Jakub Jaworski Opublikowano 11 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Spójrz mi w oczy i powiedz że kłamię Co widzisz? Widzisz mnie czy swoje odbicie? Odpowiedz Mylisz się, brak odpowiedzi także jest słowem Dlaczego? Teraz odpowiedz - chcę słyszeć twój głos Nie? Dlaczego milczysz, chcesz być samotna? Ona taka sama – jaką pamiętam Jak w pieśniach bardów – przekazywana od pokoleń „Bella Bella” Nic więcej dodać – nic ująć Po prostu piękna – kto skłamie to grzech Wołam ją – nie słyszy Nie to było moim celem Nie chciałem zapomnieć - jak brzmi ludzki głos „Bella Bella” Mój szept jest słabszy – zagłuszony przez ryk Ryk potępionych – maszerujących ponad trojgiem moich głów Jeszcze tylko cztery i sam nie uwierzę - że byłem kiedyś człowiekiem Jan miał rację - taki już mój los Fatum – a cóż innego mi pozostało? Tylko cierpieć - przez tysiąc lat Naznaczając podobnych do mnie przeznaczeniem „Bella Bella” Każda z siedmiu głów co innego powtarza Każda do siebie, w innym tempie, recytuje swój tekst Kto to jest człowiek? – znacie jakiegoś? Pamiętam że kiedyś - kiedyś, nim byłem trudno legionem zwać mnie wtedy było Kim jestem?- przecież się zapowiadałem Pytałem o przyjście i mi pozwolono…
JacekSojan Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 nudzenie; wszystko tu brzmi sztucznie, jak przemowa nawiedzonego; J.S
Baba_Izba Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Mnie się kojarzy z literaturą science fiction. Lubię fantastykę, odczytuję ten wiersz jako opowieść o jednej z postaci. Zaciekawił mnie. Pozdrawiam - baba
Rekomendowane odpowiedzi