janko Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 motto: "bezsensowność jest tym, co nadaje życiu sens" Gunnar Ekelof i przyznaj się przed sobą do nieuleczalnej samotności - przyznaję. do bezsensu ziemskiego żywota - przyznaję. ale wciąż nie potrafię obnażać rzeczywistość pozbawiać ją wszelkich dekoracji i zamaskowań na rozkwieconej łące odnajduję rowy pokryte mleczem uśmiechnięte kaczeńce i bociana podnoszącego głowę trącam młode pokrzywy by poczuć że nie potrafią ranić mnie tak jak twoja nieobecność cóż jeszcze mogę zrobić. kilka fotografii w zbliżeniu kwiat jabłoni i rosę na pąkach magnolii zatrzymać się na moście patrzeć i słuchać jak śpiewa wodospad dlaczego nie wracasz łąką lasem ptakiem strumykiem wiatrem śpiewem budzę się tylko po to żeby znów być martwym
IN Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 płenta jakoś mnie nie przekonuje taki skrót myślowy, nazbyt patetyczny moim zdaniem, rzecz jasna reszta bardzo, :)
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Monolog wewnętrzny - ale gdyby tak utrzymać te "dwa" głosy do końca wiersza? Może by ubyło trochę "landrynkowego piękna" przyrody? ;) (rozkwieconej łące, uśmiechnięte kaczeńce, jak śpiewa wodospad). "ranić mnie tak jak twoja nieobecność" jest znaczące, ale ten pomysł oksymoroniczny był już wykorzystywany, nie jest oryginalny. Podobnie - przeczuwam - jest z pointą. Sorry, ale chyba widzę obniżenie wymagań, jakie autor sobie stawiał od zawsze? ;D pzdr. b
BARBARA_JANAS Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 przyznaję się sam prze dobą ale wciąż nie potrafię obnażać rzeczywistość pozbawiać jej wszelkich dekoracji i zamaskowań odnajduję rowy pokryte mleczem uśmiechnięte kaczeńce i bociana podnoszącego głowę trącam młode pokrzywy by poczuć że nie potrafią ranić jak twój brak cóż jeszcze mogę zrobić. kilka fotografii w zbliżeniu kwiat jabłoni i rosa na pąkach magnolii zatrzymać się na moście i słuchać jak śpiewa wodospad dlaczego nie wracasz łąką lub ptakiem budzę się tylko po to żeby być martwym Tyle dla mnie. Czasem warto przeczytać kilka razy i skreślić zbędne ozdobniki.Tekst nabiera wówczas głębszego wymiaru. Ładnie napisane "pozbyć się dekoracji " - warto. Pozdrawiam
tadek niejadek Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 jak przeczyta to pokocha albo nie bo te gorzkie żale są nudne płacz wśród traw szloch przy bocianie to nie bierze
janko Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba się upiję z tej bezdennej rozpaczy;-)))) na tym monstrualnym łonie natury - cóż może być wspanialszego niż podglądanie ptactwa na wilgotnej, wiosennej łące obsypanej tyloma gatunkami traw, kwiatów, zapachów... kiedy każdy pejzaż zawiera wszystkie możliwe krajobrazy i wszystkie możliwe do pomyślenia istnienia. no jak się tym n ie zachwycać? gdy tak koi, cieszy, raduje. Drogi Bezecie, czy można wciąż tylko od siebie wymagać i wymagać? od tego dostaje się szczękościsku;-))) a pająki przędą w cichej nocy swoją sieć a świerszcze piłują dzięki, pozdrawiam
janko Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To i tak o wiele za wiele ;-) na upartego można to zmieścić w takim (niby)haiku: kolejny maj -- a gniazdo znowu puste dziękuję, pozdrawiam
janko Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. masz rację, to takie "babskie" fanaberie i żadnym tam niejadkom nie p(a)rzy-stoi ;-)))
janko Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za cenne uwagi, pozdrawiam z dedykacją: ============ nocny seans -- sam na sam z lampą pełną tajemnic
zak stanisława Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba się upiję z tej bezdennej rozpaczy;-)))) na tym monstrualnym łonie natury - cóż może być wspanialszego niż podglądanie ptactwa na wilgotnej, wiosennej łące obsypanej tyloma gatunkami traw, kwiatów, zapachów... kiedy każdy pejzaż zawiera wszystkie możliwe krajobrazy i wszystkie możliwe do pomyślenia istnienia. no jak się tym n ie zachwycać? gdy tak koi, cieszy, raduje. Drogi Bezecie, czy można wciąż tylko od siebie wymagać i wymagać? od tego dostaje się szczękościsku;-))) a pająki przędą w cichej nocy swoją sieć a świerszcze piłują dzięki, pozdrawiam Janko, to widzą tylko ci co chcą widzieć ,co przebywają wśród natury, ja to widzę i mam na codzień, w dodatku widzenie piękna bez drugiej osoby z którą mozna dzielic to piękno i wszystko, to dopiero ból i poczucie samotności, jesteś jak ODYNIEC samotnie buszujący w krzakach:( pozdrawiam ciepło pozdrawiam ciepło
tadek niejadek Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. masz rację, to takie "babskie" fanaberie i żadnym tam niejadkom nie p(a)rzy-stoi ;-))) tylko układ was trzyma przy życiu
janko Opublikowano 7 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. masz rację, to takie "babskie" fanaberie i żadnym tam niejadkom nie p(a)rzy-stoi ;-))) tylko układ was trzyma przy życiu układ? chyba pokarmowy masz na myśli?;-) - bez którego ani ani :-)) was? - a nie nas? ;-) pozdrawiam
janko Opublikowano 7 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. (...) dzięki, pozdrawiam Janko, to widzą tylko ci co chcą widzieć ,co przebywają wśród natury, ja to widzę i mam na codzień, w dodatku widzenie piękna bez drugiej osoby z którą mozna dzielic to piękno i wszystko, to dopiero ból i poczucie samotności, jesteś jak ODYNIEC samotnie buszujący w krzakach:( pozdrawiam ciepło taak, mieszczuchy tego nie zrozumieją :-) a co do buszowania, to aż tak daleko się nie zapuszczam, bo od czasów króla Zygmunta puszcza mocno przetrzebiona w zwierzynie wszelkiej; raczej już za stadem bażancim podąża mój obiektyw. pozdrawiam najcieplej
tadek niejadek Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tylko układ was trzyma przy życiu układ? chyba pokarmowy masz na myśli?;-) - bez którego ani ani :-)) was? - a nie nas? ;-) pozdrawiam z nas nic nie będzie tylko popatrz jak układ pisze o tym słabym wierszu to tylko układ tak potrafi
janko Opublikowano 11 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. układ? chyba pokarmowy masz na myśli?;-) - bez którego ani ani :-)) was? - a nie nas? ;-) pozdrawiam z nas nic nie będzie tylko popatrz jak układ pisze o tym słabym wierszu to tylko układ tak potrafi układ ? nie wydaje mi się. każdy może sobie pisać co chce - wolna wola. ważne, że w ogóle to robią, a że czasami w sposób kurtuazyjny;-). wiem, to nie jest najlepszy tekst - poszukuję, i być może nie zdążę znaleźć tego, co zadowoliłoby wszystkich, (bo nie ma takiej możliwości), czasem najlepiej jest gonić króliczka... ale go nie złapać;-)). skoro poezja jest dla mnie jak chleb, pozostaje próbować - choć czasem nie smakuje ani mnie ani czytelnikowi. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi