Sfinks13 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 na zakręcie zgubiona droga wchłonięta przez ciemną ulicę gdzie Kodeks Hammurabiego zbierał pokrwawione pieniądze stanąłem na szczycie dzielnicy z przyjaciółmi związany złączony braterstwem broni nie mogłem opuścić tej strony mogiły przykryły przyjaźń wracam kulawy do domu w oknach spróchniałe deski żyję w okowach śmierci
Mirosław_Dębogórski Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Powracający z wojny w Iraku lub w Afganistanie. Przenosi emocje i wykazuje pustkę niespodziewaną jaka jest udziałem powracających. Nie umiem się odnieść do warsztatu wiersza. Mam nadzieję że owy powrót, nie dotyczy Cię bezpośrednio. Pozdrawiam serdecznie.
Sfinks13 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Mirosławie dzięki za komentarz i przeczytanie. Wiersze biorą się z życia, a czy dotyczy? Zostawiam bez odpowiedzi serdecznie 13
Fly Elika Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Smutny i trudny wiersz 13 -stko... ciekawy jak transfer ludzkiego życia ... Zrozumienie dla peela o odczytaniu wiersza, wobec sytuacji zawartej w treści...skłania mnie do komentarza. Potrzeba ciepła ... Nie godzi się w proch się obrócić by powstać ... ( taka klęska dotyczyć może sfery utraconej wypomnianej w wierszu, ale nie przez zatracenie ducha), by odzyskać to co nie zostało utracone... gdzie zamiary tyczyły zaufania i uczucia... powrotu i odnalezienia zagubionej oraz spełnienia na tej drodze dla peela Pozdrawiam jeszcze słonecznie :)
Da Silva Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Sfinksie, popraw małe przejęzyczenie-Hammurabi.
LadyC Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Brakowało Ci mojego wtrącania się? :D No to proszę, jestem. I trochę chyba poczyszczę 1. kodeks Hammurabiego 2. krwawe pieniądze - nie 3. druga i trzecia już lepsze choć ostatni wers psuje dobre wrażenie za zakrętem gubi się droga gdzie Kodeks Hammurabiego wciąż zbiera swoje plony stanąłem na szczycie dzielnicy związany braterstwem broni nie mogłem was opuścić przyjaźń nam stawia groby wracam do domu kulawy w oknach spróchniałe deski w sercu spróchniałe okowy No to namieszałam ale jak zwykle ja inaczej widzę. Zapewne niepoprawnie ;) Serdecznie :) LadyC
cammomille Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zastanawiał mnie długo tytuł, i sama alternatywa. Czemu miałaby służyć ; ucieczce zrozumieniu zmianie i samym podejściu do życia analizie itp. wynikowe i uboczne zależne i niezależne nie rozumiem w jakim sensie 'okowy śmierci' ? pozdrawiam serdecznie
Sfinks13 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. FLY dziękuję za odwiedziny i komentarz, który zaciekawił mnie, gdyż jest nad czym myśleć serdecznie i ciepło 13
Sfinks13 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj, gdyż jesteś u mnie 1 raz i dzięki za cenną uwagę. Czasami jednak pamięć zawodzi!!!!! serdecznie 13
Sfinks13 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Damo!! Miło Cię widzieć, jak zawsze inaczej odbierasz, ale cóż taka natura ludzka. Jednak , by było z rytmem wers 1 w 2 zwrotce zmieniłem zaczynając od czasownika chociaż nie lubię takiego formalnego zapisu, a za zamieszanie jak zawsze podziękowanie, gdyż można się wiele nauczyć i pomyśleć nad sugestiami serdecznie i ciepło 13
Sfinks13 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Cammomille ba tytuł też nad nim myślałem i cóż chciałem zmienić , ale już Mirosław wstawił komentarz i tak zostało, co jednak daje zastanowienie, gdyż 2 wykluczające się możliwości logicznie prowadzą do np bez wyjścia lub bez wyboru. Odnośnie okowy śmierci to metafora do np niewolnictwa duszy, gdyż peel wkracza na drogę zła ma wszystko jednak zostaje mu zabrana przyjaźń i chociaż przeżył to jednak tak naprawdę nie zyje, to chciałem przekazać, ale czy wyszło? O to zapytam ciszę:):):):) dziękuję za miły komentarz i odwiedziny serdecznie 13
Judyt Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 znów smutno i przygnębiająco Sfinksie..puentą, uśmiechu, J. (: płoniaście
cammomille Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Cammomille ba tytuł też nad nim myślałem i cóż chciałem zmienić , ale już Mirosław wstawił komentarz i tak zostało, co jednak daje zastanowienie, gdyż 2 wykluczające się możliwości logicznie prowadzą do np bez wyjścia lub bez wyboru. Odnośnie okowy śmierci to metafora do np niewolnictwa duszy, gdyż peel wkracza na drogę zła ma wszystko jednak zostaje mu zabrana przyjaźń i chociaż przeżył to jednak tak naprawdę nie zyje, to chciałem przekazać, ale czy wyszło? O to zapytam ciszę:):):):) dziękuję za miły komentarz i odwiedziny serdecznie 13 Drogę zła ...powiadasz ... przykre i naprawdę nie żyje ...co to oznacza ? Nie pytałeś się jeszcze ciszy ? to niedobrze :)zapytaj I może nie tutaj, ponieważ ta forma przekazu prowadzi do jeszcze większego zamysłu. Nie mówię, że nie ma sensu, tylko to zło, w jakimkolwiek wymiarze zaistniało to jest tutaj trudne do powiedzenia :).. serdecznie i ciepło 13-stko
Sfinks13 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Smutno możliwe, ale życie to nie.... dzieki za komentarz i odwiedziny serdecznie 13
Sfinks13 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Cammomille ba tytuł też nad nim myślałem i cóż chciałem zmienić , ale już Mirosław wstawił komentarz i tak zostało, co jednak daje zastanowienie, gdyż 2 wykluczające się możliwości logicznie prowadzą do np bez wyjścia lub bez wyboru. Odnośnie okowy śmierci to metafora do np niewolnictwa duszy, gdyż peel wkracza na drogę zła ma wszystko jednak zostaje mu zabrana przyjaźń i chociaż przeżył to jednak tak naprawdę nie zyje, to chciałem przekazać, ale czy wyszło? O to zapytam ciszę:):):):) dziękuję za miły komentarz i odwiedziny serdecznie 13 Drogę zła ...powiadasz ... przykre i naprawdę nie żyje ...co to oznacza ? Nie pytałeś się jeszcze ciszy ? to niedobrze :)zapytaj I może nie tutaj, ponieważ ta forma przekazu prowadzi do jeszcze większego zamysłu. Nie mówię, że nie ma sensu, tylko to zło, w jakimkolwiek wymiarze zaistniało to jest tutaj trudne do powiedzenia :).. serdecznie i ciepło 13-stko Dziękuję za ponowne odwiedziny ale człowiek sam wybiera swój los, lecz czasami nie ma na niego wpływu:)::):) serdecznie 13
teresa943 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Czytałam ten wiersz wiele razy, aby upewnić się, czy dobrze rozumiem. Znalazłam drugie dno, dotyczące losów człowieka; choć człowiek sam dokonuje wyborów, lecz czynniki zewnętrzne często "podstawiają nogę" i nic nie da się zmienić mimo najszczerszych chęci - myślę, że tak wydaje się peelowi, ale podpowiedziałabym, że życie lubi robić także miłe niespodzianki, więc ...zawsze warto w zanadrzu mieć nadzieję. Może to nadinterpretacja, ale obok oczywistego przesłania widzę to drugie...głębsze. Piszesz wiersze o życiu i to mi się podoba. Serdecznie i ciepło :-) Krysia
cammomille Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 to duże uproszczenie, ale niestety tak też jest ... i skoro tak uważasz serdecznie
Sfinks13 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Krysiu za bardzo poważny i uzasadniony komentarz miło taki prezent dostać serdecznie i ciepło 13
Sfinks13 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 serdecznie cammomille:):):) 13
Rekomendowane odpowiedzi