Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Epitaforum

Rekomendowane odpowiedzi

przeżyliście wojnę i swędzą was blizny
chcielibyście innym wcisnąć cały ból
stawiacie tablice sprowadzacie prochy
to WASZ BÓG

hołd drutom kolczastym i głębiom okopów
ofiarom brzezinki ofiarom katynia
czerwonym makom i kraczącym ptakom
to WASZA RELIGIA

ropiejące strupy ciągle zdrapujecie
nowe miecze wychodzą spod dłuta
wasze plemniki też są poronione
to WASZA POKUTA

Wolin 22 II 1995

O ile dobrze rozumiem, wiersz jest protestem przeciwko gloryfikacji wojny i zabijania. Przeciwko stawianiu na piedestałach tzw. bohaterów wojennych. Czy tak? Jestem za, zdecydowanie.

A plemniki słuszne? - te, z których wylęgają się orędownicy Pokoju, ludzie, którzy potrafią ten pokój czynić (nie tylko Nobliści Pokojowi, ale też "szarzy" ludzie, pracujący w zgodzie ze wszystkimi i dla innych, nie dla własnego bogacenia się i władzy).
Wiem, to wszystko brzmi jak komunały. Właśnie po to są wiersze, żeby wyrażać to piękniej i lepiej. Ale teraz nie umiem nic poetyckiego napisać na ten temat.
Tym bardziej podoba mi się Twój wiersz, Cezary.

Demagogia, demagogia, demagogia...
"przeżyliście wojnę" - kto ?!
Cywil -więzień obozu, żołnierz z poboru mający wojnę w d...., ochotnik idealista, cyniczny polityk, człowiek w sytuacji zagrożenia ? Wszyscy w jednym worku ?
"stawiacie tablice sprowadzacie prochy" - to nie żaden BÓG, tylko zwykły szacunek do zmarłych, miłość do bliskich, pamięć, pokora wobec czasu...
"hołd drutom kolczastym i głębiom okopów
ofiarom brzezinki ofiarom katynia" - ironiczne deprecjonowanie tego RELIGIĄ, jest głupotą historyczną, moralnym obskurantyzmem, zwykłą zadymą...
"wasze plemniki też są poronione" - to są tandetne hasełka, które można kupić w hurcie, po 3,50 za kilogram...

Wiersz słaby i głupi.

wierszyk pomnikowy, transparentny i prowokacyjny, a nawet zabawny w tej swojej absolutnej... wyrokowości, ale nie jest głupi.

mam wrażenie, że to próba przeświecalności sensu i sensowności egzystencji/istnienia, ale też wartości i celowości tego istnienia właśnie. chciałoby sie zapytać: siejesz? co bierasz? czyli; czym się inspirujesz?, jakim żniwem karmisz? jaki owoc zbierasz? tylko cudacznie postawiony ten wiersz, na archaicznym cokole, dlatego raczej bawi, niż przekonuje, a odniesienia całkiem podrysowane, przeidealizowane mz.
tak sobie odczytałam, że największą pokutą jest się narodzić - toczyć te swoje wojny o trwanie/przetrwanie, przecież każdy takie ma, stąd "swędzące blizny, tablice, druty, okopy, dzioby, ropienie i dłuta" - kucie własnego losu/kłucie przez innych/kucie nowej broni, ujęte przez pryzmat historii, tradycji,egzystencjalizmu/autopsji i wiary. to chyba taki pomnik [sic!] podłej natury człowieka. który nie integruje, ale woli eliminować.
tytuł zaciekawia, nie znam słowa/neologizm?; epitafium na forum?; czyli zakończenie na scenie, spektakularność zagłady, gwódź do trumny i memento na kamieniu?
wiersz w całkiem nietrafionej formie; to co miało zastanawiać budzi uśmiech, a chyba nie o to chodziło.

a pokora to dopiero głupie słowo, ech :P

pozdrawiam, Autorze :)
kasia

wiersz , jako wiersz - słaby . Dużo lepszy byłby z niego napis na murze . Epitafium nie , bo epitafium to raczej coś pochwalnego . Miało być szorstko , dlatego epitaforum . Poronione
plemniki w tym sensie , że przejmujemy wszystkie te "badziewia " , nie umiejąc sobie wyobrazić ,
nie WIERZĄC w to , że świat i ludzie żyjący na nim - mogliby być szczęśliwsi , gdyby tylko
uwolnili się od tych wszystkich traum ... Pamięć , docenianie ..., Kuba (np.) - czyżby serce to za mało ? A może demagogią jest to , że ktoś składa kwiaty na grobie mamy , taty , a po powrocie bije żonę i dzieci ? Przejaskrawiam , żeby było jasne ... I wiele by można ...
Na nie marginesie :
MAT.8:22
MAT.26:52

• 3 miesiące temu...

No i co ja ci mam napisać chłopie, znasz mnie i bardzo dobrze wiesz, że nie zgadzam się z żadnym fragmentem tego wiersza. Ale go rozumiem być może bardziej niż inni, bo znam ciebie równie dobrze jak i ty mnie. Dlatego też pozwól, że jednak pozostanę z tym moim Bogiem, moją religią i moją pokuta. Ale i tak ciebie lubię.