Jacek_Suchowicz Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 w upalny wieczór gwar na starówce drewniana scena pełna piosenek zaś na podzamczu w amfiteatrze sopran wyraża czyjeś marzenia potężny zamek w zachodzie słońca rysuje cienie ostrym konturem gdy się wpatrujesz pragniesz pozostać odwiecznym duchom można tu ulec a wody Łyny leniwie płyną cichutko szemrząc w ciemnych zakolach z nurtem przepływa gorąca miłość którą nie każdy zatrzymać zdoła młodzi przy stole w siebie wpatrzeni coś tam szczebioczą sącząc ze szklanek są rozpaleni jak słońce w zenit ile gorąca za rok zostanie Jan zatroskany wita przechodnia zda się że kiwa swą świętą głową pilnuje mostu a ludzie co dnia w myślach zamknięci szybko przechodzą ulica Prosta codziennie inna swoisty klimat jest dobrze znany gdy nocą przyjdziesz dostrzeżesz widma łuk się czerwieni Wysokiej Bramy a wody Łyny leniwie płyną cichutko szemrząc w ciemnych zakolach figlarna bywa zwyczajna miłość jakieś wiraże zalicza co raz w kafejce para koło czterdziestki on wzrokiem szuka kogoś w potrzebie w jej oczy rzucił ktoś garstkę westchnień niby są razem lecz obok siebie na wieży Jakub stoi z kosturem chroni by jakaś nie przyszła zguba domy wraz z dzwonem śpiewają chórem "jestem przy Tobie pamiętam czuwam" katedra wiernych zwieńczy niedzielę wielogłosowym organów brzmieniem idąc ulicą to nawet nie wiesz że Bach muzyką już cię odmienił a wody Łyny leniwie płyną cichutko szemrząc w ciemnych zakolach z wiekiem powraca zgubiona miłość zwłaszcza gdy włosy znikają z czoła para staruszków splotła swe ręce chwili z żywota już nie upuszczą pijąc herbatę widzą najwięcej cieszy ich każde przeżyte jutro 3
teresa943 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Jacku! Nie potrafię wyrazić tego, co czuję...przynajmniej nie taraz...wzruszyłam się do łez i od razu sobie (bez pytania o zgodę) zabieram ten wiersz :) Po prostu CUDO! Ciepło i serdecznie pozdrawiam :-) Krysia
Almare Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 gratulacje, podobałosię; można prosto, ważąc słowa, opisać to coś, o czym warto pisać wiersze. ;)) pozdrawiam.
cammomille Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 To jest piękna poezja ! treść i wszystko.....zachwyca, porusza, daje do przemyślenia i zastanawia, rytm ....brak słów i dech zapiera. Pozdrawiam.
Bernadetta1 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 pijąc herbatę można się przejrzeć w lustrze niejednej płochej miłości ale twe włosy znów pachną deszczem i znów się księżyc w oknie rozgościł:) piękny wiersz Jacku- pozdrawiam Beata
HAYQ Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Świat zaganiany, a tu tak sielankowo - ładnie zaobserwowane. Pozdrawiam.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Krysiu i ja też wzruszyłem się nad wierszem czytając go na zimno dzisiaj - jeszcze poprawki pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba się podśmiewasz z tym podobałosię jeszcze trochę poprawek - napisz co Ci się nie podoba czy przypadkiem długością nie nuży - w założeniach pierwotnych miała być piosenka Pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki wpadam w samouwielbienie ... brak słów:) pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "pijąc herbatę za herbatą" trzeba uważać nie da rady choć w sercu miłość kwitnie lato w żołądku zgaga oraz żaby więc aby podnieść skalę wzruszeń powinnaś wypić dziś kawusię:))) dzięki za wiersz ale sam mam za dużo wątpliwości Pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak to obserwacje i chyba jeszcze powinienem dopisać strofę z puentą pozdrawiam Jacek
Oxyvia Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Ej, to jest piękne! Naprawdę! Ty wiesz, że jestem szczera do bólu. ;-) Tylko dwie sprawy na początek... (nie gniewaj się):na wieży Jakub [color=#FF0000]w ręku z kosturem[/color] chroni by [color=#FF0000]miasto nie zmiotła[/color] zguba Dwa błędy językowe: 1. inwersja - nieprawidłowy szyk wyrazów; powinno być: "z kosturem w ręku", ale wtedy zniknie rym, więc należy wymyślić inny rym i przekonstruować dwa wersy co najmniej; 2. niezgodność gramatyczna; powinno być: "miasta nie zmiotła" - bo sens jest taki: "by zguba nie zmiotła (kogo? czego?) miasta". Poza tym nie najszczęśliwsze jest takie sformułowanie: "by zguba nie zmiotła". To niezręczność frazeologiczna. Zguba niczego nie zmiata w języku polskim, nie tak się mawia o zgubie. Zagłada może zmieść, kataklizm, katastrofa, śmierć, zniszczenie... i wiele innych bliskoznacznych słów. Ale zguba - nie. Tak się nie mówi po prostu. Poza tym nie widzę, do czego można by się przyczepić, ale może jeszcze zobaczę. ;-))) Buźka, na razie! PS. Acha, a co z Twoim i Fanaberki wieczorem autorskim? Bo to już czas rozsyłać wici! Mam projektować plakat i zaproszenia? Odezwijcie się wreszcie w tej sprawie! Bo żadne z Was nie odpisuje na maile od początku wakacji!!!
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 dzięki za uwagi i wcale się nie narażasz a wręcz przeciwnie zmuszasz do pracy ze słownikiem frazeologicznym - i o to w sumie idzie. Na forum tylko jeden był taki wiersz, który umieszczając wiedziałem że jest dobry. Ale brak poczucia humoru czytających sprawę popsuł W tym dziale każdy tekst przeznaczony jest do krytyki. Zdając sobie sprawę ze swojej niewiedzy we władaniu piórem, jak wiesz, boję się pochwał, zwłaszcza że poprzeczkę sobie podnoszę broniąc się zwłaszcza przed metaforycznymi zlepkami. Jeśli chodzi o słowo zguba ma kilka znaczeń - nie tylko zgubić ale zniszczyć zniweczyć (spisek na zgubę ojczyzny, iść na pewną zgubę - słownik poprawnej polszczyzny PWN). Masz rację powinno być miasta - zaraz poprawiam. Wiem, że inwersje w wierszach rymowanych są dopuszczalne ale jak ktoś mi już napisał że stosując je idę na łatwiznę dzięki pozdrawiam Jacek
Franek Kikuta Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Nic dodać, nic ująć. Swietny wiersz, trafiony w dziesiątkę moich odczuć. Pozdrawiam.
Almare Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba się podśmiewasz z tym podobałosię jeszcze trochę poprawek - napisz co Ci się nie podoba czy przypadkiem długością nie nuży - w założeniach pierwotnych miała być piosenka Pozdrawiam Jacek wiersz spodobał się, naprawdę. źle się wyraziłem pisząc w kursywie " podobałosię". wybacz. ballada powinna mieć swoją słuszną długość, jak życie. pozdrawiam
Bolesław_Pączyński Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 To jest to, to co lubię poezja liryczna ujmująca. Cała starówka rozbrzmiewa gwarem choć mrok zapada już nad Olsztynem a Jan przy moście,ponad filarem i u stóp swoich ma krętą łynę. Pozdrawiam.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Ty też masz świetne pomysły tylko pracuj nad warsztatem pozdrawiam Jacek
Fly Elika Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 tak. ten warsztat wiersza, jak i pióro jest doskonały, w treści i zależnosci od wspaniałej formy i bez zarzutów, z tym się człowiek rodzi i może pięknie żyć ... nie każdy obdarowany zostaje takim talentem pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. z wieży katedry Jakub spogląda i błogosławi z ciepłym uśmiechem na ludzi którzy kryją po kątach swe małe sprawki i drobne grzechy pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przepraszam - ale nawet nie wiesz jak mi się do niedawna jeszcze obrywało właśnie za warsztat Jeśli masz dobry pomysł i nauczyłaś się pisać to sobie poradzisz bo w sumie pomysł się liczy. Są tu ludzie piszący od lat dla których gra słów i słowotwórstwo to chleb powszedni a ja w miarę nauki odkrywam kolejne bariery. Pisząc staram się zachować klimat wiersza. dziękuję i pozdrawiam Jacek
Rekomendowane odpowiedzi