honiriz iz Opublikowano 28 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 W tym roku matura, także j. polski ustny. Jako, że fantasy i jego rożne odłamy interesują mnie w literaturze najbardziej to rozważałem opcje "Motyw wędrówki na podstawie J.R. Tolkiena" lub " Zaprezentuj motyw przeznaczenia ukazany w sadze o Wiedźminie A. Sapkowskiego". Zdecydowałem się na drugą opcję, czyli Sapkowski i jego Geralt Teraz taka prośba, czy ktoś mógłby pomóc naprowadzić mnie jak zacząć ten temat? Myślałem o tym, żeby najlpierw opisać przeznaczenie czy fatum na podst. definicji encyklopedycznej, potem trochę przykładów z literatury, ale to tylko wzmianki o postaciach czy wydarzeniach, na których wpływ miało właśnie przeznaczenie a na koniec już właśnie na podstawie samej sagi Wiedźmińskiej, o Geralcie i jego świadomości jego przeznaczenia próbach czasami walki z nim.. Co myślicie? Jakieś porady? O czym dokładniej mówić już w przypadku samego Wiedźmina? Dzięki serdecznie za pomoc
a._mrozinski Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 Skoro masz temat i już w nim siedzisz, to nie wiem czy ktoś ci tutaj pomoże. Konstrukcja pracy to już pytanie do twojego polonisty. Ale moim zdaniem plan jaki napisałeś jest ok.
Jimmy_Jordan Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 nie wygląda byś miał jakieś problemy... go get 'em tiger jak to mówią ps poza tym nauczyciele z komisji i tak śpią na tych maturach...
Przemysł Ś-wiersz-cz Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No nie wiem, czy śpią - u mnie byli aż nazbyt wybudzeni ;-P Sądzę, że doradzić nie ma tu czego, plan już masz tak naprawdę, teraz radzę poszukać odpowiednich tekstów poza Sapkowskim.... Osobiście w kwestii fatum polecam "Makbeta", choć nie wiem, na ile to fantastyka... wiedźmy niby są... ;-) chociaż do "Snu nocy letniej" mu daleko...
a._mrozinski Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Byłoby nie na temat jaki wybrał.
Rekomendowane odpowiedzi