Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Nie był taki jakim oczekiwano

Rekomendowane odpowiedzi

ludzie chętnie biegną do żłobu
ale są wściekli
gdy znajdują tam dziecko

miał być mocarzem - był maleńką dzieciną
miał trząść światem- to Nim trzesło zimno
miał rozpierać się na złotym tronie
a tu taki wstyd - leży na sianie w żłobie

jakoś Bóg wszystko stawia na głowie
obecywał tron dawidowy
tymczasem daje szopę
uchronił przed skalpelem herodowym
a zgotował Mu Golgotę

kluczem ukrytym w stajence
odmieniło cały świat
to dziecko betlejemskie

WESOŁYCH ŚWIĄT
W CIEPLE GWIAZDY BETLEJEMSKIEJ
w rodzinnym nastroju w blasku lampek
niech snuje się kolęda.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Leszczym Jakoś takoś wyczuwam trochę inne pisanie ... Jakby lżejsze, swobodniejsze 
    • Szkice.   Przyglądam się ostrydze.   Perła ,którą pokochały pokolenia, zanim się urodziła…   Zniosła cierpienie.   Ból egzystencjalny.   Moja poezja nie może być Poezją, skoro bólu nie czuję…   Przypływa by odpłynąć nie pozostawiając po sobie wartościowej perły.   Zostawia mnie na lotnisku, a wie że boję się samolotów.   Nocą księżyc jest tajemnicą.   Nie opowiem Ci o moim smutku… nie udźwigniesz go.   Zostawisz mnie z nim tak po prostu.   Nie opowiem Ci o mojej miłości. O moim skrawku Ziemi nad Przepaścią.   O moim balkonie zawieszonym wśród chmur też Ci nie opowiem.   Z północnej strony nie ma tam słońca, ale jest bardzo gorąco.   Oparzysz sobie stopy i nie uniesiesz się.   O moich gołębiach też Ci nie opowiem. Przylatują by zabrać moje listy, które piszę codziennie…   Opowiem Ci, jeśli zrozumiesz sens słów: BEZ MIŁOŚCI JESTEŚMY NICZYM PUSTY DZBAN.   Gołębie kiedyś powrócą, by dać mi ostatnią lekcję. Jeśli dostrzegę wrażliwość ich serca - wrócą.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Witam - nie jest tak żle  - życie mnie cieszy -                                                                                  Pzdr.serdecznie. Witaj - tak też można widzieć - dzięki za przeczytanie -                                                                                          Pzdr.serdecznie. @iwonaroma - @Rafael Marius - dzięki - 
    • Akurat ów uff. Albowiem owa ma OFFA!   Warszawa – Stegny, 20.02.2025r.
    • @Jacek_Suchowicz No tak, bo jak nie tęsknić... Twierdzą, że nie tęsknią tylko Ci co nie bardzo ogólnie lubią się przyznawać... ;)) @andreas Tutaj na forum chodzą te fraszki Sztaudyngera czasem i muszę powiedzieć, że były niesamowicie w punkt. Wspaniałe. I historia je znowu odkrywa i dobrze, bo naprawdę napisane absolutnie najlepiej!!
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...