Joanna_W. Opublikowano 8 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 plamiście czerwienią ceruję żółtą gotowość jesieni rozkrawałam siebie miąższem na części wydłubane ochotnie sto pestek do różnych celów zużyte wedle przydatności z goryczką cierpkie do zgryzania nanizane południem kiełek z jednej zielono
Messalin_Nagietka Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 wiersz obrócony pomiędzy czerwenią, żółcią i zielonością - w środku rozdrabnianie myśli - przeczytałem i tak sobie pomyślałem, ze można by było owego kiełka wziąć za igłę cerowania jesieni - w wierszu tego nie ma - w kńcu to tylko moja sugestia MN
Witold Marek Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 To o "igle do cerowania jesieni" z komentarza powyżej - celnie, podpisuję się. Ale naprawdę świetny jest wiersz (skądinąd znany mi z "Piaskownicy"). Próba kontemplacji rzeczy od strony rzeczy - wiadomo, że stricte epistemologicznie musi być nieudana, ale lirycznie - piękna, wyważona jak takie prawie-prawie perpetuum mobile z czasów szalonej fizyki. Pozdrawiam :)
TMZ Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Wydłubany ten wiersz - troszkę :) Dlaczego rozkrawa się miąższem? (odwrócenie relacji?) "wedle przydatności" - no to już przesada z tym utylitaryzmem w obliczu liryzmu. Reszta komponuje sie w łądnomyślącą calość. I chyba znowu mylisz działy - piętro wyżej :) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi