Gryf Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Matko Najmilsza czy znów Cię zawiodłem? Czy myślisz, że znów się Ciebie wyparłem? Na jasne oblicze smutek przywiodłem. Wobec innych rodów Cię nie poparłem, Na dając głosu postąpiłem podle. Mówisz, że gardzę Twoimi synami. Nie Matko nie gardzę, ja się ich wstydzę. To oni swymi niecnymi czynami, Dla własnej prywaty w światowej lidze Zbrukali Ciebie kłamstw różnych brudami. Walką o stołek pierwszeństwa u władzy Pchają wciąż Ciebie nad brzeg urwiska. Ubrani w idee są jednak nadzy. Głupcy nie widzą, że klęska jest bliska. Ja ich już słuchać nie zamierzam, Dla Twego dobra Matko Najmilsza Tobie jedynie mą miłość powierzam, Bo ona w mym sercu jest najprawdziwsza. Jedna jest Matka Ojczyzna Kochana, Choć tyle razy boleśnie pobita, Choć droga wolności cierniem usłana, Tyś Najjaśniejsza Rzeczpospolita!
Aneta Nata Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Bardzo dobrze Ci to wyszło.
Ryszard Kuc Senior Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Świetnie Gryfie,To że potrafisz nadać spójność swoim myślom w utworze już mówiłem, dla mnie najcenniejszym walorem w tym wierszu jest jego sens.Świadomość nagiej rzeczywistości politycznej,ten sygnał że ona funkcjonuje w młodym pokoleniu,że Wy to dostrzegacie.Patryjotyzm i świadomość polityczna,pojęcia zbliżone ale jakże różne... Mój patryjotyzm kształtowały rocznice rewolucji październikowych,22-gi lipca,itp.To dotyczy lwiej części mojego pokolenia i dobrze.Patryjotyzm to miłość do ojczyzny.Na szczęście w rodzinach polskich starsze pokolenie pomimo terroru UB a później SB nie dało się zastraszyć.Lata 1957,1968,1970,zinterpretowano zgodnie z obiektywną prawdą,tak jak i nieśmiertelną przyjaźń z wielkim bratem.Wyrazem tego przekazu i właściwego odbioru stała się solidarność.To żaden wykład,to jedynie krótka refleksja,niech nam się na kamieniach rodzi obiektywna prawda rzeczywistości...pozdrawiam.
Gryf Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 No witam. Teraz po ciężkich bojach z moim młodszym gryfiontkiem o dostęp do komputera, mogę zasiąść przy klawiaturze i znów wejść do Naszego Świata. Uwierz mi, że wolałbym stąd nigdy nie wychodzić. Dziękuję Ci za te słowa. Ja też hołduję zasadom Bóg, Honor i Ojczyzna. Wiem, że Wasze pokolenie wiele przeszło i wiem też, że teraz co mam to Wasza zasługa. Patriotyzmu uczyłem się w domu, a sam mówię moim dzieciom, że choćby była nie wiem jak niedoskonała, to Ona jest jedna i trzeba ją kochać, bo to jest Nasza Polska. Gorąco pozdrawiam...
Jolanta_S. Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Polska Nasza i Polskie Słowa Jak Gryfie to się pięknie czyta. Mam kilka swoich ulubionych wierszy np: W.Broniewskiego- Żołnież Polski... Miło...
Gryf Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Rozpocznę więc patriotyczny dryf Do morza po(płynę)lecę bom Polski Gryf. Zamieszkam na Helu gdzie imiennik mój Bojowy żywot zakończył swój. Pozdrawiam...
Tumus Eulusys Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Rzadko się zdarza przeczytać coś nowego, patriotycznego. Tym bardziej gratuluję pomysłu! Wszyscy zabiegani, zaganiani, zmagamy się z codziennością zapominając o tak podstawowych wartościach, o których dziadkowie nasi mogli jedynie marzyć i snóć wiersze.
Gryf Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Dziękuję serdecznie. Nie mogłem zostać obojętny...
Rekomendowane odpowiedzi