Nechbet Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 gdyby kobiety Modiglianiego były ładniejsze mniej pociągłe i bardziej przystępne, mogłyby dorównać tycjanowskiej Wenus to nie tak, że Bruegel malował tylko sceny rodzajowe. kiedy upadł Ikar malarstwo flamandzkie nawet nie drgnęło to wszystko jak infantka Velazqueza niby przypadkiem a jednak bardzo wyraźna w Las Meninas. i motyw vanitas siedemnastowieczne puste kielichy i kości Claesza w oprawie skrzypiec i lutni a gdy umarli Sokrates i Marat i rozstrzelani zostali powstańcy madryccy powrócił Van Eyck i wklęsłe lustro
Nechbet Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 eksperyment; proszę nie bić, że tyle nazwisk i nie wiadomo o co chodzi, ot tak :-) pozdrowiam niestety poniedziałkowo Marta
Rachel_Grass Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 na początku pomyślałam sobie - o, jaki ładny tytuł. potem przejrzałam sobie wiersz i zobaczyłam zadziwiająco wiele słów z wielkiej litery - jak się okazało chwilę później, prawie wszyscy to malarze bądź postaci z płócien ;) bardzo dużo w tym wierszu spójników typu a oraz i. zaczynają być widoczne już przy pierwszym czytaniu, dalej rażą. mam wrażenie, że ten wiersz bawi się w ene-due-rike-coś tam. wymieniasz malarzy, korespondujesz z ich dziełami, czasami w ciekawy sposób (kiedy upadł Ikar/malarstwo flamandzkie nawet nie drgnęło), ale dla mnie to wciąż tylko ukolorowana wyliczanka ;) bić nie będę, zdania nie zajmę. pozdrawiam.
Franka Zet Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Tak, wyliczanka, tylko. P:)
Zuźka Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Ponieważ nie umiem oceniać obiektywnie, powiem, że mi się podobało ;) Zwłaszcza pierwsza i druga strofa, potem było trochę gorzej. Pozdrawiam Zuza ;)
Nechbet Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 no ostrzegałam że to malarska wyliczanka :-) nie spodziewałam się szału :) pozdrawiam cieplutko Marta
Ewa_Kos Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 dla mnie ostatni wers dość zgrabnie zamyka tę "nibywyliczankę":))) pozdrawiam:)) Ewa
a._mrozinski Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Skro prosisz o niebicie za tyle nazwisk, to nie powinienem chyba wcale komentować ;) podoba mi się początek, ale głównie przez Modiglianiego. Arek
Fagot Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Jako plastyk i filozof nie mogę powiedzieć nic innego a jedynie, że eksperyment uważam za interesujący :-) Pozdrawiam
Nechbet Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 uff, to jednak komuś taka składanko-wyliczanka może się podobać :) dziękuję pozdrawiam cieplutko Marta
Bernadetta1 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Marto troszkę za duzo tego wszystkiego...przesyt nazwisk nie płynał dobrze na wiersz...pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi