czarny-tulipan123 Opublikowano 10 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 księżyc z jawora zrzucał rosę cieniem w świętej koronie z ostępu z gałęzi siedziało nagie dziewczę jak marzenie na wody wokół spoglądając brzegi czesała gęste jasne długie włosy wijące się jak fale aż do ziemi by w tej czynności zanucić melodię z nuty Boskiej muzy z czaru czy z magii kręconym brzegiem i burzanym tworem byłoż księżycu być wpatrzonym zwojem majowe barwy noc tę przepełniały śpiew ptaków echem kołysał manowce na głowie wieniec z kolorowych kwiatów był jej ozdobą nie czystością w cnocie wyszła z wody w nocy aby zatańczyć w świetle księżyca raz w roku zaśpiewać byłoż księżycu mieć w ruczaju działy i stać się niegdyś utopionym chłopcem i dać dziewczęciu usta zzieleniałe sypane dziegciem, smalone łopianem boso po rosie i w tumanie kurzu zwinnymi ruchy wzniosłym majestatem ujrzał tę piękność młodzieniec z przypadku który dla tej strzelby tropił zwierza lasem zwabiło go dziewczę w kuszącym tańcu w rytm poszły serca - zapłonęły ogniem tu znawca by użył żółci i różu bo gdyby tylko zajął się tematem to wiedziałby że róż i żółć pannicy być nie przystoi przy blasku "księżycem" czy to była bajda, a kto odgadnie? w tej ciszy harmonii w zakątku kniei gdzie różne cuda miały swoje miejsce a z licha dziwne rozgrywały sceny w ten obraz malowany lecz nie pędzlem które mogło ujrzeć jednie zwierzę właśnie się spełniało jego pragnienie gdy spijał słodycz z ust truciznę z jadem zapominał się w ten czas o całym świecie z ćmą czar zawładnął jego duszą sercem czyżby ten magnetyzm z jasnej poświaty kierował jego kroki w tej hipnozie będąc w tymże transie szedł jak lunatyk jedynie na śmierć, nie jak na zbawienie odurzony w mirażu stracił zmysły dał się ponieść w tańcu tam ku tej wodzie wręcz go nie ziemskie popychały siły w złudnej wizji wszedł w najgłębszą topiel gdzie nie jeden śmiałek stał się topielcem wszystko ucichło jak przyszło z świtaniem www.pl.wikipedia.org/wiki/Rusa%C5%82ka
czarny-tulipan123 Opublikowano 11 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Oxyvia J:z pierwszej wersji, a ta jest druga. Pozdr.b; J.L.S
Jacek_Suchowicz Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 motyw bardzo znany ja też nie wiem skąd :)) jakby od trzeciej strofy wena ucieka a w ostatniej kompletny brak pozdrawiam Jacek
M._Krzywak Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Pomijając brak rytmu i lipną średniówkę aż podejrzanie dobre. Znając marne umiejętności autora węszę jakiś podstęp - albo to jakieś tłumaczenie, albo plagiat. Jeżeli tak nie jest, to niniejszym przepraszam.
czarny-tulipan123 Opublikowano 11 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 M. Krzywak:mogę pokazać pierwszą wersję, ale jak bardzo odbiega ot tej pierwszej. Pozdr.
adolf Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 tulipanie widac potężny postep ;) fajnie, że skorzystaleś z rady, żeby popracowac dłużej nad wierszem, bo podejrzewam, że niedorobki w poprzednich wynikały po porstu z szykbości! Co do wiersza, tak jak wyzej - najklepszy poczatek, konćówka troche słabsza, i czasemsię rytmika łamie, ale uważam, że "podrzejanie :P" dobre tu bym dał PLUSA, bo autor za pracę zasługuje :) i za wiersz pozdr.
Boskie Kalosze Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ona po srebrnym pląsa jeziorze, On pod tym jęczy modrzewiem. Któż jest młodzieniec? - strzelcem był w borze. A kto dziewczyna? - ja nie wiem. Adam Mickiewicz Czuję się czasami na tym Portalu, jakbym był własnym praprapradziadkiem :) Kiedy zrozumiesz Zorro, że sztuką jest stworzyć coś nowego, także fabułę. Ta jest oklepana od "Króla Olch", po "Świteziankę" i "Jezioro łabędzie". Poza tym widać poprawę w warsztacie.
Jimmy_Jordan Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 nie czytałem i nie będę czytał ludzi, którzy nie są konsekwentni i nie potrafią zachować się honorowo i zniknąć KTO PISAŁ ŻE ODCHODZI NA ZAWSZE???? pora spełnić dane słowo zidiociały gniototfffurco
Bernadetta1 Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Tulipanie:)...poprzednie Twoje wiersze były beznadziejne...ten stanowi rzekłabym wyjątek:)...nie jest zły moim zdaniem:)...wiec jak zawsze obiektywnie sie wypowiem...pisz dalej...a nuż?..pozdrawiam
Hania K. Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Czapki z głów, Mistrz udowodnil że, bije na głowę wszytskich, którzy kiedykolwiek śmieli się nie wierzyć w Jego potęge. Małostkowośc upadła, a to arcydzieło będzie na długo raną w sercach podłych krytyków. GRATULUJĘ!!! Hani.
czarny-tulipan123 Opublikowano 11 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Ogólnie wszystkim dziękuję i pozdrawiam. Także muszę powiedzieć, że warto było nad tym wierszem dłużej posiedzieć. Tak jak Adolf trafnie zauważył i miał rację. Sam do końca nie wiedziałem, jak będzie ostatecznie wyglądał? Teraz go widzicie - takim jakim jest. Ale mam też w zamiarze, zmienić jeszcze wiele swoich wierszy.
adolf Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czekamy! :)
adolf Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czekamy! :)
czarny-tulipan123 Opublikowano 11 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Adolfie;postaram się spełnić te oczekiwania. Vice versa!
vacker_flickan Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 majowy husarz
Agata_Lebek Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 czarny-tulipan123 = Zorro 57 www.przyroda.spojrzenia.com/majowa-bogini-rusaleczka-w99734.html
czarny-tulipan123 Opublikowano 16 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Agata Lebek:a co to ma do rzeczy? A po drugie;spróbuj tej sztuki sama. Wątpię kobieto czy byłabyś do tego zdolna? Bo Tobą kieruje jedynie, jakaś słodka zemsta. Pozdr.
Agata_Lebek Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Jakoś nie bawi mnie plagiat, dlatego nie byłabym zdolna. Gdyby kierowała mną zemsta zamieściłabym tu wszystkie twoje niki. Dobrej zabawy.
Rekomendowane odpowiedzi