Boskie Kalosze Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 wpajęczy się czasem tęcza błądząc przez świty okienne ścienny zegar jest brzegiem gdzie wygrzewają się cienie gdzie stół nogami zarył odtąd ani dnia więcej jak matka kiedyś siwy na obrus kładę ręce dziś znów cię wypatrzyłem spod rzęs wzniesionych ze snu mateczko lewostronna byłaś nie będąc tu lub może ja byłem bliżej tak samo niechcianej strony jak wtedy gdy za chwilę miałem się z ciebie narodzić do mnie przyszłaś czy po mnie przerażeniem brzemienna gdzie zegar ścienny jest brzegiem urodzić po stronie cienia gdzie błądząc w świty okienne jak dziś wpajęczy się tęcza zanim jej nie wypłaczę mateńko lewostronna posłuchaj jak bije mi serce
HAYQ Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 pamiętam ten wiersz, pamiętam autora :) i dyskusję, jak wynikła później chyba miałem rację wiersz nadal świetny Pozdrawiam.
Boskie Kalosze Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeśli pamiętasz, to najlepszy z możliwych komentarz. Dziękuję :) Poza tym... pomyliło mi się, bo chciałem wkleić ten wiersz:dom... dom mojej mamy pachnie makowcem wciąż przeciąga się kot który gdzieś przepadł na zawsze jak tato na stole śmieją się zielone gałązki wykradzione szpakom z parku a sufit mruży szelmowsko w rogu błękitne oko i w domu mojej mamy kwitnie łąka gdzie śniłem śniłem i śniłem za oknem nigdy nie padał deszcz a jeśli rano błyszczało kałużami to moja mama zaparzała w nich konwaliowe polany w domu mojej mamy wszystko tęskni do mnie czeka tak intensywnie aż jestem coraz bardziej bezdomny jak tato
Boskie Kalosze Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze, kiedy jeszcze płyną. Pozdrawiam.
Baba_Izba Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Ja też pamiętam, masz wypracowany charakterystyczny, swój, styl pisania, Twoje wiersze rozpoznaję i niezmiennie bardzo mi "leżą". Tego drugiego nie pamiętam (nowy?), jest równie piękny. Jeszcze dodam, że się wzruszylam (oj, Mama)! Serdeczności - baba
HAYQ Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też ciekawy... i jak powiedziała Baba Izba - może wzruszać. Wolę jednak ten poprzedni, dobrze, że się pomyliłeś ;) W tym zastanawia mnie jedna rzecz. Czy celowo nie użyłeś słowa ojciec, żeby uniknąć rymu? Ojciec zamiast tato pasuje tu jak ulał, z kolei tato tworzy cieplejsze skojarzenia związane z dzieciństwem. Może było orzeł, czy reszka? A może kombinuję jak koń pod górę, niepotrzebnie? ;))) Pozdrawiam. dom mojej mamy pachnie makowcem wciąż przeciąga się kot który gdzieś przepadł na zawsze jak ojciec (...)w domu mojej mamy wszystko tęskni do mnie czeka tak intensywnie aż jestem coraz bardziej bezdomny jak ojciec
Waldemar Talar Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Oba wiersze bardzo fascynują Boski i zmuszają do przemyśleń. pozdrawiam
Judyt Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 no ładny z tamtych stron:)ciepłoniaście
Beenie M Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 wiersz, jak jesienna zaduma, na czasie, ładny, przeczytałam z przyjemnością pzdr
Boskie Kalosze Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję i pozdrawiam.
Boskie Kalosze Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Powiedzmy, że tato nie zdążył stać się jeszcze ojcem. Widziałeś małego dzieciaka, który mówiłby: ojcze? Druga rzecz, że cały wiersz utrzymany jest w takim tonie, jakby był pisany po latach... (znów) ręką dziecka. Nasza pamięć ma to do siebie, że najpierw zapominamy to, co wydarzyło się ostatnio, a do końca pamiętamy to, co przeżyliśmy w dzieciństwie. Jeszcze raz dziękuję.
Boskie Kalosze Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Serdeczne dzięki. Pozdrawiam.
Boskie Kalosze Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi :) Dziękuję.
Boskie Kalosze Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze odczytałaś, że o czasie:czasem wpajęczy się tęcza nawiązuje do rozszczepienia czasu, tak jak światło rozszczepia się przechodząc przez pryzmat tworząc tęczę. Dziękuję i pozdrawiam.
Judyt Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi :) Dziękuję. ni ma za co, tylko przechodziłam(;
Boskie Kalosze Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi :) Dziękuję. ni ma za co, tylko przechodziłam(; Wszyscy właśnie przechodzimy do historii. Ale miło było spotkać. Pozdrawiam.
Judyt Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ni ma za co, tylko przechodziłam(; Wszyscy właśnie przechodzimy do historii. Ale miło było spotkać. Pozdrawiam. mnie również:) ano racja, a ze mnie taki historyk jak z narciarza górnik;) ciepłoniaście
Bernadetta1 Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 wzruszać można różnie...a ten wiersz wzrusza tym co najcenniejsze uczuciem:)...Napiszę Ci równie uczuciowo-chciałabym , aby mój maleńki jeszcze synek stworzył dla mnie kiedyś taki utwór:):)...to byłby najpiękniejszy prezent dla mnie... pozdrawiam Bernadetta
Boskie Kalosze Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na pewno stworzy! Czy będzie poetą, pisarzem, malarzem, muzykiem - jest w Tobie tyle ciepła dla innych ludzi, że wyborażam sobie, ile musi być dla niego. Choćby był podróżnikiem, opisze Cię krokami, które przemierzą lądy, a wiorstami na oceanach. Ale najwięcej powie, kiedy usiądzie nieraz w ciszy, i wspomni jaka Byłaś. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi