były__premier Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Gdyby Stella pokochała tamtego chłopca, a lato usnęło, zło wokół niej by wyblakło, jak nitka barwionego lnu. W korytarzu bestia. Stella nie wyobrażała sobie, że mogłaby patrzeć, tak czule, jak na ojca. Potrafił godzinami obierać jabłka, słuchać oper Wagnera, z muszlą przy uchu – coraz ciszej. Stosiki gazetowych wycinków, niesprzątnięty popiół z nocy, wokoło dzieci połykały sny jak słodkie żelki. Gadały ściany. Tuż przed zachodem, między jawą a ciemnością pojawia się. Oby Stella wybrała się nad rzekę, bardziej świadoma, spokojna; oby burza była nagła i krótka. Lakoniczna, jak tamten chłopiec.
Stefan_Rewiński Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Ciekawe słowa, wiersz dopracowany, pozdrawiam.
teresa943 Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Jestem pod wrażeniem. Podoba się. Serdecznie pozdrawiam -teresa
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Zaawansowany. Jedyny zarzut - podstawowy, że zbyt modny (ekwiwalentyzacje tak nasilone, że nie potrafią mi nic powiedzieć), no i rytm, jak przy szatkowaniu kapusty ;) pzdr. b
Tomasz_Piekło Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Hmm. Stella was a diver a she was always down?;) Kojarzy mi się to imię z kawłakiem Intrpolu. "Potrafił godzinami obierać jabłka" przeżyłem deja vu, gdy to przeczytałem. Być może, że już coś takiego miałeś. Wiersz podoba mi się. Jakby inny premier, ale wciąż premier. Pozdrawiam
Espena_Sway Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Jasiu! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. początek wraz z tyuŁem skojarzyŁ się z obrazem mojego ulubionego Kokoschki pt. 'Burza' :). oczywiście zamiast Stella podstawiŁam Alma :P. a jeszcze jedno, drugie skojarzenie to książka 'Wielkie nadzieje', o ile dobrze pamiętam tam też byŁa Stella :). tekst dopracowany, jak już ktoś zauważyŁ. lubię taką poetykę, choć jeśli mam się czepnąć; pierwszą zwrotkę bym strzeliŁa kursywą - dla mnie to takie wprowadzenie do tematu. pozdrawiam plusowo Karolcia :)
kasiaballou Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 jeśli rzeczywiście inspiracją był Dickens- chyba się niezdrowo rozczulę ;) + ps. Estella chyba, jednak odbiór subiektywny, więc nie poprawiaj, kasia.
Nessa Isilra Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Gdyby Stella pokochała tamtego chłopca, a lato usnęło, zło wokół niej by wyblakło, jak nitka barwionego lnu. zaczyna się genialnie i jest tak już do samego końca. Coż, śweitnie skrojony wiersz i tyle. Zabieram i dygam;)
były__premier Opublikowano 14 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki Stefanie:) pozdry
były__premier Opublikowano 14 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Również dziękuję:) pozdry
były__premier Opublikowano 14 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. cóż mam Panu odpowiedzieć? nigdy o rytm nie dbam, nie jest dla mnie jakąś istotną sprawą, ale Pan to wie;) mimo że wiersz ma już swoje lata, to nadal widać szwy;) pozdry
były__premier Opublikowano 14 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak, to z tego utworu imię ściągnąłem;) wiersz chyba był pod Kyo, na NS też jest, więc całkiem możliwe to deja;)
były__premier Opublikowano 14 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki Karolciu;) na razie nic nie zmieniam, ale będę pamiętał:) pozdry
były__premier Opublikowano 14 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. proszę bardzo...
były__premier Opublikowano 14 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki, kłaniam się:)
Tomasz_Piekło Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak, to z tego utworu imię ściągnąłem;) wiersz chyba był pod Kyo, na NS też jest, więc całkiem możliwe to deja;) Właśnie kojarzył mi się ten styl z Twoimi wierszami jeszcze z Odry. Czyli się nie pomyliłem.
Rekomendowane odpowiedzi