Piotr_Strzałecki Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Czemu łatwiej dziś pokusa ma niż miłość Czemu więcej znaczy kropla zła Czemu chwila przyjemności z cienką warstwą złudzeń więcej warta niż Twój bliźni często Czemu boisz się słów wielkich i odważnych Tylko one znaczą dziś cokolwiek
wanesa_ciska Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Wielkie słowa i odważne powinny pociągać za sobą odpowiedzialność za nie , nikt tak naprawdę tego nie chce albo się boi....pozdrawiam
Piotr_Strzałecki Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Odpowiedzialność... Czy to tego dziś boją się ludzie? Im dokładniej świat obserwuję, tym bardziej się przekonuję, że nikt o niej nawet nie myśli. A może niezrozumienia, odrzucenia? Ale to znów nasuwa się myśl "Czy nie jest odwagą nie bać się zostać nazwanym tchórzem?" I czy faktycznie wielkie słowo jest znacznikiem tchórzostwa? Kto dziś mówi "nie"? Człek mężny, czy tchórzliwy?
Fly Elika Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 ładnie ujęte refleksje o znaczeniu słów ... oczywiście nie tylko
wanesa_ciska Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Myślę,że jednak odrzucenia sie boimy bardziej , czyli to NiE nie mówi człowiek tchóżliwy , tylko odważny , ludzie którzy uważaja się za niezrozumianych akceptują wszystko raczej właśnie po to by nie być odrzuconym...pozdrawiam
Judyt Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 tak..też przeczytałam, dobre pytania, J.serdecznie
Piotr_Strzałecki Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 "Myślę,że jednak odrzucenia sie boimy bardziej , czyli to NiE nie mówi człowiek tchóżliwy , tylko odważny , ludzie którzy uważaja się za niezrozumianych akceptują wszystko raczej właśnie po to by nie być odrzuconym...pozdrawiam " Właśnie to chciałem pokazać. Czemu boisz się słów wielkich? Boisz się, że nie będziesz akceptowany/a?
Joanna_Janina Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Nie trzeba się bać wielkich słów. Znam kogoś kto sie nie boi i nie zwraca uwagi na to co inni powiedzą. Wiersz sie podoba. Pozdrawiam Janina
Piotr_Strzałecki Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Prawda, lecz ubolewam właśnie nad tym, że odosobnionym przypadkiem jest ten człowiek.
Pan_Biały Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 zatrzymałem się czasami tyle wystarczy aby coś dostrzec dzięki autorze pozdrawiam r
teresa943 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 wiem, wiem, prosiłeś mnie o krytykę, ale cóż poradzę, że i tu nie mam nic do zarzucenia? po prostu w swoim stylu poruszasz bardzo ważny problem odwagi opowiadania się za cennymi wartościami, nawet za wysoką cenę, a także problem właściwych wyborów (pokusa - miłość itp.):) "TAK niech będzie TAK, NIE - NIE, co ponadto od diabła pochodzi" (por. z Biblią) serdecznie pozdrawiam Piotrze - Krystyna
Piotr_Strzałecki Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa. Piękne wersy, Krysiu. Trwogą mnie przejmują obrazy dzisiejszego społeczeństwa, dzisiejszych ideałów, wartości. Mieszają dziś nam się priorytety. Gubimy pojęcie dobra...
Rekomendowane odpowiedzi