teresa943 Opublikowano 13 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 *stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący nie dbasz o prymat nie zazdrościsz cierpliwa w prawdzie do umęczenia o nią siły atutem zabiegasz choć wiedza uroda przewrotne wiara nadzieja i zdrowie zawiodą ty próg przekroczysz i ujrzę cię w świetle nie przegram z tobą *św. Paweł 1 Kor 13, 1
Pancolek Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Teresko, tym razem jakieś takie ckliwe wyszło, irytująco moralizatorskie ;) np.choć wiedza uroda przewrotne wiara nadzieja i zdrowie zawiodą Pancuś
adam sosna Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 a mnie to Kochanowskim zapachniało :)Zacność, uroda, moc, pieniądze, sława, Wszytko to minie jako polna trawa; Naśmiawszy się nam i naszym porządkom, Wemkną nas w mieszek, jako czynią łątkom.
teresa943 Opublikowano 13 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pancusiu, przykro mi, że irytująco, ale jeśli dasz radę, wczytaj się w kursywę/ to nie moje, a wiele wyjaśnia.../ a jak nie, to może może do następnego ;) dziękuję / serdecznie pozdrawiam -teresa
teresa943 Opublikowano 13 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Adamie, Kochanowski doskonale rozumiał, co w życiu najważniejsze, ale tu jest coś więcej/ inspiracją są słowa kogoś innego (bardzo znanego)/ dziękuję/ :)) serdecznie pozdrawiam -teresa
adam sosna Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 wiem wiem Kochanowski czerpał z Biblii to był Jego fundament i to jest nasz fundament
teresa943 Opublikowano 13 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)))
Jacek_Suchowicz Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 gdybym ....... nie miał stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący czy: Ty, Cię i z Tobą nie powinno być z dużej litery? zrobiłaś myślową pigułę pozdrawiam Jacek
Fagot Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Poprowadzenie na nowo i nieco inaczej ścieżki która do tej pory wiodła przez list do Koryntian - całkiem ciekawe Pozdrawiam
teresa943 Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacku, nie musi być z dużej litery (*1 Kor, 13), naprawdę / ona jest zwyczajna i prosta, ale najważniejsza teraz i potem / "myślowa piguła" mówisz...hmm, może raczej synteza bardzo długiej ważnej wypowiedzi, ale masz prawo odczuwać po swojemu / dziękuję za pochylenie / :) serdecznie pozdrawiam -teresa
teresa943 Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fagot. Umiesz odkrywać nowe, zawiłe ścieżki i trafiać do celu. Radość, że ciekawie. Bardzo dziękuję. :) Serdecznie pozdrawiam -teresa
Nata_Kruk Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Tereso, może się mylę, ale wg mnie mowa tu o wierze, przynajmniej tak to odczytuję. Ładna puenta. Pozdrawiam... :)
teresa943 Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nata, przykro mi, ale tym razem nie trafiłaś; wiara zawodzi, przemija...ona nie; radość, że pointa się podoba; dziękuję :) serdecznie pozdrawiam -teresa
Zbyszek_Dwa Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 No tak Tereska, rozwinęłaś skrzydła i lecisz, lecisz w poezji, prawdziwej :)) Wiersz daje duże możliwości interpretacji ale jest jednocześnie, napisany jasno. Podoba mi się bardzo. Serdecznie pozdrawiam
teresa943 Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zbyszku, zarumieniłam się. Jesteś przemiły. Dziękuję. Chciałabym lecieć, rozwinąć skrzydla, ale daleko mi... Radość, że się podoba, tym większa, że bardzo. :)) Serdecznie pozdrawiam -teresa
jasiu zły Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czyli jednak w twoim wypadku jest regułą, że nie podajesz źródeł, których korzystasz, ani nawet nie zaznaczasz, że to cytat, ciekawe ile jeszcze zdań i fraz, które tu zamieszczasz nie jest twoje. PS Wiersz mniej więcej tak oryginalny, wzruszający i odkrywczy jak papier toaletowy. PS2 Do Adama Sosny: Kochanowski to by na to nawet nie splunał - idź poczytaj.
teresa943 Opublikowano 18 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 widząc zapotrzebowanie na źródło, uzupełniam brak, choć wcześniej podałam w jednym z komentarzy / pozdrawiam -teresa
Rekomendowane odpowiedzi