Gość Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Który skrzywdziłeś poetę prostego, śmiechem nad rymem jego wybuchając, i któryś został wyklęty przez niego wierszem, przez który przeciw tobie trwając, poznał sposoby, a dnia powszedniego nie skąpił, w rymach krew swą przelewając, tak oby zawsze wywiódł cię na krzyże, tak zmień go w popiół, jeśliś piórem wyżej. A wy, którzyście z poety prostego szydząc, zaszczuli ostatnie w nim tchnienie, mając za sobą zwykłych, byt zwykłego - - słowa waszego marne w świecie brzmienie, aż byście znikli tego pamiętnego dnia, gdy ostatnie rzuci wam spojrzenie i oby zawsze was życie beształo pracą zbyt ciężką - jak mu pióra stało. A ty, krzywdzący poetę prostego, czyliś kopaczem, czyli też szlachcicem, wiedz, że cię mocą słowa pisanego i swoim jasnym, choć swoim, obliczem, zbesztam - i to nie tylko, jeśli wietrzę swego, ale poznałem, poznałem granice. Tego, co niegdyś legendą wam żyło, a dziś się w popiół, w nicość obróciło. W ten moment wstaję, i nad męki stanem pozdrawiam wszystkich, którzyście przerośli i mnie samego, i którzyście mianem w pomnik i w słowa życiem nie obrośli. Oby się twórczość poprzez wiersze znane nie obróciła przeciw wam w przyszłości. Oby wam miara poznających stała, a siebie, i was, nad gusty widziała. Żeby nie było - początek z "Który skrzywdziłeś" Czesława Miłosza.
Franka Zet Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 A Ty jesteś poeta prosty czy skomplikowany ? Wyznaj ;)
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Aż boję się coś napisać :-). Przecie krzywdy niczyjej nie chcę :-).
Gość Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Po prostu to powiedz: jestem najlepszy. A tak w ogóle to nie gryzę. :D
peggy_blue20 Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 no cóż, Miłosz przynajmniej tego nie przegadał... Bo właściwie napisałeś to samo (chodzi mi o sens i przesłanie). czytało się dobrze, to na plus. Ale jeśli się kimś inspirujesz, to napisz to zupełnie inaczej, nie wzoruj się. bo po co? w końcu taki wiersz już powstał...tylko, że na szczęście bardziej konkretny...
Toby Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 [quote]A ty, krzywdzący poetę prostego, czyliś kopaczem, czyli też szlachcicem, wiedz, że cię mocą słowa pisanego i swoim jasnym, choć swoim, obliczem, zbesztam aż strach komentować hehe ;) temat ciekawy.
Bea.2u Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 profanacja ! wyciągasz za uszy wiersz stanowiący bezwzględną świętość i wycierasz sobie nim buty. naucz się pisać i naucz się kultury bycia. - minus, mój pierwszy !!
Ruffle_puffle Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Nie powiem, to mogłoby wypalić. Gdyby nieco krócej, umiejętniej, z lepszymi rymami. Ale tak niestety - nie jest mi żal tego skrzywdzonego poety. Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 Właśnie dlatego je napisałem, są podobne...
H.Lecter Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 A ty, krzywdzący poetę prostego, czyliś kopaczem, czyli też szlachcicem, wiedz, że cię mocą słowa pisanego i swoim jasnym, choć swoim, obliczem, zbesztam Wątpię... Słabo.
Rekomendowane odpowiedzi