Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tania ma trzydzieści lat nieślubne dziecko
kilka rumuńskich książek i wspomnienia
co drugi dzień z podniesioną spódnicą
do połowy ud wchodzi do potoku i pierze
czasami zbłądzeni turyści widząc ją
nieśmiało wyciągają aparaty fotograficzne
Tania z uśmiechem podnosi głowę

na Seszelach wszyscy powinni się uśmiechać
do turystów nawet gdy chce im się płakać

Opublikowano

czasami zbłądzeni turyści widząc ją
nieśmiało wyciągają aparaty fotograficzne
Tania z uśmiechem podnosi głowę

na Seszelach wszyscy powinni się uśmiechać
do turystów nawet gdy chce im się płakać

Reportaż...? Łzawość brukowca, wzruszenia obiegowe.
Słabe.

Opublikowano

nie. pointą zakończyłaś definitywnie agonię wiersza, stop, czegoś, co wierszem jest niekoniecznie. Z pierwszego fragmentu można zrobić 3 zdania:
Tania ma trzydzieści lat nieślubne dziecko kilka rumuńskich książek i wspomnienia.
Co drugi dzień z podniesioną spódnicą do połowy ud wchodzi do potoku i pierze.
Czasami zbłądzeni turyści widząc ją nieśmiało wyciągają aparaty fotograficzne;Tania z uśmiechem podnosi głowę.

pierwsze w stylu "Ala ma kota". drugie - "Ala daje kotu jeść". Trzecie - "koledzy Ali czasem głaskają kota; Ala się cieszy". Hmm, ja też lubię koty;)))
Podnoszenie spodnicy mogłoby być fajne, "więcejznaczne", ale nie pozostawiasz nam złudzeń, że nic w tym nie ma, ponad opis, pisząc na końcu, że ona podnosi też głowę.
pointa tak płytka, że połowa ud to dla niej nieosiągalne jak niebo;) zresztą, przecież to zjawisko powszechne, że ludzie uśmiechają się wtedy, gdy chce im się płakać. Więc po co te Seszele?? i dlaczego Tania ma płakać?? to takie proste powiedzieć: nam jest lepeij, im gorzej, więc traktujemy ich jak zwierzeta w zoo. Ale co to ma do rzeczywitości??
pozdr aga

• 1 rok później...
Opublikowano

a mnie się podoba. i ten dziennikarski styl, ruch i gest w wierszu, zakończony sentencją.
ostatnio wpadły mi w ręce bajki Heberta. są jeszcze bardziej zwięzłe. co prawda zaliczone do prozy poetyckiej, ale dla mnie idea tekstu zamkniętego w ikonie zalicza się do działu wiersze.

bardzo dobry

Pozdrawiam
/b