Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witaj, Jacku :) Po tytule można wywnioskować, że słowa podmiotu lirycznego są kierowane do bardzo bliskiej mu osoby; wiersz zatem ma adresata Peel będzie mówić nie tylko o aktualnych sprawach, z którymi się zmaga, ale również o wspomnieniach związanych z ważną (niegdyś ?) dlań figurą, które nieustannie go prześladują

Kiedy mam zagłębić się w dalszą część tekstu zaczynają mnie dopadać wątpliwości Otóż czytałem utwór jakiś czas temu, przyznam, że w pośpiechu, w każdym razie wtedy wydawało mi się, iż podmiot liryczny doświadczył ogromnego bólu, którego sercem była kobieta Teraz jednak pierwotna wersja interpretacji, jaką przyjąłem wydaje się być nieco rozmyta Pierwsza strofa teoretycznie może mówić o chęci zapomnienia ('odsyłam pani zgubę'), druga z kolei nieco kontrastowa, bo pomimo woli zerwania z uczuciem, jakaś siła wciąż przyciąga peela ('nadal między wargami nie mój tańczy język') Idąc tym tropem zwrotka trzecia mogłaby tylko potwierdzać przypuszczenia: 'sól - smak życia' Pointa natomiast świadczy o niemożności zdobycia kobiety, o której podmiot liryczny opowiada

Jednakże z drugiej strony - strofa pierwsza wydaje się być o dość silnym zabarwieniu erotycznym Druga może stanowić niejako interpretację owego zdarzenia, czy też luźne myśli, skojarzenia peela na temat ostatniego, bardzo ważnego wydarzenia Hmm ten język podsuwa mi jeszcze jedną opcję - podmiot liryczny stara się zobrazować scenę pocałunku Tak czy inaczej - wersy kolejne to jakby powrót do ostatnich dni, kiedy to peel musiał przeżyć niezwykłą noc z kobietą Niestety ona uciekła, stała się niedostępna, czy coś w tym guście, a biedny podmiot liryczny wciąż o niej rozmyśla

Może jeszcze inaczej ? Peel chce zapomnieć o wszystkim, co niegdyś łączyło z daną osobą, nie jest to jednak łatwe, bowiem spędził z nią bardzo wiele czasu, odkrywa, że cierpienie jest jego przeznaczeniem i natchnieniem, że nie spotka go już nic lepszego, jak to, co ma teraz

W ostateczności i tak okazuje się, że w ogóle nie rozumiem tekstu Aczkolwiek poszczególne frazy silnie do mnie przemawiają Z chęcią zostawiłbym plusa, gdybym tylko miał taką moc Zresztą, zrobili to moi poprzednicy, więc nie powinienem mieć wyrzutów sumienia :) Pozdrawiam, towarzysz ciszy, Dominik

Opublikowano

Dominiku - witaj!
odpowiem może w ten sposób: wszystkie te opcje mają prawo bytu, wszystkie są równoprawne (ZAPYTAJ Ani czy nie jeszcze innej - własnej, bo kobiety są bardzo przeziercze w tego typu tekstach, mają intuicję), a na rozum dobra jest matematyka i fizyka ale nie poezja...TA dobra jest na wyobraźnię, na wraźliwość, różną, bo językowo-pojęciową również...DZIĘKI ZA TRUD czytania, doceniam;
i pozdrawiam serdecznie!
:)) J.S

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

i plusik = zostamn w Z wyróznionym

i minusik = zostań z Z wywalonym
[
i minusik = zostań z Z wywalonym
itp itd

ludzie!
- badziewie jest nagradzane: ochy achy wyróżnienia - i niech tam będzie

- ale minusowane miały być gnioty, a nie wiersze, których nie rozumiemy, lub nam sie nie podobają
- nie róbcie całkowitego gówna z Zetki!

dziękuję Kalino za trzeźwe stanowisko;
myślę podobnie;
J.S
  • 1 miesiąc temu...