Olesia Apropos Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2010 czytaliście "Konopielkę" Redlińskiego? przyznaję, że ja zabrałam się do niej dopiero niedawno - po pierwszej stronie myślałam, że zwariuję (trudno tak od razu przestawić się na gwarę, mój egzamin z dialektologii też nie należał do najprzyjemniejszych), a potem... no, boska jest, jestem zachwycona:) tym bardziej, że zawsze omijałam lektury z tzw. nurtu wiejskiego, przez żadną książkę tego typu nie mogłam przebrnąć, a tu taka niespodzianka. podziwiam Redlińskiego, za sprawność, jaką posługuje się gwarą - niby wychowywał się na Podlasiu, ale mimo wszystko - wielki szacunek. znacie inne jego książki? tak samo dobre? lub innych autorów w podobnym stylu? nie ukrywam, że w temacie liczę na dzie woję, bo chyba lubuje w podobnych tematach, hę?
Messalin_Nagietka Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2010 wejdź do wikipedii i znajdziesz wszystkie jego pozycje
Olesia Apropos Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2010 ale ja znam tytuły. chodzi mi o to, czy ktoś czytał i co może polecić.
6 kilo Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2010 czytałem trzy jego książki, Konopielka jest najlepszą jego powieścią /film na niej oparty jest kapitalny/, Awans jest średni, Transformejszen też dobra i warta przeczytania, tyle wiem, jacek.
Olesia Apropos Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2010 w takim razie pora nabyć Transformejszen:) dzięki
MARIUSZ RAKOSKI Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2010 "Konopielka" zdecydowanie jest arcydziełem! Na studiach maglowaliśmy ją od deski do deski, ale to była sama przyjemność!
Olesia Apropos Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2010 aż się chce zacytować ulubione fragmenty:D chociaż... nie, to mogłoby skończyć się banem;)
Jimmy_Jordan Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 Pamiętam jak mi kolega polecał Konopielkę (film tylko, ale zawsze coś), mówił coś jak: "Stary ale tam rządzą miastem, gangsta i w ogóle..." - to sobie myślę: pierdzielę, będę gangsta jakieś oglądał, wygibasy itd... (a było to jeszcze na początku liceum), w końcu jednak obejrzałem i nie dość, że film prześmieszny, to jeszcze do tej pory, jak słyszę "gangster" czy "rządzić miastem", myślę o Konopielce. zdrówko, Jimmy
Nathalie (Bibki) Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 sorki ze ja tak troche nie na temat, ale chyba dużo tu studentów filolog. polskiej ;)) 'O bracia polonisci, siostry polonistki ' moze i ja przeczytam :)
Rekomendowane odpowiedzi