Robert_Siudak Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zielone ławki pokryte grubo farbą spocone gołębie upał Pijani Anglicy w tle Wiatr w roli konferansjera - zapowiada burzę Jestem punktualnie Długo zastanawiałem się Ona już czeka... Jej cztery grube deski drżą zniecierpliwione Siadam Od razu przechodzę do sedna : Kluczem zdrapuję dwie warstwy farby Doganiam czas przeszły Zdmuchuję miesiące Dotykam - To na niej wtedy siedzieliśmy Był czerwiec, wysokie słońce, Kaczki w stawie naprzeciwko. Ciepłe dłonie na policzkach, Usta wilgotne od uśmiechów, Zapach jej włosów ... Ławka już cała mokra Nad drzewami pioruny Anglicy uciekli - w moich oczach świeci czerwiec.
Jimmy_Jordan Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 tylko zasadnicza kwestia- po co on drapie? czy drapanie symbolizuje odgrzebywanie-wspominanie- jątrzenie ran przeszłości? zdrówko Jimmy ps wiersz ok jak dla mnie, nawet więcej niż ok bo taki życiowy
Judyt Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Siadam Od razu przechodzę do sedna : Kluczem zdrapuję dwie warstwy farby Doganiam czas przeszły--> po co? Zdmuchuję miesiące Dotykam niezły fragment, pozdr. ciepłoniaście
adolf Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dawno mnie u ciebie nei bło to teraz napiszę: cieakwie, choć nie podoba się ten oksymoron: "doganiam czas przeszły" jak dla mnie taki nachlany i nie wnoszacy (może się mylę) do sensu. Puenta dobra, a teraz troche co do treści: Oddrapujesz kluczem farbe - nasz peel chce odnaleźć coś, wrócić do przeszłości, właściwie - sądzi że kluczem do rozwiązania jakiejś sprawy, bedzie sięgnięcie do przeszłości, uwzględniając tekst w kursywie, który jest jakimś tworem naszego peela wcześniejszym może to byc po prostu cheć wspomnienia dziewczyny starej miłości i sentyment do tamtych czasów, tamty "tworów". Tak jak Jimmy podejrzewam ,ze też tu moze cohdzić o rozdrapywanie ran - może ta miłość skńczyła się jakoś nieszczęsliwe? Pozdr.
Robert_Siudak Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. właśnie odgrzebywanie przeszłości...wspominanie tego co minęło... z jednej strony Pl- wspomina wspaniałe momenty (kursywa) z drugiej strony jest to czas przeszły, dlatego odgrzebywanie boli... może dodam coś z tęsknotą żeby polepszyć czytelność . Dzięki że wpadłeś. Pozdrawiam.
Robert_Siudak Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. po co ? właściwie to nie wiem dlaczego ludzie tak często wspominają czas przeszły, może po prostu tęsknią... Pozdrawiam :)
Robert_Siudak Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. raczej chodzi o to że w ogóle się skończyła ... A PL tęskni właśnie do tamtych chwil ... co do "Doganiania czasu przeszłego" to pomyślę czy nie wcisnąć coś z tęsknotą właśnie tam zamiast owego oksymoronu. Dzięki że wpadłeś post romantyku nasz dyżurny :) Pozdrawiam.
teresa943 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 nie tęsknią tylko ci, co nie przeżyli nic pięknego; po prostu nie mają co (lub nie chcą) wspominać... taka zwykła ławka na plantach może odwtworzyć w pamięci najpiękniejsze kadry... serdecznie pozdrawiam -teresa
Robert_Siudak Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oj dużo prawdy w twoich słowach, dużo jak zawsze.... Pozdrawiam i dziękuję że wpadłaś.
Baba_Izba Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Bardzo mi się podobają te wspominki! Ładny, obrazowy wiersz. Nie wiem, czy jest człowiek, który by nie miał młodzieńczych wspomnień związanych z jakąś ławeczką? Ja sobie wymyśliłam, że poza kluczem - szyfrem, peel odnalazł czas przeszły, zdrapując dwie warstwy farby, pod nimi ukazały się niegdyś wycięte przez peela dwa serduszka i inicjały - pamiątka szczęśliwości! ("kto na ławce wyciął serce i napisał..."?) Pozdrawiam - baba
JacekSojan Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 nieźle splantowany wiersz - choć utrzymany w konwencji opowiadania - prozy, bez zaskoczeń artystycznych;
Robert_Siudak Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Młodzieńcze wspomnienia to zawsze ławka i trzepak ;) ciesze się że tekst pobudził do tak daleko idącej wizji seruszka i inicjałów ... sam się nie spodziewałem :D Dzięki że wpadłaś. Pozdrawiam.
Robert_Siudak Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ważne że splantowany i to jeszcz nieźle... hoho :) Pozdrawiam.
Judyt Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. po co ? właściwie to nie wiem dlaczego ludzie tak często wspominają czas przeszły, może po prostu tęsknią... Pozdrawiam :) to raczej dlatego że w nich tkwi oby nie szli do tyłu (:
Rekomendowane odpowiedzi