Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generał przebiera się za rewolucjonistę - akwarelowe lalki, pluszowe misie, wschodniokształtny robot. Tymczasem po drugiej stronie miedzy kwitną goździki.
- Krwawe, mówisz. Papierowe.
- Zmiana faktury to zmiana natury?
- Chodź już ze mną. Chodź ze mną do łóżka.

Malujemy dom, ale tylko od środka. Thomas wścieka się, kiedy konserwatyści obcinają jego własny horyzont, a potem dołączają go do dyktatorskiego śmietnika za miastem. Władza sprowadza się do zatrzymanego zegara i kilku chorób psychicznych przywiezionych ze Stanów (podświadomości).

Siedzi w piwnicy.
- Tom, kogoś Ty znów zamordował?
- Gościa w czerni. Kardynała.

Odwracasz się chwilowo od dziecka przebranego za buntownika i kobiety wychodzącej z twojego łóżka na czworakach.

-------------------

experimentatus logikus ;)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

udana/nieudana = wiersz ładny/nieładny? bo nie wiem, co jeszcze możesz mieć na myśli przez 'udaność'.
poczytaj i powiedz mienia, a jak nie będzie konstruktywnie, to - uwaga, groźba! - wydam w P ;P
Opublikowano

Niestety, moje zdanie nie jest miarodajne. Nie znam się na tyle,
ile by należało.
Przeczytałam kilka razy, odczucia mam mieszane: utwór wydaje mi się być
usadzony między wierszem a prozą fantasy, czy science-fiction.
Nie znam na tyle nowych nurtów w poezji by się wymądrzać.
Poza tym, poeci tworzą sami nowe nurty.
Treść kojarzy mi się z rewolucją goździków w Portugalii, i z Hiszanią (rewolucja -
"po drugiej stronie miedzy"), ale nie wiem, czy trafnie.
Temat zaciekawia pewną niesamowitością, niedomówieniami. Ma się bardziej przeczucie, niż wrażenie - uczestniczenia w czymś ważnym. Ale to tylko moje odczucia.
Pozdrawiam serdecznie
- baba

Opublikowano

Babo, ja też się nie znam. zwykle piszę, bazując na strzępkach informacji i dorabiając peelowi ideologie. cieszę się, że masz takie odczucia, ponieważ trafiają one w zamierzenie.
co do formy i stylu - absolutnie niepotrzebna skromność. przecież nie wstawiam po to, żeby usłyszeć opinie znawców, a czytelników, których zdanie jest wszak najważniejsze, a sama jestem przeca jednym z nich ;)
Opublikowano

udana/nieudana = wiersz ładny/nieładny? bo nie wiem, co jeszcze możesz mieć na myśli przez 'udaność'.
poczytaj i powiedz mienia, a jak nie będzie konstruktywnie, to - uwaga, groźba! - wydam w P ;P
coś w tym jest bo wróciłam do niego;)...powiem Ci tak...Wiersz może być fabularny, wtedy już trochę trąci epiką...taki przegadany sie wydaje.Twój wyszedł o krok naprzód -ma dialog wewnętrzny...Mnie sie trudno wypowiadać , preferuję styl klasyczny, ale znawcy pewnie wyrażą swoją opinię....coiś w nim jest;):)pozdrawiam
Opublikowano

Tytuł BINGO po prostu; co do treści - DZIESIĘć NA DZIESIĘĆ, a teraz zapis ; nie odnoszę wrażenia, że trąca prozą - to tylko kwestia wzrokowego odbioru. Czytalam na głos, brzmi świetnie - tekst konkursowy, takie rokujące novum - Plusuję :))

pozdrówki
kasia

Opublikowano

z Nowym Rokiem, niech miłość i szczęście gości w progach domu,
zdrowie niech przyja na każdym kroku,
a wszystko co najlepsze niech będzie
udziałem w tym Nowym 2009 Roku

✬⋰✬Z Okazji zbliżającego się Nowego Roku...
✬⋰✬⋰✬⋰
(.•´`*.✬⋰✬⋰
*.*✬⋰´¨)✬⋰ ✬⋰
.•´,•*´¨)¸.•*¨)✬⋰ ✬⋰
¸.•´¸✬⋰.•*´¨)✬⋰✬⋰ ✬⋰
(¸✬⋰.•´ (¸.•` * ¸.✬⋰•´¸.•*´¨)✬⋰
......\~~~~~/.....\~~~~~/
.......\~~~~/.......\~~~~/
........\~~~/.........\~~~/
.........\~~/...........\~~/
..........\~/.............\~/
...........||...............||