Lena Achmatowicz Opublikowano 16 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 kobieta powinna podpierać się pod boki siedmiorakiej rozmaitości duszy żeby jeszcze ustać chwilę nie mówić nic prostszego stopą obracać ziemię do miejsca gdzie milion dziewic porusza biodrami w jedwabiach płodzą pięknych mężczyzn którzy obiecują życie to wesoły film o krótkim metrażu niezmęczeni wychodzą z kina powietrze z hukiem wdziera się w gorącą próżnię doliny bez udziału dzieci wykonuje sekwencję zdumiewających ruchów piłką która unosi się i zastyga - mogę przyrzec zostanie rzecz którą zawsze będziemy się zachwycać układ słów oznaczający wodę niebo i ziemię obserwuję napady czułości jakby trzecią płeć kiedy niespodziewanie podchodzisz moją stroną rzeki dłonie jak dokładne lustro
JacekSojan Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 piękny tytuł; wiersz prezentuje swoisty matriarchat - kobiety w roli demiurga mającego moc powoływać nowe światy wraz z nowymi istnieniami-bytami; i to nie teoretycznie, ale realnie, gdyż cała rzeczywistość ulepiona jest z jej ciała, albo - jak utożsamia się w poincie peelka - jest dziełem natury-rodzicielki, która jest tylko inną manifestacją kobiecości; tam gdzie nie ma dzieci jest "próżnia", wymowne; zastygająca piłka w powietrzu w zabawie-grze jest już kulą ziemską (w zabawie dorosłych); hermeneutycznie tekst gęsto utkany w niuanse egzystencjalne, filozoficzne, bardziej od strony percepcji rzeczywistości niż jej idei; J.S
Lena Achmatowicz Opublikowano 17 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Jacku za interpretację. ostatnio mam problemy z napisaniem zrozumialego tekstu, więc ucieszyły mnie Twoje słowa. pozdrawiam
egzegeta Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Leno czytam ........... i czytam. Temat "kobieta", to jak dotąd dla mnie temat święty. Dlatego, troszeczkę bym tu pozmieniał: - podpierać się "pod boki", to może jakiś babsztyl, a nie kobieta:) "ustać chwilę" - jakoś nie tak, stać - wiadomo co stoi, ale ustać? może - postać chwilę..? Poza tym - bez zastrzeżeń, bardzo ładne spojrzenie. Piszesz w odpowiedzi na komentarz - "ostatnio mam problemy z napisaniem zrozumialego tekstu" - - i bardzo dobrze. Im bardziej niezrozumiały, tym większe pole interpretacyjne, a o to również biega:) Pozdrawiam
Lena Achmatowicz Opublikowano 17 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. peelka podpiera się pod boki, żeby zapanować nad cialem. jest impulsywna, ale może być poskromiona. może przez chwilę ustać w miejscu. tak mnie się wydaje;) dziękuję za uwagę. pozdrawiam serdecznie ps. kobiety wyrażają się przez ruch ciała. cos jak flamenco na niemym filmie.
Tomasz_Piekło Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 W pierwszej coś lekko przekombinowane mi się wydaje. Tu by można taki myk zrobić "żeby jeszcze ustać chwilę nie mówić nic prostszego stopą obracać ziemię" Na razie tyle. W weekend postaram się napisać coś więcej, jeśli będzie jeszcze tu ten wiersz. Pozdrawiam
Lena Achmatowicz Opublikowano 19 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. poprawilam, może będzie nieco lepiej. dzięki!
Tomasz_Piekło Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 Dobra, to się pojawiłem jak obiecałem, ale niewiele mam do powiedzenia, bo jest w porządku, poza tym początkiem o którym już pisałem.
Rekomendowane odpowiedzi