HAYQ Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 była taka dziecięca zabawa z piaskiem i dłońmi pamiętasz o mało nie poznaliśmy się tylko przez te palce tyle nam zostało wczoraj minęła jesień to nic zima będzie ostra
a._mrozinski Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Podoba mi się niedopowiedzenie, umożliwia wielość interpretacji, sposobów odczytywania. Suche i minimalistyczne, ale niosące ze sobą ładunek myśli, emocji, skojarzeń. Mimo, że sam ostatnio piszę zupełnie inaczej, to jednak lubię taką poezję. Arek
Magda_Tara Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Już to znam :))))))) i zabrałam z warsztatu. :*
Toby Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Fajne te bonsai. Dużo pozytywnego uczucia ma. Nic dodać nic ująć.
Nechbet Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 ja podpisuję się pod pozytywami, krótko, ale wymownie, bardzo ciekawie ujęte:) pozdrawiam serdecznie Marta
M._Krzywak Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Jedno pytanie - czy sytuacja liryczna zmierza do pozytywnego końca? Czas - letni poznania (bo zabawy w piaskownicy to lato, symbolicznie można przełożyć też na wiek dziecięcy, wiek pierwszych doznań, inicjacji), czas jesieni - zbliżania się do końca, bo zima to przecież symboliczny okres śmierci. Czyli mamy tutaj czas od do - i kwestie tego kogoś, do kogo podmiot mówi. i tutaj otwiera się pole do dalszej interpretacji - bo nie wydaję mi się, żeby to była towarzyszka zabaw. Ciekawe, dobre, bardzo dobre :) Pozdrawiam.
kasiaballou Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dorzucam i moją, grającą pozytywkę dla tego wiersza. Pozdrówki :) kasia.
Rachel_Grass Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 szczególnie urzekają mnie dwa pierwsze wersy, bo w końcu kto był dziecięcy? zabawa czy dziewczyna, o której mowa? :) każde słowo na swoim, ustalonym miejscu. podoba mi się. pozdrawiam.
Magda_Tara Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Myślę, że obie... :) poczekajmy na HAYQ, może powie... ? ;))
zak stanisława Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 już mam w ulubionych z warsztatu :) cmoook zimowowiosenny
Baba_Izba Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 "zima będzie ostra" - wymowne. (Myślisz, że naprawdę będzie: zima - ostra, u nas też? Oblodzi skrzydła? - przepraszam za dygresję) Tak, jak w warsztacie: niezmiennie tak! Pozdrawiam - baba
HAYQ Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mnie się podoba Twoja szczerość i to, że odczytujesz moje gryzmoły, tak, jak czujesz i nie wahasz się o tym napisać. Dzięki serdeczne, pozdrawiam
HAYQ Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To znaczy, że masz oryginał ;) Dzięki Magda, miło, że wpadłaś i za buziaka :)
HAYQ Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. he he, podoba mi się Twoje określenie - kojarzy mi się ze skondensowanym powykręcaniem ;) I słusznie - tutaj akurat tak jest. Dzięki za wizytę, pozdrawiam.
HAYQ Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Nechbet, miło było Cię gościć - również serdecznie pozdrawiam :)
HAYQ Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety nie da się odpowiedzieć na to pytanie tak wprost. Bo w życiu często nie ma jednoznacznych odpowiedzi. Czy jest i czy istnieje pozytywne zakończenie? Podejrzewam, że nie wie tego ani peel, ani ja, ani M. Pozytywne myślenie, to jednak połowa sukcesu - "ostrość" zimy jest zapowiedzią, taką trochę na wyrost, z drugiej jednak strony powoduje, że tak, czy siak musi się sprawdzić to, co nieuniknione. Zima, jak sam napisałeś może mieć i ten ostateczny wymiar. Tym razem ja muszę pochwalić - Twoją intuicję. Pięknie odczytane, nie myślałem, że ktoś to tak będzie umiał zinterpretować. Pole do dalszej interpretacji, jak najbardziej otwarte - póki co :) Dzięki serdeczne, pozdrawiam.
HAYQ Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dorzucam i moją, grającą pozytywkę dla tego wiersza. Pozdrówki :) kasia. Dzięki Kasiu za melodyjkę ;) Miło, że wpadłaś, pozdrówki.
HAYQ Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i ona i zabawa, zapewne. Dziękuję Rachel, zawsze miło mi Cię gościć. Pozdrawiam serdecznie.
HAYQ Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. o, a nie mówiłem? Kurczę skąd wiedziałaś? Dzięki po raz drugi :)
HAYQ Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Aha, nie wierzę ;p Ja Ciebie też mam w ulubionych Stasiu autorach - dzięki :*
Rekomendowane odpowiedzi