Oxyvia Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Śpij błogo, jak wszyscy bezpieczni, przytul ufnie uszko do poduszki; posłuchaj przedsennej bajeczki, opowiedzą ci ją duszki i wróżki. Już słuchasz ucisznie, bezwiednie mini szeptów, mikrokoszmarów z podcieni… Sufitu niebiosa bezgwiezdne nabierają głębi półprzestrzeni. I nagle – ona! – z twoją głową! Otchłanna wiedźma anty-Narni, królowa Bezsennia nad tobą, ciemna zjawa półjawnej Koszmarni! A wtedy te duszki i szmery okazują się znanymi zmorami, obsiadają cię ściśle, hetery, szczerzą śmiechy, syczą i mamią. Oto boss i ta jego pogarda, przed nim tłumek pochlebców się ścieli, a najbliżej szefa cuchnie banda słodkowodnych donosicieli. Przyjaciele, co dawno zdradzili, nauczyciel, co szkołę obrzydził… Podłe gęby pamięci w tej chwili w groteskowym obłażą cię zwidzie. I już nie śpisz do rana. Koniec. Palisz lampę, by zagłuszyć myśl. Krążysz w ciasnej nocy nieprzytomnie aż po drżący, przemęczony świt.
Baba_Izba Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Tak, to prawda. Bezsenność obrasta w koszmary. Wracają winy prawdziwe i wymyślone, przybierają przeróżne postacie. Wydaje mi się, że to nie tylko problem peelki, Autorka na ten temat - też COŚ wie! Podoba mi się wiersz, jest bardzo prawdziwy, serdecznie pozdrawiam - baba
zak stanisława Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 tak realistycznie opisałaś, że aż przejęłam się, i na pewno przyśnią się te duszki i tede, bo podobno o czym mówisz wieczorem to się przyśni:) radosnych snów Janeczko pełnych dobrych marzeń i ludzi cmoook przednoworoczny!!!!
Bernadetta1 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Oxyvio:)miło Cie znów poczytać...wszystkiego dobrego w Nowym Roku i zadnych koszmarów;)usciski:)
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 całkiem romantyczna ;) ballada. w każdym razie tak odebrałem styl i przekaz, bardzo uwspółcześniony. pozdrawiam serdecznie :)
Pan_Biały Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 byłem tu czytałem pozdrawiam r
Judyt Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 akurat nie śpię jeszcze, dobre przed snem na chwilę sobie poczytałam, J. serdecznie
krzysztof marek Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 jestem pod wrażeniem, przyznaję uczciwie. akcja utworu może odnieść się do każdego użytkownika snu. zdarzają się, jak nic. "Przyjaciele, co dawno zdradzili, nauczyciel, co szkołę obrzydził… Podłe gęby pamięci w tej chwili w groteskowym obłażą cię zwidzie." tą zwrotkę zabieram do analizy wewnętrznej. pozdrawiam serdecznie :)))
Magda_Tara Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 mam tak w każdą niedzielę/poniedziałek bleeeeeeeee fajny wiersz! dobrze a może źle że nie tylko mi tak robi bezsenność :( buziak, Oxy! twoje - perfekcja i dojrzałość poetycka! :))
Almare Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 wkładaj zmory do komory a przed drzwiami syp kamory randap trzymaj w pogotowiu i polewaj każdą stworę nędzną marę czarną strzygę poznikają ino migiem do wiersza: lubię twoje wiersze. cyt
Oxyvia Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Babo, dzięki za zrozumienie i za podobanie! Oj, tak, COŚ wiem!... Chyba obie COŚ wiemy... Serdeczności. :-) Oxy.
Oxyvia Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stasiu, dziękuję Ci za życzenia. Ja Tobie też radosnych snów, a także dni przez cały Nowy 2010 Rok i wszystkie inne Nowe Lata! A dobrych ludzi przede wszystkim! Buziaki. :-)
Oxyvia Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki. Ja Tobie tego samego, Bernardetto, i zaglądaj do mnie częściej! Ściskam serdecznie. :-)
Oxyvia Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sylwestrze, ano romantyczna i uwspółcześniona - straszydła i zmory w najnowszych dekoracjach! :-))) Życzę Ci wszystkiego, co najlepsze oraz weny, weny, weny i sukcesów w Nowym Roku i z okazji Imienin!
Oxyvia Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo miło mi gościć i zapraszam w przyszłości. :-) Pozdrawiam również. J.
Oxyvia Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam następną nocną markę! :-))) Jest nas tutaj dużo. Nic dziwnego wśród poetów. Mam nadzieję, że nie zakłóciłam dobrych snów tym wierszem? Dziękuję za zajrzenie i komentarz, serdeczności.
Oxyvia Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Krzysztofie, bardzo serdecznie dziękuję Ci za wysoką ocenę wiersza i za zabranie zwrotki do analizy - to bardzo dużo znaczy dla mnie! Pozdrawiam równie serdecznie. :-)
Oxyvia Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Taruniu, dziękuję Ci za tak wysoką pochwałę - na pewno nie zasłużyłam na taką!!! Ale to tak miło łaskocze po próżności... :-))) Buziaki serdeczne! :-)
Oxyvia Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Almarku, dziękuję Ci serdecznie za fajny wiersz (który nie w całości rozumiem, muszę się przegryźć przez jego mądrość) oraz za lubienie. Bardzo się cieszę. :-))) git
Rekomendowane odpowiedzi