Przemysł Ś-wiersz-cz Opublikowano 1 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Nie przywykłem kochać Inną osobę Inne myślenie – inny życia cel. Nie sposób zrozumieć Nagłych napadów płaczu Gdy się nic nie zmieniło Nic złego nie stało. Nie sposób czasem docenić Tych kwiatów dawanych Nie pamiętając już za co. Zapomniałem jak winno się Z kim innym rozmawiać Gdy druga strona posiada Odmienne argumenty. Nie wiem czasem co robić Chcę uciekać z powrotem Do tamtego odbicia w źródlanej toni. A jednak gdy się oddalę To czegoś brakuje Czegoś już nie ma Jakby część mnie odebrano. Odwykłem już od tego Że kochać siebie – a kogoś innego To nie jest to samo.
dzie_wuszka Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 aaa, to dlatego pismo namawia - kochaj bliźniego swego jak siebie samego, żeby nie dopuścić do tego poczucia straty ;) nie ejstem pewna, czy zastosował Pan poprawną formę, czy nie powinno stać: " nie przywykłem kochać innej osoby" ?
dzie_wuszka Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 aha, w kontekście tej przemiany Narcyza, jego poczucia braku kawałka, czy też jakiejś transformacji, po przeczytaniu wiersza, bardzo świetnie zagrywa to "nie przywykłem kochać innej osoby", bo wtedy mamy nadal samokochanie narcyza a już zmianę, czyli rodzi sie pewna struktura rozdzielenia jaźni, czyli ze samomiłowanie, nabywa cech miłowania 'innej osoby' :) podoba mi się ten zabieg :)
dzie_wuszka Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 i tytuł tez fajnie zagrywa - bo jest jak gramatyczne rodzenie się/powstawanie "ty", obok "ja" czułkiem :))
Przemysł Ś-wiersz-cz Opublikowano 1 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Co do gramatyki - owszem, "nie przywykłem kochać innej osoby" jest formą poprawną, ja jednak zdecydowałem się odejść od tego i w wierszu wziąłem pod uwagę element "kochać/inną osobę/inne myślenie..." :) Tutaj raczej nie planowałem przedstawienia "rozdzielenia jaźni", ale skoro tak to dostrzegasz... :) Dziękuję za komentarz i własną interpretację :D Do poczytania.
Kamertonka Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 może dlatego w samotności odczuwamy braki bo jedynym szczerym zwierciadłem są oczy kochającej nas osoby życzę bohaterowi wiecznie przejrzystej tafli tego lustra i podpinam pozder w załączniku
Rekomendowane odpowiedzi