Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Przekleństwa niewinności

Rekomendowane odpowiedzi

dziewczęta pragną wolności
słów niewypowiedzianych
ciepłych i zaparowanych
oddechów do nieprzytomności

zatraceń rozsądku omdleń
i drżących powiek niedomgleń

dziewczęta pragną chłopięcych
szorstkich policzków i myśli
kochanków którym się przyśni
kraina snów niedziecięcych

marzeń wzbranianych surowo
pożądań spożywany owoc

dziewczęta pragną bliskości
na ciasnych tyłach i przodach
w bezdusznych samochodach
rozkołysanych lekkości

ducha i serc

Hah, zagadkowy ten wiersz. Bo z jednej strony rymy, strona formalna i niektóre środki mogłyby świadczyć, że jest to utwór o słodkich dziewczęcych marzeniach, o ładnych chłopcach, ale tu chodzi o seks, seks to kobiecość, więc pewna sprzeczność, rozumiem, że zamierzona ;) A może chodzi o pokazanie, że dziewczęta pragną tego w trochę innej formie, niż to naprawdę wygląda? Wtedy zrozumiałbym końcówkę o duchu i sercu, które przecież niewiele mają wspólnego z bezdusznymi samochodami. Trochę mi się to kojarzy z piosenką Zdzisławy Sośnickiej:

www.youtube.com/watch?v=-6N4E6tedw0

sam nie wiem czemu :P

Miało być o dziewczętach. Nie dziewczynkach, ale i nie kobietach. Pytasz o sprzeczność. Hmm.. chodzi o to, że dziewczęta są pełne sprzeczności, stoją przecież na granicy pomiędzy dwoma odmiennymi światami. Pragną tego, pragną tamtego, same nie wiedzą czego dokładnie chcą. Pociąga je wszystko co nowe, nieznane i ekscytujące. Taki jest między innymi seks.

Wiele jest tu granic, nie tylko ta dzieląca dzieciństwo od dorosłości. Jest granica między dojrzałością dziewcząt a rozwojem emocjonalnym i potrzebami ich rówieśników. Między chłopięcymi a dziewczęcymi wyobrażeniami na temat erotyzmu. Między spojrzeniami na przeciętną nastolatkę: pogardliwym i pruderyjnym a liberalnym i hedonistycznym.

Zresztą, co ja Ci tu będę kawę na ławę ;)

Dotrzymałeś słowa - wpadłeś pod mój wiersz (na szczęście wyszedłeś z tego cało ;)) !

Dziękuję za piosenkę ;) Taka dekadencka dosyć ;)

Pozdrawiam serdecznie :)

cały Twój wiersz jest prawdziwy. od początku do końca. rozumiany dosłownie i domyślnie. myślę że dziewczęta z Twojego wiersza nie stawiają na pierwszym miejscu seksu. najważniejsza jest bliskość "ducha i serc". podoba mi się Twój wiersz. pozdrawiam serdecznie :)))

mimo dość intensywnego farszu przymiotnikami do brze się czyta
dla mnie ten wiersz jest z pogranicza lat 50-60 na amerykańskiej ziemi i nie chodzi mi o staroświeckość czy archaizację, raczej o hołd dla wolności i równouprawnienia kobiet. Nadinterpretacja może, ale czuć ducha czasu
pozdrawiam
r

Uśmiechnęłam się, zwłaszcza przy tym fragmencie:

na ciasnych tyłach i przodach

Wiersz mówi prawdę o młodości: dziewczęta pragną tego, co tajemnicze i ekscytujące - seksu (co nie oznacza, że od razu w całości i do końca, i ze wszystkimi pozycjami z Kamasutry). :-) Seks to także muśnięcia, spojrzenia, delikatne pocałunki, objęcia, przytulenia, ocieranie sie o siebie...
A romantycznie może być wszędzie, także w samochodzie - dlaczego by nie?
Pozdrawiam. :-)
Oxy.

KRZYSZTOF MAREK

"Cały Twój wiersz jest prawdziwy. Od początku do końca. Rozumiany dosłownie i domyślnie."
Cieszę się bardzo, że tak to odczytujesz :)

"Dziewczęta z Twojego wiersza nie stawiają na pierwszym miejscu seksu. Najważniejsza jest bliskość "ducha i serc"."
Może bliskość, a może lekkość (ducha i serc)? Kto tam je wie (te dziewczęta ;))?

"Podoba mi się Twój wiersz."
:)))

Pozdrawiam przeserdecznie :)

MAGDA TARA

Wielkie dzięki za "ładne" :) I za wizytę! I za uśmiechy! Iza to ładne imię (dziewczęce ;))

Pozdrawiam :)

PAN BIAŁY

"mimo dość intensywnego farszu przymiotnikami dobrze się czyta"
Panie Biały, Święta za pasem, trzeba ćwiczyć faszerowanie ;) !
Dobrze chociaż, że dobrze się klei.. to jest czyta ;)

"Dla mnie ten wiersz jest z pogranicza lat 50-60 na amerykańskiej ziemi i nie chodzi mi o staroświeckość czy archaizację, raczej o hołd dla wolności i równouprawnienia kobiet. Nadinterpretacja może, ale czuć ducha czasu."
Ty łobuzie wredny jeden kablu, no ! Już niech Ci będzie, przyznaję się, bo rozłożyłeś mnie na łopatki. Przekleństwa niewinności aka the Virgin Suicides (1999) reż. Sophia Coppola. Ostatnio piszę pod wpływem różnych (inspiracji filmowych). A w nagrodę lizak (skoro Marcin B wkleił tu już link do piosenki, to i ja muzycznie sobie pozwolę):

www.youtube.com/watch?v=aCm7K9j6O00&feature=related

Pozdrawiam :)

OXYVIA

"uśmiechnęłam się, zwłaszcza przy tym fragmencie:
na ciasnych tyłach i przodach"
:)) Ciekawa jestem, czy większy uśmiech wzbudziły tyły czy przody :))? A to Ci skojarzenia odczytelnicze, no ;)!

"Wiersz mówi prawdę o młodości: dziewczęta pragną tego, co tajemnicze i ekscytujące - seksu (co nie oznacza, że od razu w całości i do końca, i ze wszystkimi pozycjami z Kamasutry)"
Jasne, że tak. Mniej więcej to i mniej więcej w ten sposób tłumaczyłam odpowiadając na komentarz Marcina B.

"Seks to także muśnięcia, spojrzenia, delikatne pocałunki, objęcia, przytulenia, ocieranie się o siebie..."
Ohohoho, się porobiło.. ;)
Widzę, że te moje dziewczęta to w Twoich oczach romantyczki.

Skoro Ty się uśmiechnęłaś, to i ja :)
Pozdrawiam ciepło.

No właśnie - z zakończeniem miałam problem. Chciałam bliskości, lekkości, dzikości (i sama nie wiem czego jeszcze) ducha i serc. Potem spostrzegłam, że ów duch stoi niebezpiecznie blisko bezdusznych samochodów i miałam rozterki czy to się gryzie, czy może ciekawie kontrastuje i uzupełnia. W związku z tym zostawiłam samych "serc", ale to brzmiało po prostu źle, więc koniec końców wróciłam do pierwowzoru.

Wiem, że puenta taka sztampowa, ale z drugiej strony wpasowuje się w ten dziewczęcy klimat złotych myśli w pamiętniku i innych teatralnych, wydumanych bzdur.

Dzięki za linka, całkiem fajna piosenka. Przy refrenie zorientowałam się, że znam, że już gdzieś kiedyś.. :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

No, myślałam, że większość dziewcząt to romantyczki. A nieee???

Fajnie by było, ale rzeczywistość bywa inna ;/

Jak wyżej. Dziewczęta są różne, jak każda grupa społeczna - zbiorowisko jednostek. Niektóre są gorzko zawiedzione i rozczarowane "bezdusznymi samochodami" a niektóre tylko na to liczą.

Pozdrawiam niestrudzonych badaczy dziewczęcej natury :)

Wiem, wiem. Żartowałam. :-)
Sama napisałam niedawno wiersz o tych mniej romantycznych dziewuchach (niekoniecznie najmłodszych zresztą) i wywołało to burzę jak choroba, bo niektórzy uznali, że się znęcam nad dziewczętami czy coś w tym stylu - nie za bardzo rozumiem. :-P
Pozdrawiam.
Oxy.

• 2 tygodnie później...