Maciej_Satkiewicz Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Kiedy dowiedziemy już istnienia Boga świat się nie zmieni niebo nie odchmurnieje a w miastach wciąż będą ginąć te same ptaki
f.isia Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo szkic ;)
Stefan_Rewiński Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Dosyć banalne. Pozdrawiam.
Maciej_Satkiewicz Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Wow. A co dokładnie jest banalne/oczywiste, jeśli można? :) PS. Dobra, wiem co w tym wierszu jest oczywiste, ale jeśli założyliście, że na pewno nie ma tu drugiej ani trzeciej warstwy, to chyba macie mnie za idiotę. Pozdrawiam P
Agata_Lebek Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mnie się podoba Maćku, mimo że zakończenie dosyć pesymistyczne (tak jak pisałam w W;) Podejrzewam, że przemyślenie przyszło po przeczytaniu tego wiersza Karola, który tak bardzo nam się spodobał. Nie wiem co mieli na myśli moi przedmówcy. Ja plusuję - realnie ;)
H.Lecter Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Brakuje paru słów, które by " otwierały " lub zamykały wiersz. P.S. Najciekawsze jest to, że kiedy już dowiedziemy istnienia Boga, nie będzie już wierzących... ; )
Janusz Solarz Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 ja myslalem, ze paru teologow twierdzilo juz ze dowiedli istnienia Boga; z drugiej strony jesli dowodzenie istnienia Boga jest wysilkiem jalowym, niemozliwym, nigdy nie skazanym na sukces, to, wedlug logiki wiersza, swiat tez sie nigdy nie zmieni; prawda to i nieprawda--swiat zmienia sie caly czas, ale nam nie udaje sie uciec od podstawowego przeznaczenia nas wszystkich--smierci; w sumie nie jest to wierszyk mialki, ale niestety wtorny; byly juz wiersze na taki sam temat lepiej zrobione (np. angielscy metafizycy, Milosz, itd.); pozdrawiam
Maciej_Satkiewicz Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyznaję, że wiersz Karola był, że tak to teoriomnogościowo ujmę, elementem zbioru inspiracji ; ale jednym z wielu. Zakończenie pesymistyczne - czy aby na pewno? Mam tu na myśli pewną "drugą warstwę"... ; Dzięki ;P
Maciej_Satkiewicz Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Brakuje, bo to jest szkic ; A właśnie, w wierszu nie jest to takie oczywiste (że nie będzie już wierzących)... Pozdrawiam
Toby Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 [quote] Najciekawsze jest to, że kiedy już dowiedziemy istnienia Boga, nie będzie już wierzących... ; ) zapamiętam :) Ładna miniatura - bez dwóch zdań.
Maciej_Satkiewicz Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się, że podjął Pan zaproponowaną dyskusję - wiersz jest szkicem, więc ciągle oddziałuje na autora, toteż autor miał nadzieję na kilka słów odnośnie szkicowanego tematu. Zaznaczam jednak, że "według logiki wiersza" dowiedzenie Boga jest możliwe (pierwszy wers). Wiersz mówi zatem o czym innym, i dobrze, bo ciągle jest dla mnie nadzieja, że o niczym wtórnym ;P
Maciej_Satkiewicz Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Toby ;)
Agata_Lebek Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyznaję, że wiersz Karola był, że tak to teoriomnogościowo ujmę, elementem zbioru inspiracji ; ale jednym z wielu. Zakończenie pesymistyczne - czy aby na pewno? Mam tu na myśli pewną "drugą warstwę"... ; Dzięki ;P Dziś to już realizm bezpośredni ;
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ;PPPP
Twój Kubizm Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Niebo na pewno nie odchmurnieje, nie ma takiej opcji;) "Jeśli wiesz co chcę powiedzieć" la lala la. A jeśli założyłeś, że my zakładamy, że w tym wierszu jest druga, a tym bardziej trzecia warstwa, to chyba masz nas za idiotów;) Wybacz.
Maciej_Satkiewicz Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hej, jesteś świetny!
M._Krzywak Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Wg mnie słabym punktem jest to właśnie "gdybanie" - i na podstawie - "a gdyby" wysnuwanie wniosków. Z drugiej strony (czy warstwy) zawarty jest tutaj bardzo ciekawy argument - bo rzeczywiście, co by się zmieniło? Dla mnie jest ok. Pozdrawiam.
Konrad Czas Wiejski Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Kiedy dowiedziemy już nie istnienia Boga świat się nie zmieni niebo nie odchmurnieje a w miastach wciąż będą ginąć te same ptaki I co? I banał.
Goliard Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 co prawda to prawda :) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi