ale wiersz przedni :) @FaLcorN No to słuchaj jest nawet wzajemność :) 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...