Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Różowe okulary

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

„Kolega ma czuć słowo, którego używa w wierszu, bacząc nie tylko na reguły, ale na skojarzenia.”

Zapewniam, że czuję słowo wystarczająco dobrze. A z tymi skojarzeniami, to bez przesady. Oczywiście w pewnym stopniu biorę je pod uwagę, ale tylko w pewnym stopniu.
Dlaczego?
Bo ilu ludzi tyle skojarzeń. (podobno „Skojarzenia to przekleństwo”)
Poza tym wcześniej kolega starał się udowodnić mi „błędy i wypaczenia”.
A gdy się okazało, że to kolega się myli – to nagle:
„(…)bacząc nie tylko na reguły ale na skojarzenia.(…)”

„Poezja - połączenia pomiędzy słowami - to moja definicja. Prosta, nieprawdaż?”

Jak można wyczytać ze słownika, encyklopedii i jak już zauważono na tym forum - Poezja nie ma jednej definicji. To bardzo szerokie pojęcie.
Tym bardziej powyższa definicja nie jest pełną i jedyną słuszną, jak widać koledze się wydaje.

”:Fraza: anioł wcielony kobieta, anioł wcielony - kobieta, anioł wcielony... kobieta; jest poprawna, ba, jest dynamiczna, bo ma rytm, który ginie natychmiast we frazie - anioł wcielony mężczyzna, pomijając fakt, że jest to zdanie nieprawdziwe, a nieprawdy w poezji używać nie należy.("Choć na upartego da się wszystko"). Napisałem trzy wersje, każdą z nich można przeczytać inaczej, każdej można nadać inne zabarwianie emocjonalne zależne od interpretacji tego, co napisano nad i pod frazą.:)))”

Przyjacielu nie mogę odpowiadać za niewiedzę czytelnika.
Gdybyś zechciał poczytać wcześniej o temacie, który komentujesz – wiedziałbyś, że anioł jest bytem duchowym bez płci. Tak jest we wszystkich znanych mi religiach.

Kiedyś Staff w wierszu „Zdarzenie” napisał:
„Nagle z czarnego kałamarza
Strzeliła śnieżna tuberoza”

Tuberoza to - roślina z rodziny agawowatych
Ale idąc tokiem rozumowania kolegi, czy Staff wziął pod uwagę skojarzenia czytelników?
A może ktoś pomyśli, że to tuba albo róża (końcówka Roza).
Czy to oznacza, że Staff był głupi?
A może nie czuł słowa?
Nie.
Inteligentny czytelnik, gdy czegoś nie rozumie stara się dociec sensu, znaczenia słowa itd.

”Dla tego będę się upierał, że fraza " by anioł wcielony, wstąpił w ciało kobiety" jest masłem maślanym! I moje skojarzenie z ciężarnym aniołem jest, przyznaję, złośliwe, trochę naciągane ale ma uwypuklić problem. Podobnie z kroczeniem równym krokiem.
A jakie ma być? Pytam sam siebie. Dialog wewnętrzny zawsze był moją mocną stroną. Jestem złośliwcem!”

No właśnie: „
”Dla tego będę się upierał”, choć nie mam racji.
Z przykrością stwierdzam, że dla mnie ten komentarz jest „masłem maślanym!”

„Jestem złośliwcem!”

No cóż. To nie powód do dumy, a raczej do pracy nad sobą.
Wcześniej wydawało mi się, że dyskutujemy merytorycznie. Że kolega nie do końca coś zrozumiał i ja to wyjaśnię. W końcu dialog buduje.
Ale po tym komentarzu widzę, że kolega teraz już tylko „idzie w zaparte”.
Nie ma sensu tracić więcej czasu i sztucznie generować sobie komentarzy.
Dlatego zamykam wątek. (z mojej strony)
Pozdrawiam i życzę Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku.

Ps.
Ten wiersz traktowałem jako zabawne przedstawienie rzeczywistości i tak był zawsze odbierany.
Nigdy bym nie pomyślał, że będę musiał aż tyle się nad nim rozwodzić.