adolf Opublikowano 18 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Trąb Atlantydy wycie jeszcze słyszę Orędzie króla, że wszystko się zmieni Nic się nie stało – nic nadto, co widzę A co zmalało z kamienia do cieni. Gdy dym, ze stosu, na niebie bezchmurnym Malował znaki w języku nieznanym Unosił falę - wieko morskiej trumny W której głębiny człowieczeństwo pchali Tylko z marmuru nie drgnęły posągi I króla złota korona na głowie Gwiazdy nie spadły, chociaż opaść mogły I niczym łodzie lud do nieba podnieść Przeklęte chóry króla ostrzegały głośnoszumiący drzew senat zielony Gałązki lauru, jak tłumy cesarzy błagały skałę aż we krwi spłonęły „I zginie naród, co jest bogom bliski, I zginą ludzie, co są ludziom obcy Nikt nie zobaczy i nikt nie usłyszy Jak Słońce zgaśnie pod uciskiem nocy Nie proście wtedy ni łaski ni śmierci Bo żadna b o g o m z nich się nie należy Będzie w i e c z n i, lecz wieczni wśród cieni Jak bóstwa silni – jak bogowie niemi. Nikt o was więcej i was nie usłyszy – Bo ludzkość nie zna boskiego języka Będziecie wieczni, lecz obdarci z chwili Wpatrzeni w siebie, w ideał bez życia!”
Sfinks13 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Bardzo ciężkie te Pana wiersze , dlatego tylko moge powiedzieć (nie znajać się na klasyce), że według mnie jest bardzo pouczający. pozdrawiam
ireneusz paprocki Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Muszę stwierdzić, że jest to mądry i fajny wiersz, gdyż oprócz dobrej poezji niesie przesłanie historii Z poważaniem
Almare Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. -pozdrawiam.
zak stanisława Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 adolfie, przypomniałeś mi książkę - dawno czytaną - o Atlantydzie z morza wyłowiono trzy tablice w których opisano dzieje Atlantydy podoba mi się twój wiersz, uwagi Almare są dobre pozdrawiam ciepło
Almare Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 - dodam tylko, że utknąłeś w tych romantycznych i wzniosłych wierszach. musisz poszukać innych tematów, nawet społecznych ale współczesnych. ja nie jestem poetą, i nie wiem jak znaleść drogę do nich, ale ty powinieneś próbować. - pozdrawiam.
myślątko Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Będzie w i e c z n i, lecz wieczni wśród cieni cie? a tak ogólnie to cudnie ;))
adolf Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a no literówka się wkradła :))) dzieki za wgląd, fajnie, że się podoba :)) pozde
adolf Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. -pozdrawiam. już uwzględniłem :))) wielkie dzięki :))
adolf Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ehh trudno, ale startam się pod przykrywką staorżytności i romantyzmu mowić o wspłczesxnym świecie, nie zawsze wychodzi, ale czasem coś się przekradnie ; dzięki za radę, raz jeszcze pozdrawiam
adolf Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ach ta Atlantyda :)) dzięki za wgląd, fajnie, że się podba :)pozdr.
adolf Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzieki :))
adolf Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. : fajnie że się podba :))) pozdr.
adolf Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. : fajnie że się podba :))) pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi