Espena_Sway Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Pierwsze mrozy. Białe plamy niewyraźnie zaznaczają granicę pomiędzy rzeką a polem. Mówimy o kobiecie, która rok temu przymarzła do szyby. Jej dzieci biegają dziś boso w podartych sukienkach. Pamiętamy jęki z piwnicy. Ogromny cień kota, zasuszony mirt na ścianie. Zwiastowali nam jutro, podwórkowi wróżbici z kieliszkami terpentyny. Widzieliśmy wszystkie twarze; zastygłe, obecne i czekające. Odchodzę dalej, mój drogi, kawałek szklanki zostaje w ustach. [kwiecień 2009]
BARBARA_JANAS Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mocne zakończenia dopełnia ciekawą historię...Klimat się udziela. Plus Pozdrawiam
Espena_Sway Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mocne zakończenia dopełnia ciekawą historię...Klimat się udziela. Plus Pozdrawiam dzięki. mocne wrażenia owocują mocnymi tekstami chyba pozdrawiam Karolina
Tomasz_Piekło Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Ciekawy. Podoba mi się za puentę (elegancka) i jeszcze kilka innych momentów. Pozdrawiam
Rachel_Grass Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tutaj tnie się przy głośnym czytaniu. bardzo dobrze rozumiem przerzutnie, ale mimo wszystko - tekst robi się w centrum mało opływowy. a tak w ogóle nie będę smęcić, tylko bez gadania - sehr gut :)
kasiaballou Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Ale "mój drogi" to środowiskowy slang i kolokwializm, jak nie Twój, bo Ty lubisz oryginalnie... Poza tym jest dobrze; pora niby nie ta, ale dałam się przekonać - czuję klimę i jestem pod wrażeniem - po wierszu o korze i drzewach i policzkach ( czytam.... czytam ), ten dla mnie cycuś. pozdrawiam, Karolciu :) - kasia
Espena_Sway Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Tomku i cieszę się, że coś 'wyrwaŁeś' z tekstu ;p pozdrawiam Karolina
Espena_Sway Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tutaj tnie się przy głośnym czytaniu. bardzo dobrze rozumiem przerzutnie, ale mimo wszystko - tekst robi się w centrum mało opływowy. a tak w ogóle nie będę smęcić, tylko bez gadania - sehr gut :) spoko, wszystko przyjmuję do wiadomości. viele dank [czy jakoś tak ;P] pozdrawiam Karolina
Espena_Sway Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kasiu, lubię oj lubię. dlatego zastanawiam się może lepiej "mój luby" wpisze się w retro klimat ;). no tak, ale nastrój zimowy, stąd ta pora roku. dziękuję i pozdrawiam Karolina
adam_bubak Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 ja jakoś nie mogę tej pointy przełknąć (może dlatego, że kalecząca jest :) Wiersz, i tu widzę żem nie oryginalny, świetnie operuje klimatem, mocny już wcześniej, więc niepodobanie końcówki nie psuje mi wiersza, Pozdrawiam Adam (oszroniony:)
Espena_Sway Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za odwiedziny i komentarz. zimno tu, zimno ówdzie. skostnienie, dobrze, że jesteś oszroniony, to rozumiesz ;). pozdrawiam Karolina
Ewa Maria Gomez Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Ja także jestem urzeczona klimatem, pomijając jeden moment: "Mówimy o kobiecie, która rok temu przymarzła do szyby" - podczas lektury unaoczniłam sobie kobietę przymarznięta do szyby i mimowolnie się uśmiechnęłam :). "Zwiastowali nam jutro, podwórkowi wróżbici z kieliszkami terpentyny." - ten przecinek chyba niepotrzebny? Pozdrawiam.
Jimmy_Jordan Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 wyobraźnia malarska. siła tej poezji w terpentynie słów pitej z kieliszków, z płócien, z prawdziwych obrazów. Pierwsza strofa i kobieta przymarznięta do szyby, ten widok to czysta ilustracja, wciągająca w pewien znaczny determinizm. To co nie udaje sie innym, lub udaje się od biedy, Ty masz w małym paluszku. Moja bajka ;) zdrówko Jimmy
H.Lecter Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Nie podoba mi się puenta. Ustawiasz czytelnika w roli widza, nasycasz obrazami a potem przenosisz uwagę na odczucia peelki - to jakby dopowiedzenie zza kadru, oferowanie gotowca emocjonalnego. Reszta - świetna.
Espena_Sway Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dobrze wiedzieć, że autorka pisząca w smutku wywoŁuje uśmiech na Twojej twarzy hmm, przecinek zawsze można usunąć ;) dziękuję i pozdrawiam Karolina
Espena_Sway Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oj schlebiasz mi schlebiasz, Mateuszu ;) jakbyś czegoś chciaŁ ;P dzięki i pozdrawiam Karolina
Espena_Sway Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. autorka ostatnio żyje tylko emocjami, pewnie stąd taka puenta. ja jestem w miarę zadowolona :). ale dzięki za szczerość pozdrawiam Karolina
Stefan_Rewiński Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. autorka ostatnio żyje tylko emocjami, pewnie stąd taka puenta. ja jestem w miarę zadowolona :). ale dzięki za szczerość pozdrawiam Karolina Niech autorka doda seksu do tych "ostatnich" emocji, będzie jeszcze lepiej. Pozdrawiam.
Emu Rouge Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pointa najlepsza, wprowadzenie do niej - ciekawe. pozdr aga
Jego Alter Ego Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 wrażenia nie do zastąpienia:) kto tam marudził na puentę? bez jaj, to najmocniejszy fragment tekstu...wiersz ruszył mną na tyle, że pierwszy raz mam ochotę poznać jego powód:) może kiedyś mi opowiesz:) pozdrawiam /m.
Rekomendowane odpowiedzi