Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Dla mnie ten utwór jest przejawem pewnej szkodliwej optyki, która wprowadzana przez lata w czyn, skutkuje nawet patologiami społecznymi; bo cóż to jest „ śliczny chłopiec”?  Nadopiekuńczość i uprzywilejowanie wynikające z nierozsądnego wychowania, pozbawiania chłopaka męskich wzorców i braku uczenia odpowiedzialności kończy się fatalnie i mam wrażenie, że to jest szczególnie polska specyfika. Mały książę w otoczeniu rozanielonych cioć, babć ( które gotują tłuścioszkowi obiadki, mamuś prasujących koszulki) jest nagradzany już za samo to, że jest. To nie jest mądra miłość, jeśli nie jest zbalansowana, a chłopak nie ma obowiązków, jeśli nie jest uczony dawać z siebie czegoś światu, szacunku do kobiet, które już na dzień dobry go obskakują za sam wygląd , jak będzie postępował w przyszłości ? Uzależniony od podziwu, łasy na komplementy, wyrośnie na zadufanego narcyza.   Też mam ślicznego chłopca w domu. Ale naiwne tiutianie za uchem i oklaski za wygląd są mu dzięki Bogu oszczędzone, nawet gdy podaje mamie herbatę lub gra koncert, lub zdobywa nagrody w konkursach…  
    • @Witalisa piękne! dziękuję, pozdrawiam.
    • @Jacek_Suchowicz Pewnie o tym pisują , czego potrzebują .   Pozdrawiam serdecznie  Miłego dnia 
    • @złote serduszko to prosty tekst, nawet mało liryczny, ale mówi o pięknych rzeczach, warto o tym przypominać.
    • pamięć  szuka wspomnień  na niebie widzi jutro  gotowe już dziś  pokazać nowe sny    złoty piasek  Kolobrzeskiej plaży  mieni się kolorami wczoraj  wiatr układa mozaikę  z myśli kąpiących  się w słońcu  szukają ochłody  w morskiej bryzie    wszystko jest blisko czeka na dotyk    5.2025 andrew  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...