janusz_pyzinski Opublikowano 21 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 miejsce nasze nie tu i nie nasz czas tu tylko droga-dzieży zaczyn uświęcający chleb Ty byłeś Drogą i Ojcem na drodze i bólem i promieniem słońca milionami ścieżek-składnikiem dróg pytaniem dokąd i odpowiedzią jak zrozumieć bliskość stajenki do krzyża i Krzyż byłeś pomiędzy Wiarą i Nadzieją Miłością krzyżującą dni Słowem kalwaryjskich dróżek chwytającym przemijanie w dłonie by nie bać się wszystkim się zdawało że do Boga daleko a Bóg tak blisko był na dobrze oświetlonej miasta drodze gdy my śniliśmy rozległy sen więc wybacz Ojcze ślepoty grzech nie nasz tu czas i miejsce choć Giewont jeszcze podziwia panoramę Twoich słów dziś gdy odszedłeś zapamiętuję Twoją twarz wyuczoną na pamięć pielgrzymkę dwudziestu sześciu lat chleba skibkę Dobra smak cieszę się i cierpię lękliwą ikoną kruchości szkła trwam prowadzisz mnie za rękę wierzę przecież zostawiłeś znak nie wypatruję już zbuntowanych jeźdzców egoizmu stygmatów Ty jesteś Drogą i Pietą
Marcin Gałkowski Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 patetyczne. rozumiem, że to podyktowane tematyką wiersza, ale jednak trochę za dużo tego. coś by dało się z niego wyłowić, ale ogólnie strasznie przegadany. a to zdecydowanie działa na jego niekorzyść. gdyby to ścieśnić, pociąć, wyłuskać tylko te najlepsze fragmenty i zamknąć je w kilku wersach, mogłoby być całkiem zgrabnie, a tak to wszystko tonie w zalewie zbędnych słów. pozdrawiam
Michał_Kućmierz Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Jeżeli wiersz ten adresujesz do Wojtyły (a ja tak właśnie zrozumiałem), to pisząc "Ty jesteś Drogą..." popełniasz, w myśl prawa kanonicznego herezję. Ja tak myślę. Z całym szacunkiem dla Karola Wojtyły, dziwi mnie ten kult, który prowadzi do tego typu wynaturzeń. Papież jest epigonem nauki Chrystusa i nikt nie powinien o tym zapominać Ave! M.
Franka Zet Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zgadzam się, a wiersz przyciężki w tej apoteozie.
Rekomendowane odpowiedzi