H.Lecter Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 on Mars ona Ziemia zbliżenie orbit prawie intymne i jak zawsze rozstanie do następnego razu za dwieście wieków takie ładne nic w jakimś kącie kosmosu przez tego który nigdy nie był chwilą nagle spotkany czas ledwie się oderwałem od sierpniowego dojrzewania śliwek fioletowych nadpalonych orbit ładnego wszystko w kącie ogrodu duszno ciężkie chmury nad głową pomiędzy zbiera się na deszcz dlatego że ktoś musi o tym opowiedzieć Sierpień 2003
HAYQ Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 brzydka ona brzydki on I taka wstrętna mi'ość ;) Tak mi się skojarzyły pierwsze trzy wersy, chociaż i dalej:takie ładne nic w jakimś kącie kosmosu jest chyba kontynuacją tego przeboju, aż do śliwek. Ale za to tutaj robi się konkretniej, jakieś krągłości, burza zmysłów... e chyba trochę naciągam ;p Dobra receptura, pozdrawiam.
H.Lecter Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, trochę naciągasz, to nie jest wierszyk o miłości, krągłościach i innych burzach... Dzięki.
Agata_Lebek Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Takiego Cię nie znałam. Masz szczęście, że się przyznałeś... i juz wiem, że lubię kosmiczne "zakamarki" na rozrzuconych kartkach Piotra :P ;)
Marlett Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Mam pytanie ; Do którego wersu lub zwrotu odnosi się ''ładnego''. Nie potrafię tego umiejscowić , a jeśli to elipsa to zbyt odległa. :)
H.Lecter Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Siedzenie w sierpniu na śliwie skutkuje " zakamarkową " teorią wszystkiego... : ) Dzięki, Agatku. : )
H.Lecter Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 13 lub 7,10,13 : )
Marlett Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 13 lub 7,10,13 : ) Lakonicznie odpowiadasz na moje pytanie , wolałabym byś rozbudował i poparł przykładem swoją odpowiedź. Jeśli jest to niemożliwe wycofuję się z pytania. Pozdro.
H.Lecter Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 13 lub 7,10,13 : ) Lakonicznie odpowiadasz na moje pytanie , wolałabym byś rozbudował i poparł przykładem swoją odpowiedź. Jeśli jest to niemożliwe wycofuję się z pytania. Pozdro. Wiem Marlett, że zbitka " ładnego wszystko " kaleczy twoje uszy i poczucie poprawności ale to zabieg zamierzony i przemyślany ( nie mówię, że dobry ). Peel nie mógł się " oderwać " od wszystkiego co ładne w kącie ogrodu ( kwiatka, słoneczka, strumyczka ) bo jego odrywanie dotyczyło czegoś innego, niedefiniowalnego, bardziej ( w przeciwieństwie do " nic " )przeczuwalnego niż rozumianego, wymykającego się wszelkim miarom i zasadom - " wszystkiego ". Śliwkowe, pokątne zmierzenie się z absolutem jest naznaczone bezradnością, niezgrabnością, błędem ale przecież... " ktoś musi o tym opowiedzieć ".... P.S. Być może jakimś wyjściem z " niepoprawności " byłaby kursywa.
Bernadetta1 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 odsłaniasz zakamarki duszy;)powoli:).Z perspektywy siedzenia na śliwie wiersz stał sie jakby...bardziej refleksyjny:)pozdrawiam
H.Lecter Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dusza kojarzy mi się z żelazkiem... : ) Peel sobie siedzi i myśli, a co wymyśli to opowiada... : ) Dzięki.
Franka Zet Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Jesteś w tym wierszu jak świadek, który musi zeznać ... swoją prawdę o konieczności orbit, spotkań i rozstań, swoje zdziwienie na temat zakamarków wszechświata. A śliwki, obojętne wobec wszystkiego, po prostu nabierają słodyczy. Bierz z nich przykład, Lecterze :)
Marlett Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Lakonicznie odpowiadasz na moje pytanie , wolałabym byś rozbudował i poparł przykładem swoją odpowiedź. Jeśli jest to niemożliwe wycofuję się z pytania. Pozdro. Wiem Marlett, że zbitka " ładnego wszystko " kaleczy twoje uszy i poczucie poprawności ale to zabieg zamierzony i przemyślany ( nie mówię, że dobry ). Peel nie mógł się " oderwać " od wszystkiego co ładne w kącie ogrodu ( kwiatka, słoneczka, strumyczka ) bo jego odrywanie dotyczyło czegoś innego, niedefiniowalnego, bardziej ( w przeciwieństwie do " nic " )przeczuwalnego niż rozumianego, wymykającego się wszelkim miarom i zasadom - " wszystkiego ". Śliwkowe, pokątne zmierzenie się z absolutem jest naznaczone bezradnością, niezgrabnością, błędem ale przecież... " ktoś musi o tym opowiedzieć ".... P.S. Być może jakimś wyjściem z " niepoprawności " byłaby kursywa. Myślę, że kursywa będzie niezłym rozwiązaniem , pozwoli zwrócić czytelnikowi na myślowe oderwanie Peela. Jednak mimo wszystko widzę zbieżne punkty ; elipsa, orbita ,centrum, zalążek. Śliwkę można zjeść, a pestkę niedbale wyrzucić... ech , chyba lepiej powrócić do tego , co ładne i cieszyć oczy . Poeci są po to, by ''o tym opowiedzieć''...
H.Lecter Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam zobojętnieć czy nabrać słodyczy... ? : ) Dzięki, Fran.
H.Lecter Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiem Marlett, że zbitka " ładnego wszystko " kaleczy twoje uszy i poczucie poprawności ale to zabieg zamierzony i przemyślany ( nie mówię, że dobry ). Peel nie mógł się " oderwać " od wszystkiego co ładne w kącie ogrodu ( kwiatka, słoneczka, strumyczka ) bo jego odrywanie dotyczyło czegoś innego, niedefiniowalnego, bardziej ( w przeciwieństwie do " nic " )przeczuwalnego niż rozumianego, wymykającego się wszelkim miarom i zasadom - " wszystkiego ". Śliwkowe, pokątne zmierzenie się z absolutem jest naznaczone bezradnością, niezgrabnością, błędem ale przecież... " ktoś musi o tym opowiedzieć ".... P.S. Być może jakimś wyjściem z " niepoprawności " byłaby kursywa. Myślę, że kursywa będzie niezłym rozwiązaniem , pozwoli zwrócić czytelnikowi na myślowe oderwanie Peela. Jednak mimo wszystko widzę zbieżne punkty ; elipsa, orbita ,centrum, zalążek. Śliwkę można zjeść, a pestkę niedbale wyrzucić... ech , chyba lepiej powrócić do tego , co ładne i cieszyć oczy . Poeci są po to, by ''o tym opowiedzieć''... Czasami warto też zatrzymać się nad pestką... ; )
Bernadetta1 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dusza kojarzy mi się z żelazkiem... : ) Peel sobie siedzi i myśli, a co wymyśli to opowiada... : ) Dzięki. hmm ciekawe zatem co Peel wymyslilby siedzac na wiśni:);)...tez maja pestki tylko ciii:)pozdrawiam:)
Franka Zet Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam zobojętnieć czy nabrać słodyczy... ? : ) Pozostawiam do wyboru ;)
H.Lecter Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dusza kojarzy mi się z żelazkiem... : ) Peel sobie siedzi i myśli, a co wymyśli to opowiada... : ) Dzięki. hmm ciekawe zatem co Peel wymyslilby siedzac na wiśni:);)...tez maja pestki tylko ciii:)pozdrawiam:) Siedzenie na wiśni ze względu na jej cechy konstrukcyjne byłoby niebezpieczne... ; ) w dodatku wiśniobranie to czas przed sierpniem, a właśnie w sierpniu 2003, miało miejsce niesamowicie rzadkie zjawisko astronomiczne... : )
H.Lecter Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam zobojętnieć czy nabrać słodyczy... ? : ) Pozostawiam do wyboru ;) Wydaje mi się, że jednak sfermentuję... : )
f.isia Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ostatnio jakoś trafia do mnie Twoje pisanie wszystko/nic - tu byłabym konsekwentna i nie dawała kursywy, zatraca się filuterno-filozoficzna przemienność punktów widzenia, czy jakoś tak, w każdym razie ta kursywa dźga mnie po oczach ;)
Rekomendowane odpowiedzi