Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Waszmości na Forum ;) Ta sama uwaga, co do większości debiutantów: proszę więcej poezji w poezji. Już tłumaczę, o co chodzi. Otóż wiersz jest zbyt dosłowny. Tu wszystko jest jasne, nie ma pola do interpretacji, bo podmiot liryczny wyraża swoje myśli bezpośrenio.

Jest co prawda jakaś próba presonifikacji "życia" przez nadanie mu ludzkiej cechy. Szkoda tylko, że nie wynika z niej nic ponadto, co napisane wprost: że jest bezlistosne. A gdyby tak pociągnąć ten wątek i szerzej opisać życie na kształt bezlitosnego człowieka, pomijając, albo w jakiś sposób zastępując symbolami całą resztę? Mam nadzieję, że rozumiesz, Waść, o co mi chodzi. ;)

Pochwała należy się za krótkość. Utwór nie jest rozwlekły, używa tyle słów, ile potrzeba (może tylko jedno, czy dwa dałoby się wyrzucić). Podoba mi się rym: "mgnieniu - przeznaczenia"; jest dobry. Szkoda, że dwie pierwsze linijki rymują się tak naciąganie. A może te rymy to w ogóle jest przypadek? Jeśli tak, to gratuluję wyczucia w końcówce.

Reasumując: jest potencjał, ale trzeba dużo jeszcze ćwiczyć. Czytać, obserwować metafory, zabiegi stosowane przez innych dla nadnia wierszowi wieloznaczności. I pisać. Nie zrażać się ;)

Pozdrawiam,
Drax

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Veni, vidi, veritas vincet* ;p A tak poważnie to na pewno znalazłoby się jeszcze coś, co możnaby dodać. Trzeba tylko wysilić główkę i pomyśleć, mościa Rachel ;p Zresztą, dobrych rad łatwo udzielać. Trudniej zastosować w praktyce ;)

Ale dzięki za uznanie ;)

Kłaniam się,
Drax

*(łac.) przybyłem, zobaczyłem, prawda niech zwycięży ;p

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @andreas   Teraz wiosna. Rozpoczyna się okres lęgowy. Może się znajdzie gniazdko po jakimś ptaszku, który jesienią odfrunął do cieplejszych krajów.
    • nie spotkałem siły większej od miłości pokusa zdradliwa ciąży grzech na sercu grawitacji siła niepamięcią wsiąka smutku, niczym woda do ziemi, udręka jak kamień u szyi tęsknoty bagażem zatruwa doczesność przed wiecznością klęka tajona pokora niewypowiedzane pełne łez zaklęcia uległość nieskora zaciśnięte zęby morze łez wylane pozornie niewinna prawie nieskalana toczy życie głazem niezłomna uraza lawina spłoszona nierozsądnym krokiem można zamknąć oczy zapomnieć czy zasnąć przykryć niczym puchem ziemią albo śniegiem minione pragnienia idąc życia brzegiem co by spotkać skutek a później przyczynę płaczemy samotni walcząc z bezradnością bo cierpienie krzyżem kładzie się na ziemi brudnej trywialności nie zmyjesz tak jak krwi ciężkich niewidzialnych plam na swoim na sercu otrzeć się o boskość nieszczera modlitwa nawet patrząc śmierci prosto w martwe oczy nie złamiesz zaklęcia oblicze miłości czyste zło tak nie wnika aż do szpiku kości   // dla Koleżanki
    • @Stary_Kredens   Ja póki co nadążam technologicznie bez trudu, ale zawsze byłem w tym temacie dobry.   A co do interakcji z innymi to nie mnie oceniać.
    • Nie ma gorętszego duchowego żaru od złego żartu !    
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...